Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft aggodalmak a rivális operációs rendszer miatt

Laptop

Microsoft aggodalmak a rivális operációs rendszer miatt

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a távol-keleti országok közül három összefogott annak érdekében, hogy egy nyíltforrású OS-t hozzanak létre, alternatívát biztosítva a Microsoft Windows-ával szemben. Redmond kétségeit fejezte ki a tervvel kapcsolatban.

Kína, Japán és Dél-Korea vezetői közös elhatározásra jutottak: a három ország gazdasági minisztériumainak vezetői Kambodzsa fővárosában találkoztak és a közösen kifejlesztendő, nyíltforrású operációs rendszerről tárgyaltak. A megbeszélésen elhatározták, hogy a három nemzet együttes erőfeszítéssel lát neki a szoftver kifejlesztésének. Maga a ˝mozgalom˝ egyébként még márciusban indult el, amikor a fent említett három ország képviselői először találkoztak ez ügyben Thaiföldön.

A Microsoft szerint azonban a kormányzati támogatással készülő operációs rendszer kapcsán felmerül az egészséges versenyhelyzet eldeformálódásának veszélye. ˝Szeretnénk, ha a piac döntené el, ki a szoftveripar nyertese.˝ – mondta Tom Robertson, a Microsoft tokiói igazgatója. Elmondása szerint Redmond a nyitott piacokat preferálja, mintsem a kormányzatok bábáskodása által védetteket. ˝Az egyes országok vezetésének nem kellene olyan pozícióban lenniük, hogy eldönthessék, ki a győztes.˝ – hangoztatta Robertson.

Az igazgató szerint a Microsoft, mint a világ első szoftverfejlesztője közvetlen és nyílt kapcsolattal rendelkezik a japán kormányzatot tekintve, mind a szoftverek biztonságát, mind a szabványosságot és a fejlesztést tekintve. Ezzel szemben az ország nagy hardvergyártói (Sony, Matsushita, NEC) már régóta keresnek egy jó alternatívát a Windows helyett, szerintük ugyanis a számítógép-ipar feletti irányítás túlságosan nagy mértékben összpontosul a Microsoft kezében.

Takeo Hiranuma, Japán kereskedelmi minisztere elmondta, hogy a Blaster és a Slammer az utolsó lökést adták, mivel előtérbe hozták a biztonságosság fontos témakörét. Robertson erre úgy reflektált, hogy minden kormányzat aggódik az IT-biztonság miatt, ezért tették lehetővé bizonyos országok vezetésének, hogy azok (korlátozott mértékben) betekintést kaphassanak a Windows forráskódjába. A januárban indított Government Security Programban egyébként eddig Kína, Thaiföld, Ausztrália, Nagy Britannia, Oroszország és a NATO vett részt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés