Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mélyrepülésben a noteszgépek ára – Európában is

Dotkom

Mélyrepülésben a noteszgépek ára – Európában is

Ötödével csökkent a notebookok ára az egy évvel korábbihoz képest, áll egy nemrég megjelent tanulmányban, mely több összefüggésre is rávilágít, valamint a trend további folytatódását jósolja.

Az IDC piackutató cég felmérése szerint a notebookok árai a harmadik negyedévben tovább estek. A második negyedévben tapasztalható árcsökkentések – melyek a kereslet további élénkítését célozták meg – után ugyanis tovább folytatódott az áresés a harmadik negyedben is. Az előző negyedévhez viszonyítva körülbelül hét százalékkal lett olcsóbb az ˝átlagos notebook˝, míg a tavalyi, hasonló időszakhoz képest ez a csökkenés már 20 százalékos.

Bevételeikre gyakorolt negatív hatásuk ellenére a forgalmazók tovább folytatják az árcsökkentéseket. Erre mint kulcsfegyverre tekintenek az igények növekedése szempontjából, állapította meg az IDC. Pedig már amúgy is pörög a piac: felmérések szerint a tavalyi évhez képest az eladások idén 50 százalékkal fognak emelkedni a fogyasztói szegmensben; az üzleti szférába szánt noteszgépekből 2003-ban 29 százalékkal fognak többet eladni, mint tavaly. Ez utóbbi egyébként azért marad el a ˝kommersz˝ hordozható számítógépek értékesítéséhez képest, mert a gazdasági kondíciók még mindig nem elég jók.

Az IDC európai személyi számítástechnikai csoportjának igazgatója, Karine Paoli a következőképp nyilatkozott: ˝A harmadik negyed ismét nagy kihívásokat jelentett a forgalmazók számára. Számos ország még mindig a recesszióval küszködik, illetve kitolták [számítástechnikai eszközparkjuk] felújítási ciklusát 2004-re; ugyanakkor a forgalmazóknak nem volt választása: továbbra is nagyon aktívak maradtak, mind a promóciók, mind a marketing szempontjából. Egészen 2004. második feléig, amikor várhatóan a gazdaság nagyobb része magához tér, az árcsökkentés marad a kulcsfegyver az eladások felpörgetésében.˝



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés