Connect with us

Hirdetés

technokrata

Könnyebb és egyben nehezebb lesz Vistát lopni

Laptop

Könnyebb és egyben nehezebb lesz Vistát lopni

Egyik oldalról könnyít, másik irányból nehezít a Microsoft.

Hétfőn, azaz tegnap jelentette be Redmond, hogy a Windows Vista esetében a Windows XP-nél mért szintnek csupán a felét tapasztalták, ami a szoftverrel való kalózkodást illeti. A kézenfekvő rosszmájú gondolat (miszerint a Vista kevésbé kell még lopottan is) ellenére a háttérben egészen más ok húzódik meg: az operációs rendszer védelme. Redmond állítása szerint a Vista keményebb másolásvédelmi megoldásai teszik lehetővé, hogy alacsonyabb legyen a kalózkodási szintje az új(abb) OS-nek. Ezt Mike Sievert, a Microsoft egyik alelnöke árulta egy hétfői interjúban.

Mint ismeretes, az XP-hez képest az egyik legfontosabb változás e téren az úgynevezett volume license key-ek, azaz a mennyiségi licenckulcsok megszűnése volt, melyek révén az előző generációs operációs rendszert még korlátlan számú PC-re fel lehetett telepíteni. Emellett a nem aktivált Vistával rendelkező számítógépek igen gyorsan használhatatlanná válnak (a Microsoft hivatalos megfogalmazása szerint: érvénybe lép a csökkentett funkcionalitású mód).

Ezek az eredmények ugyanakkor néha a felhasználók neheztelésével párhuzamosan jelentkeznek. Ezért döntött úgy a Microsoft, hogy a Vista első javítócsomagjának kiadásával a csökkentett funkcionalitású módon enyhít: az SP1 telepítésével figyelemfelkeltő felhívások fogják a felhasználót bombázni, amennyiben szoftvere nem bizonyul eredetinek, ahelyett, hogy azonnal letiltanák számos funkció eléréséről. Ebben az esetben a rendszerindításkor megjelenik egy üzenet, amelyben felkínálják a monitor előtt ülőnek az azonnali vagy a későbbi aktiválást. A második lehetőség azonban nem rögtön, hanem csak egy kis várakozás után jelenik meg, ösztökélve a felhasználókat a kényelmetlenség megszüntetésére (vagyis az operációs rendszer megvásárlására). Ezen felül a desktop háttere „szemkímélő” fehér lesz, a jobb alsó sarokban az eredetvizsgálat sikertelenségére utaló felirattal – Sievert szerint azonban ezektől eltekintve az illegálisan telepített Vista is használható lesz.

Az alelnök szerint azért szánták rá magukat ezekre a változtatásokra, hogy ne hozzák lehetetlen helyzetbe azokat, akik tudtuk nélkül használták az operációs rendszer illegitim módon installált verzióját. Valószínű azonban, hogy a funkciókorlátozás feloldása (illetve felpuhítása) a kalózkodási szint megnövekedésével fog járni, vagyis az újgenerációs OS adatai szépen hozzáidomulnak a Windows XP hasonló paramétere mellé.

Betömködjük a réseket
Nehezít is ugyanakkor a Microsoft: a Service Pack 1 kiadásával két, a biztonsági funkciókat megkerülő trükköt is ellehetetlenít ígérete szerint Redmond. Az egyikkel azt az eljárást utánozták a kalózok, amely a nagyvállalatok számára teszi lehetővé az előaktivált Vista gépek használatát. A másik pedig az a trükk (volt?), melynek révén a próbaidőszakot tolták ki a végtelenbe (és tovább) a cseles, ám a szoftverért fizetni nem akaró internetezők. A próbaidőszak alatt ugyanis nem kell aktiválni az operációs rendszert, ugyanakkor annak minden funkciója bárminemű korlátozás nélkül elérhető.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés