Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért nem lehet tönkretenni az Internetet?

Dotkom

Miért nem lehet tönkretenni az Internetet?

A februári koncentrált támadás sem járt sikerrel – vajon miért?

Amint arról egy hónapja írtunk, az Internet kulcsfontosságú, úgynevezett root szervereit megpróbálták elérhetetlenné tenni február elején. Az összehangolt támadás miatt kiugróan magas forgalmat mértek néhány szervernél. Zully Ramzan, a Symantec Security Response egyik kutatója szerint a történtek a nyilvánosság számára szinte láthatatlanul zajlottak le, mivel komoly fennakadást nem okozott a domainnév rendszer elleni próbálkozás.

És most már azt is tudni, miért történt így: az ICANN nemrég bejelentette, hogy az Anycast terheléskiegyenlítő (load-balancig) rendszer jól teljesített a tél utolsó hónapjában. Az ázsiai, csendes-óceániai térségből érkezett, közel nyolc órán át tartó támadás a fenti megoldás miatt maradt észrevétlen a felhasználók számára. Igaz, a root szerverek felét nem is vették célba az online bűnözők: a tizenhárom számítógépből „mindössze” hatot ért el a túlterheléses próbálkozás szele. Ami egyben szerencse is, mivel az Anycast jelenleg még nincsen mind a tizenhárom root szerverre feltelepítve.

Maga a rendszer egy korábbi, hasonló támadás nyomán született meg. Amint arról mi is beszámoltunk, 2002-ben szintén a DNS-t próbálták működésképtelenné tenni – szerencsére akkor sem okozott komolyabb kieséseket a próbálkozás. Az akkor tapasztaltakra alapozva született meg aztán az Anycast rendszer, melynek első komolyabb próbáját nemrég kellett kiállnia.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés