Connect with us

Hirdetés

technokrata

EOS 300X: a Canon megújította Európa legkeresettebb analóg tükörreflexes fényképezőgépét

Laptop

EOS 300X: a Canon megújította Európa legkeresettebb analóg tükörreflexes fényképezőgépét

A Canon piacra dobta legújabb analóg tükörreflexes fényképezőgépét, az EOS 300X-et.

A népszerű EOS 300V utódja kategóriájának leggyorsabb AF sebességével és 7 pontos széles AF területtel rendelkezik, míg az AI SERVO AF módban elérhető 2,5 kép/mp a fényképezőgépet a kategóriájában leggyorsabb prediktív fókuszálási sebességgel látja el. Az EOS 300X AF módban másodpercenként max. 3 kép elkészítésére képes. A vaku fénymérést a Canon az új, távolsághoz kapcsolt E-TTL II rendszerhez frissítette. Az új fényképezőgép vázként, vagy készletként az új Canon EF28-90mm f/4-5.6 III objektívvel (kompatibilis az E-TTL II vaku fényméréssel) kerül forgalomba.

A zársebesség sokat javult, mostanra 1/125 mp-es vaku szinkronnal is 30 mp-től 1/4.000 mp-ig terjed a tartomány. Az AF pontok manuálisan, az új ergonomikus keresztgombokkal választhatóak ki, melyek pontosan a felhasználó ujjai alá esnek, elősegítve az egy-kezes működtetést. A tömörebb gépváz javított ergonomikus kivitelezéssel párosul, gazdag, sötét fémes felszínt és a markolaton gumibevonatot vonultat fel. A nagyméretű (30×30 mm) megvilágított LCD az összes, a fényképezőgép által vezérelt főbb funkciót egyetlen pillanat alatt megmutatja, míg az erős vázat a nyersfém objektív bajonett egészíti ki. A rendkívül csendes exponálás és a filmtovábbítás lehetővé teszi a fényképezőgép diszkrét helyzetekben történő használatát.

Az EOS 300X az új E-TTL II fénymérési rendszert használja a nagy pontosságú és stabil expozíció elérésére, amelyhez mind a beépített vaku, mint a külső EX Speedlite vakuk segítséget nyújtanak. Az E-TTL II tökéletesíti a vakueredményeket, méghozzá úgy, hogy a tárgytávolsági információkat az elővillantások során hozzárendeli a fénymérő érzékelő használatával kapott adatokhoz. A vaku nem veszi figyelembe az erősen tükröződő felületeket, így kiküszöbölhetőek a téma visszatükröződései által okozott hibák. Az új rendszer a kompozíció módosításakor lehetővé teszi az előzetes élességállítást, így elkerülhető a téma túl- vagy alulexponálása akkor is, ha a téma nem a középpontban van. Az új expozíciós algoritmus a fehér témákat is megfelelően képes megvilágítani, ezáltal pl. az esküvői ruháról vagy porcelánról készült képek színei még természetesebbek lesznek.

Nagy területet lefedő élességállítás
A 7 pontos autofókusz terület (5 vízszintes fókuszpont egy felső és egy alsó középponttal) biztosítja a gyors élességállítást akkor is, ha a téma nincs a középpontban. Az AF pontok kiválaszthatóak, elhelyezkedésük a keresőben, a könnyebb navigáció érdekében jól látható. A fókuszpontok széles elhelyezkedése az EOS 300X-et típusának legkiterjedtebb AF területével látja el. Az AF-mód kiválasztó gombbal az egyképes automata élességállítási mód (One-Shot AF – álló témákhoz), a folyamatos (AI SERVO AF – a közeledő vagy távolodó témák prediktív követésére) és a változó (AI Focus AF – automatikusan váltogat az egyképes és a követő módok között a téma mozgásának megfelelően) módok között választhatunk. A szemüveget viselő fotósok elvárásaihoz igazodva a dioptria-korrekció lehetővé teszi a kereső -2,5-től +0,5-Dpt-ig terjedő módosítását.

A legpontosabb fénymérés
A 35-zónás kiértékelő fénymérés a konkurens cégeknél jelentősen több fénymérési zónát alkalmaz, mely egyenletesen pontos expozíciókat eredményez az egész képmezőből kinyert adatok alapján. A kiértékelő algoritmus azonosítja és figyelmen kívül hagyja a különösen fényes zónákat. Mindez csökkenti a szabálytalan expozíciók esélyét, és még gyenge fényviszonyok között is biztosítja a kiegyensúlyozott megvilágítást. Az expozíciós módok között megtalálható a Programozott (P), a Záridő-előválasztásos (Tv), a Blende-előválasztásos (Av), a Manuális (M) és az Automata mélységélesség (A-Dep). Az A-Dep a keret legközelebbi és legtávolabbi fókuszpontjait méri be, mielőtt kiválasztaná az optimális mélységélességnek megfelelő beállításokat. Hat témaautomatika (PIC) mód választható: Portré, Tájkép, Makró, Sport, Éjszakai portré és Kikapcsolt vaku – a záridő-tartomány 1/4000 – 30 másodpercig terjed. A felhasználók 12 beállítás közül hat speciális funkciót állíthatnak be a kedvenc beállítások előhívására, köztük a vaku az első vagy hátsó redőnyre, 2 vagy 10 másodperces önkioldó-késleltetés és automata, vagy rögzített 1/125 másodperces vakuszinkron Av-módban. Ez lehetővé teszi a vaku szinkronizációját az 1/125 záridőhöz a felhasználó által beállított, rögzített blendével.

Ellenőrzések és egyensúly
A biztonsági zár rögzítés (SRL) funkció megakadályozza, hogy a fényképezőgép akkor készítsen képet, amikor nincs a gépben film, vagy nem csatoltak objektívet a géphez. A berázás figyelmeztetés megakadályozza az elmosódott képet eredményező fotózást.

Nagyteljesítményű vaku
A nagyteljesítményű, beépített, visszacsukható vaku 13-as kulcsszámmal rendelkezik és az egészen 28 mm-es objektíveknek megfelelő, nagy látószögű lefedettséget biztosít. Használatban a vakufej magasan az objektív fölé emelkedik, így segít kiküszöbölni az objektív árnyékot és csökkenteni a vörösszem-effektust. Az összes EOS fényképezőgéphez hasonlóan, az EOS 300X is kompatibilis valamennyi jelenleg forgalomban lévő EX Speedlite vakuval.

Új objektív
Az EF28-90mm f/4-5.6 III kezdő fényerejű objektív egy könnyű, kompakt, szabványos zoom objektív, melyet kifejezetten az EOX 300X-hez fejlesztettek ki. Mivel arra tervezték, hogy a fényképezőgép automatikus élességállítási algoritmusaival tökéletes szinkront alkosson, a fényképezőgép/objektív kombináció kivételesen gyors autofókuszra képes. Ezen kívül a tárgytávolsági információkat visszaküldi a fényképezőgépnek az E-TTL II vaku fénymérésének elősegítésére. A kizárólag ólommentes üveget tartalmazó új objektív magába foglal egy aszférikus lencsét, amely az egész zoom-tartományban saroktól-sarokig biztosítja a teljes felbontást. Az EOS 300X-szel egy készletben, az objektív vonzó, ezüst bevonattal kapható, mely tökéletesen illik az EOS 300X vázához. A fekete színű objektív külön lesz megvásárolható.

Tartozékok és kiegészítő objektívek
Az összes EOS fényképezőgéphez hasonlóan az EOS 300X is kompatibilis a Canon EF kínálatának mintegy 60 objektívjével . A külön megvásárolható kiegészítők között megtalálható a BP-220 akkumulátor készlet, az EH-15L puha tok, az RC-1 és RC-5 távkioldók, valamint egy sor egyéb EOS-kiegészítő.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés