Connect with us

Hirdetés

technokrata

A diákok négyötöde állást kap a diplomához

Dotkom

A diákok négyötöde állást kap a diplomához

A legtöbben megtalálják életük első munkahelyét már a diploma megszerzése előtti évben a Budapesti Műszaki Főiskola (BFM) Keleti Károly Gazdasági Karának (KGK) hallgatói közül.

A főiskola piaci szereplőkkel kialakított szoros gyakorlati együttműködésének köszönhetően az idén végzettek négyötödét biztos állás várja a tanulmányok befejezése után, így az intézmény mottója, “Tudás és innováció a gazdaság szolgálatában!”, nem maradt üres szlogen.  A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke elismerését fejezte ki a ritka eredményért, véleménye szerint ugyanis hiába van nagy szükség a piaci igényeken alapuló oktatásra, a magyar felsőoktatás nagyrésze még messze jár ettől.

Az eredményt évek alatt tudatos munkával alapozta meg a BMF KGK: a Kar a gyakorlati félév kialakításánál különösen ügyel arra, hogy a legélesebb piaci körülmények között töltsenek a hallgatók hetente négy napot egy-egy vállalatnál. Így nem csak betekintést nyernek a valós versenyhelyzetbe, hanem lehetőséget is kapnak, hogy bizonyítsák képességeiket.

A megoldás eloszlatja a pályakezdők iránti bizalmatlanságot, ezért a végzős fiatalok túlnyomó többsége már a diploma átvétele előtt számíthat munkahelyre. Ezt a rendszert tovább fejlesztette a KGK kooperatív képzés kiegészítő modulja, amelyben már a szakdolgozatot is a gazdasági társaságnál valós kérdéskörről írja a hallgató. A piaci szereplőkkel való együttműködésen túl a kar a képzések kialakítása során is sikeres: a 2008-ban indult Vállalkozásfejlesztés MSc szak országosan első a mesterszakokra jelentkezettek és a felvettek száma alapján is.

“Hozzánk főleg azok a fiatalok jönnek, akik piacképes, megbízható tudásra, és stabil állásra vágynak. Jó látni, hogy a munkaadók és a friss diplomásaink ilyen hamar egymásra találnak.”- fogalmazott Dr Medve András, a kar dékánja, aki szerint a kiváló oktatóikon és versenypiaci partnereken túl a nemzetközi csereprogramok és a kiemelkedően jó intézményi felszereltség is hozzájárult a sikerhez. A felsőoktatásba jelentkezők is érzékelik a lehetőséget, ezért például a KGK műszaki menedzser szaka az első tíz legkeresettebb szak között végzett.

Csaposs Noémi, Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke, a Select Humánerőforrás Kft. ügyvezető igazgatója szerint Magyarország számára különösen fontos, hogy a hazai felsőoktatási intézmények a munkaerőpiaci keresletet figyelembe vegyék, különben az ország versenyképessége tovább romlik. “Tőlünk nyugatabbra már általános, hogy a végzősök vezető vállalatoknál már éles gyakorlati problémák megoldásában vesznek részt, nálunk azonban a fiatalok sokszor kapnak hasznavehetetlen diplomát a kezükbe, ezért a Keleti Károly Gazdasági Kar a lehető legjobb úton jár.” – mutatott rá az SZTMSZ elnöke.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés