Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Matáv 2004. harmadik negyedévi eredményei

Laptop

A Matáv 2004. harmadik negyedévi eredményei

Stabil pozíció 2004 első kilenc hónapjában.

A Matáv bevételei kismértékben, 0,5%-kal 449,7 milliárd forintra (1.773,5 millió euróra) csökkentek az év első kilenc hónapjában 2003 azonos időszakához viszonyítva, mivel a magasabb mobil, adatátviteli és készülékértékesítési bevételeket ellensúlyozta a belföldi és nemzetközi, valamint az egyéb forgalmi bevételek mérséklődése. A beszámoló szerinti EBITDA 6,2%-kal 182,9 milliárd forintra csökkent, a beszámoló szerinti EBITDA ráta 40,7%-ot ért el. Az átszervezés költségei nélkül az EBITDA 186,2 milliárd forint volt, az EBITDA ráta pedig 41,4%. A tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg 52,2 milliárd forintot tett ki. Ebből a vezetékes szegmensre 22,5 milliárd forint, a mobilra 24,4 milliárd forint, a MakTelre pedig 5,3 milliárd forint jutott.

A vezetékes szegmensben a bevételek 7%-kal csökkentek, az EBITDA ráta 35,7% volt. A mobil szegmens bevételei 4%-kal nőttek, EBITDA rátája 39,7% volt 2004 első kilenc hónapjában. A T-Mobile Magyarország 47,6%-os piaci részesedéssel megőrizte vezető pozícióját, előfizetőinek száma 2004. szeptember végén közel 4 millió volt. A nemzetközi szegmensben a bevételek 0,6%-kal csökkentek, a beszámoló szerinti EBITDA ráta 46,9% volt. A MakTel harmadik negyedéves eredménye magában foglal 3,4 milliárd forint létszámleépítésre képzett céltartalékot; ezen átszervezési költség nélkül az EBITDA ráta magas, 53,5%-ot ért el 2004 első kilenc hónapjában.

A csoportszintű üzleti eredmény 82,2 milliárd forintra csökkentek döntően az átszervezés következtében felmerülő személyi jellegű ráfordítások 11,9%-os növekedése (elsősorban a MakTel esetében) és az értékcsökkenési leírás 7,9%-os emelkedése következtében. A nettó eredmény 41,1 milliárd forintra (162,1 millió euróra) csökkent.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 144,1 milliárd forintra mérséklődött az EBITDA csökkenése és a magasabb fizetett kamatok együttes hatásának következtében. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 64,4 milliárd forintra emelkedett. Ez a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg növekedésének (elsősorban a vezetékes szegmensben), valamint a leányvállalatokba és társult vállalkozásokba (pl. T-Systems Hungary) fektetett összeg növekedésének együttes hatása, amit részben ellensúlyozott az ingatlanértékesítésből származó bevételek emelkedése. A pénzügyi tevékenységre fordított nettó cash-flow 66,8 milliárd forintot tett ki, ami elsősorban az anyavállalat által kifizetett magasabb osztalékkal és ehhez kapcsolódó magasabb hitelfelvétellel magyarázható.

A nettó adósság-állomány 13,1 milliárd forinttal csökkent 2003. szeptember vége óta, az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 33,1% volt a 2003. szeptember végi 32,8%-kal szemben.

Straub Elek elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban elmondta:
„A vezetékes szegmens teljesítménye gyengült a jelentési időszakban a szabályozói és versenykörnyezetben tapasztalható erősödő nyomás következtében. A mobil szegmensben a harmadik negyedévben az árak, szolgáltatások és belépési korlátok terén egyaránt fokozottabb verseny alakult ki, mindezek ellenére a T-Mobile Magyarország meg tudta tartani piacvezető pozícióját. A MakTel a némileg alacsonyabb bevételek ellenére megőrizte nyereségességét, és 53% feletti EBITDA rátát ért el az év első kilenc hónapjában – nem számítva a harmadik negyedévben a létszámleépítésre képzett céltartalékot. Úgy véljük, hogy a 2004. évre vonatkozóan közzétett célkitűzéseink megvalósíthatóak, jó úton haladunk a közelmúltban bejelentett középtávú értékteremtő programunk végrehajtásában. Hatékonyságunk megőrzése érdekében terveink szerint az anyavállalat létszámát közel 2 600 fővel csökkentjük 2006 végére, beleértve mintegy 800 fő kiszervezését – ezzel kapcsolatosan megállapodást írtunk alá az érdekképviseletekkel. Szeptember végén az egy alkalmazottra jutó vonalszám az anyavállalatnál 354 volt, de terveink szerint a mutató jelentős mértékben javul, és értéke 2006 végére meghaladja az 500-at. A MakTelnél az alkalmazottak száma már az idén jelentősen csökken, ennek pénzügyi hatása a társaság harmadik negyedéves eredményében jelentkezett.”



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés