Connect with us

Hirdetés

technokrata

Továbbfejlesztett Celeron processzorok

Laptop

Továbbfejlesztett Celeron processzorok

Az Intel a közeljövőben mutatja be legújabb, árérzékeny felhasználók számára készített mobil lapkáját.

Januárban mutatkozott be a Celeron M 520, amely a hordozható számítógépeknek kínált olcsó, belépőszintű központi vezérlőegységet. Ez már a Core mikroarchitektúrára alapult – a 134 dolláros ár április 22-én még alacsonyabb, 107 dollár lesz (köszönhetően az 530 megjelenésének). Mivel a lapkák a Merom magra alapulnak, amelyek kétmagos processzorokat, illetve 2 vagy 4 MB-nyi másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, a Celeronok is ezen a vonalon indultak el.

Van azonban egy kis csavar az új Celeronoknál: immár az Merom-L kialakítást használják, azaz a korábbi Merom B2 stepping helyett a Merom-L A steppingjét alkalmazzák. Ez a tervek szerint június elsejei indulást jelent, hardveres szinten pedig azt, hogy megváltozik a CPUID. Ez bizonyos esetekben BIOS update-et igényelhet, annak érdekében, hogy a régebbi alaplapok is megfelelően támogassák a processzort. A mag méretét azonban jelentősen nem befolyásolta az átállás – ugyan minimális mértékű csökkenésről az Intel beszámolt új CPU-ja kapcsán, de ez inkább a gyártás optimalizálásából adódik, semmint a mikroarchitektúrális változásból.

A processzorok nyilván csökkentett képességekkel fognak bírni. Ez vagy a magok egyre redukálását, vagy a L2 cache méretének csökkentését jelenti majd (esetleg mindkét lépést megteszi az Intel).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés