Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megbukott a vizsgán az Internet Explorer 7

Laptop

Megbukott a vizsgán az Internet Explorer 7

A Microsoft beismerte, hogy a böngésző következő generációja nem tudta teljesíteni a webszaványoknak való megfelelést vizsgáló Acid2 tesztet.

Az elmúlt egy-két hétben megmoccant az állóvíz: a Microsoft átnevezte a Longhornt Vistára, majd kiadta az operációs rendszer első bétaváltozatát – a megújulóban levő Internet Explorerrel (egészen pontosan annak próbaverziójával) egyetemben. Ez utóbbi sok újdonsággal bővül: antiphishing képességekkel, füles böngészéssel stb.; viszont a minap egy igen komoly negatívumot mutatott fel. A Microsoft browsere ugyanis megbukott a Web Standards Project úgynevezett Acid2 tesztjén.

A W3C (World Wide Web Consortium) javaslatainak betartását vizsgáló teszten arra kíváncsiak az adott alkalmazást vizsgálók, hogy eleget tesz-e a böngésző többek között a CSS1 (Cascading Style Sheets), HTML4 és PNG (Portable Network Graphics) szabványoknak. Ha igen, akkor minden valószínűség szerint az összes weboldal úgy fog megjelenni a browserben, ahogyan azt a webmester „megálmodta”. Ha viszont nem sikerül minden feltételnek megfelelni, akkor kompatibilitási problémák léphetnek fel.

Chris Wilson, az Internet Explorer fejlesztéséért felelő vezető programmenedzsere számolt be a kudarcról az IE blogban, s azt is megemlítette, hogy az Acid2 teszt eredményeit kielemzik, és a hibajavítást felveszik a tennivalók listájára. Azt azonban nem „ígérte” Wilson, hogy minden, a teszt tökéletes lefutásához szükséges funkciót implementálni fognak, tehát könnyen elképzelhető, hogy ahogyan a korábbi Internet Explorerek, úgy a hetes változat is „rugalmasan” fogja értelmezni némelyik webes szabványt.

Ennek az lehet a hátránya, hogy az Internet (illetve a Web) „hozzáidomul” az Internet Explorerhez: mivel a böngésző hatalmas dominanciával rendelkezik a piacon, ezért a webfejlesztők (megjelenítési okokból és kényelemből) inkább a Microsoft browsere által diktált szabvány-változatokhoz igazodnak. Azaz annak valószínűsége, hogy valamely weboldal IE 7 alatt rosszul jelenik meg, igen kicsi lesz; viszont továbbra is fennáll az a veszély, hogy az alternatív (a szabványokat sokkal inkább betartó) böngészőket használók pont emiatt az Internet Explorerhez való alkalmazkodás miatt láthatnak majd egy-egy nem (megfelelően) megjelenített weblapot.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés