Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel is az olcsó notebookok felé fordul

Laptop

Az Intel is az olcsó notebookok felé fordul

80 ezer forintos hordozható számítógép a chipgyártó tervei között.

Tajpejben tartották az Intel Developer Forumot, melynek keretei között arról is beszámolt a multinacionális vállalat, hogy miként képzeli el a jövő olcsó notebookjait. Két hordozható számítógépen keresztül demonstrálta az alacsonyköltségű referenciadesignra vonatkozó terveit. Ezeket a szegény (fejlődő) országok diákjainak fejlesztené a vállalat. Az olyan területek, mint Brazília, India, Afrika, jelenleg elmaradott IT-infrastruktúrával bírnak, és ennek csak egyik oka a szegénység – szintén fontos tényező, hogy a fiatalok zöme nem is találkozik számítógéppel, nem használja azokat az eszközöket, amelyekkel a fejlett világ gyerekei, tinédzserjei minden nap körbe vannak véve.

Az Intel pedig felismerte, hogy nagy üzlet rejlik a piacban. Öt év alatt mintegy egymilliárd dolláros beruházás várható a fent említett régiókban, melyből a chipgyártó is szeretne részesedést szerezni. A Tajvan fővárosában közzé tett modellek narancsszínűek, ezzel, emlékeztetnek a Nicholas Negroponte nevével fémjelzett „100 dolláros laptop” (OLPC – One laptop per children) projekt által korábban bemutatott eszközökre.

„Hogyan csatlakozik majd a következő egymilliárd ember az Internetre? Nem üvegszálon és nem is vezetékeken – Wimaxon keresztül.” – jövendölte John Antone, az Intel ázsiai leányvállalatának eladási és marketingmenedzsere a bemutató során. Ez azt jelenti, hogy az Intel komolyan hisz abban: a vezetékmentes internetezés terjesztésére a Wimax szabvány lesz a lehető legjobb eszköz. Már jó ideje folynak a tesztek is: az alacsony költségvetésű notebookok korábbi változatait egy nigériai iskolában tesztelik, melyek természetesen vezetékmentes hálózati csatlakozással kapcsolódnak a hálózatba.

A minap bemutatott hordozható számítógépek az Intel World Ahead Programjának részeként debütáltak. A vállalat azt szeretné elérni ezen projektjével, hogy mindenki számára megfizethetővé váljanak az alapvető hardvereszközök; a tanárok megfelelő oktatásban részesüljenek, hogy aztán át tudják adni a digitális korhoz szükséges tudást a diákoknak; illetve a már fent említett vezetékmentes internetezést kívánja terjeszteni az óriásvállalat. Ez utóbbi a fejletlen infrastruktúrájú területeken már csak azért is előnyben van, mert a wireless hálózatok kialakítása legalább egy nagyságrenddel kisebb összeget emészt fel, mint ugyanannak a területnek vezetékes technikával való lefedése.

Classmate PC névre hallgat az Intel olcsó notesze, melyek első példányai 2007 első negyedévében kerülhetnek a felhasználók kezébe. Az árcédula pedig 400 dollár alatt marad, azaz átszámítva mindössze 80 ezer forint körüli összeget kell majd egy-egy példányért kifizetni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés