Connect with us

Hirdetés

technokrata

300 TB-os winchesterek

Laptop

300 TB-os winchesterek

2010-re áttörés a merevlemezeknél?

A Seagate-re hivatkozva jelentetett meg egy cikket a The Inquirer online IT-bulvárlap, melyben azt taglalták, hogy az évtized végére a mostanihoz képest három nagyságrendet fog ugrani a tárkapacitás. A winchestergyártásban érdekelt vállalat ugyanis egy olyan technológián dolgozik, amellyel drasztikusan megemelhető az eltárolt adat mennyisége a merevlemezeken. Ezt heat-assisted magnetic recording (HAMR, hőtámogatású mágneses rögzítés) néven említi a cég, melyről – a Seagate oldalán olvasható roadmap szerint – még négy éve tartottak egy sikeres demót.

Kissé talán utópisztikusnak tűnik, de a HAMR állítólag négyzetinch-enként 50 TB-nyi adat tárolását valósíthatja meg, ami egy hagyományos, 3,5 colos meghajtó esetén mintegy 300 TB-nyi tárkapacitást jelent. Ez több mint 6 ezer 50 GB-os Blu-ray lemeznek felel meg, de egy ekkora merevlemezre ráférne az eddig Playstationre kiadott összes játék is. Ezzel a tárolókapacitással a memóriaalapú háttértárak nehezen vehetik fel majd a versenyt, hacsak nem következik be ezen a téren is valamilyen komoly áttörés.

Ismervén a The Inquirer megbízhatóságát, a hírt – a hivatalos Seagate weblapok ellenére – érdemes azért óvatosan kezelni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés