Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dataplex: kétszeresére növekedett forgalom, háromszoros EBIDTA

Laptop

Dataplex: kétszeresére növekedett forgalom, háromszoros EBIDTA

Budapest az európai adatforgalom egyik központjává válhat.

A legjelentősebb hazai pénzintézetek mellett – mint például az elsődleges adatközpontját a Dataplexben konszolidáló ERSTE Bank – az európai és globális vállalatok érdeklődése is megnövekedett hálózati és adatforgalmi, valamint informatikai berendezéseiknek a Dataplex adatközpontjába telepítése iránt. A hazai közép- és nagyvállalatok is növekvő számban veszik igénybe a szolgáltatásokat. „Ezt a lehetőséget felismerve újabb magyar és külföldi távközlési szolgáltatók csatlakoztak az infokommunikációs infrastruktúra szolgáltatás magyarországi piacát 30 százalékot meghaladó részesedéssel vezető cég nagybiztonságú létesítményébe.” – jelentette be Szabó Gábor, a Béres Csoporthoz tartozó Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója azon a sajtótájékoztatón, amelyen a 2004. évi gazdálkodás eredményeiről szólva ismét három számjegyű növekedésről számolt be.

Míg az elmúlt években elsősorban a magyarországi közép- és nagyvállalatok, pénzintézetek és távközlési szolgáltatók helyezték el üzletkritikus informatikai berendezéseiket a legnagyobb hazai, 8.800 négyzetméter alapterületű adatközpontban a Dataplexnél, 2004-ben egyre több nemzetközi vállalat is felismerte a budapesti létesítmény által nyújtott versenyelőnyöket. A sort a Deloitte nyitotta meg, amikor tavaly 16 közép-európai országra kiterjedő informatikai hálózatának eszközei számára bérelt többszintű védettséggel ellátott infokommunikációs területet. Idén a PepsiAmericas magyarországi, csehországi és a későbbiekben lengyelországi hálózatának informatikai berendezéseit telepíti a Dataplexhez. A világ egyik legnagyobb nehézipari vállalata, európai IT operációjának kulcsfontosságú back-up elemeit helyezte el az adatközpontban. 2004 első háromnegyedévének végére az öt legjelentősebb hazai pénzintézet közül három olyan üzletkritikus berendezéseket helyezett el a Dataplexben, amelyek szinte kivétel nélkül nemzetközi hatósugarúak. A pénzintézeti szegmensben kiemelkedő jelentőségű, hogy az ERSTE Bank a Postabank megvásárlását követően a Dataplexnél konszolidálta teljes informatikai rendszerét.

Megállapodás született Európa egyik legjelentősebb szélessávú szolgáltatójával, az Interoute Telecommunications-szel közép- és délkelet-európai tevékenységeiket kiszolgáló berendezések Budapestre telepítéséről. Az egyik legnagyobb hazai távközlési szolgáltató szintén a Dataplexbe hozza infrastruktúra rendszereinek egy részét. A létesítmény távközlési rendszeréhez eddig tizenöt magyarországi és nemzetközi telekommunikációs szolgáltató (carrier) csatlakozott.

A nemzetközi vállalatok Dataplexbe települése jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Béres Csoporthoz tartozó cég ma már a magyar infokommunikációs infrastruktúra piac közép- és nagyvállalati szegmensének 80 százalékát birtokolja. A kedvező folyamatok eredményeként az informatikai infrastruktúra üzletág nettó árbevétele 2004 első tíz hónapjában a megelőző év azonos időszakának 130 százaléka volt, a kapcsolódó ingatlanhasznosítási tevékenységek árbevételével (az adatkezeléssel is összefüggő speciális irodai területek bérbeadása és logisztikai szolgáltatások) együtt azonban a cég forgalma kétszeresen haladja meg a tavalyi év első tíz hónapjának forgalmát. A Dataplex 2004-es árbevétele várhatóan 700 millió forint lesz, ami pontosan kétszer annyi, mint a 2003-as év értéke.

A vállalat 2004 első félévében ért el először EBITDA pozitív eredményt: az amortizációt nem tartalmazó üzemi eredmény 19,7 millió forint volt. A 2004 második félévében végbement gyors forgalombővülés révén az EBITDA az év végén a várakozásokat felülmúlva meghaladja a 100 millió forintot. „A pénzügyi egyensúly látványos javulása alapján reálisnak látszik, hogy a Dataplex a számítottnál egy évvel korábban, már jövőre elérje az EBIT pozitív eredményt.” – jelentette be Szabó Gábor.

Az év fontosabb fejleményeit összefoglalva az ügyvezető elmondta, hogy a társaság 2004 elején kétszeresére, 200 millió forintra növelte jegyzett tőkéjét, ugyanakkor milliárdos nagyságrendű ingatlanpiaci tranzakciót hajtott végre: birtokába került az adatközpontot is magában foglaló, 2,6 hektár területen elhelyezkedő Hungária Informatikai és Logisztikai Központ (HILK). Ezzel a vállalat létesítményei egy rendkívül korszerű, 2.400 négyzetméter hasznos területű irodaházzal bővültek, amelynek bérlői a Dataplex ügyfeleiként call centereket, virtuális ügyfélszolgálati irodákat és az adatközpontban elhelyezett eszközeiket kiszolgáló munkahelyeket működtetnek. A HILK helyet ad egy mintegy 5.300 négyzetméter területű logisztikai bázisnak is, amelyet gyógyszeripari cégek bérelnek.

A Dataplex jövő évi fejlődésének garanciája az a körülmény, hogy a régióközpontjukat Budapestre áttelepítő multinacionális vállalatok számára sem a magyar, sem a térség más országainak piacán nincs versenyképesebb lehetőség, mint az, hogy Közép-Európa legnagyobb és legjobban felszerelt adatközpontjának szolgáltatásait vegyék igénybe regionális back-up, üzletmenet folytonossági és adattárolási feladataik ellátásához.

A Dataplex Kft. folyamatosan továbbfejleszti szolgáltatásait. A kiszolgáló rendszerek állapotáról tájékoztatást adó automatikus SMS kiértesítési rendszer keretében a Dataplex munkatársai folyamatos információt kapnak, tovább növelve a redundanciát. A Dataplex továbbra is az egyetlen magyarországi adatközpont, amely infokommunikációs infrastruktúraszolgáltatásra szóló ISO 9001-es minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik, amelyet 2004-ben tovább bővít az üzletmenetfolytonossági szolgáltatás rendszer-kompatibilis kialakításával.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés