Connect with us

Hirdetés

technokrata

120 GB-nyi hordozhatóság

Laptop

120 GB-nyi hordozhatóság

A Seagate hónapok óta beharangozott, notebookokba szánt merevlemeze végre piacra került.

Április közepén írtunk arról, hogy a Seagate felfrissítette noteszgépekbe szánt merevlemezeinek családját – megjelentette az addig kínálatában legnagyobb kapacitásúnak számító 100 GB-os modell 20 GB-tal nagyobb „testvérét”. Ennek további érdekessége volt, hogy magas a rázkódással, külső környezeti behatással szembeni ellenálló képessége: kikapcsolt állapotban 900G, működés alatt pedig 250G. Emellé halk működés társult (a SoftSonic technológia révén), illetve megjelent a soros ATA interfész. Ezen merevlemezekre öt év garanciát vállal a gyártó, írtuk négy hónapja.

Nos, immár kézzelfoghatóan elérhetővé vált a Momentus család legújabb tagja, amely asztali PC-kben teljesítő winchestereknél megszokott nagyméretű gyorsítótárral került forgalomba. A Seagate merevlemeze ugyanis 8 MB-nyi cahce-t kapott, így ennek – és az 5400 RPM-re gyorsított lemezforgási sebességnek – köszönhetően az egyik leggyorsabb adatátvitelre képes meghajtó lett a mobil számítógépek szegmensében. Összehasonlításképp: a Hitachi által forgalmazott 7k60-as modellel (amelynek lemezei egy perc alatt 7200-at fordulnak) szemben is nagyobb teljesítményűnek bizonyult e tekintetben (legalábbis a Seagate közlése szerint). A 40 MB/sec-es adatátviteli csúcssebesség már az asztali PC-kben használt winchesterekkel teszi összehasonlíthatóvá.

A korábbi változathoz képest 20 GB-nyi kapacitásbővülést nem extra lemez beiktatásával, hanem az elődnél alkalmazott korongok adattárolási sűrűségének megnövelésével érték el a Seagate mérnökei. A vállalat egyébként olyan notebookokba ajánlja winchesterét, melyeket az asztali számítógépek lecserélése végett hoznak forgalomba (desknote).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés