Connect with us

Hirdetés

technokrata

Előretörnek a Samsung TFT-LCD monitorok

Laptop

Előretörnek a Samsung TFT-LCD monitorok

11 új TFT-LCD monitor bevezetését tervezi az idei évre a Samsung Electronics Magyar Rt.

A termékek között megtalálható a 40 colos SyncMaster 403T óriáskijelző, amely üzleti célú felhasználást is lehetővé tesz, valamint piacra kerülnek az új Magic Bright technológiával készülő LCD-k is. Számos előnyös, felhasználóbarát tulajdonságuknak köszönhetően az előrejelzések szerint 2004-ben világviszonylatban, 2005-ben pedig Magyarországon is a TFT-LCD monitorok veszik át a piacvezető szerepet a hagyományos CRT kijelzőktől. A legnépszerűbb monitorátmérő méret a piackutatások szerint a 17 col lesz.

A Samsung, a világ vezető képcső- és monitorgyártó óriásvállalata a mai napon bemutatta 2003. második félévben a hazai piacra bevezetendő TFT-LCD monitorait. A 11 új modell többsége 15-17-19 colos, de megtalálható a 21 és a 40 colos méretű képernyő is. Az innovatív tervezésű 15 és 17 colos SyncMaster 152X és 172X monitorok pehelysúllyal (2,5-3,75 kg) és rendkívül vékony kijelzővel rendelkeznek, könnyen falra szerelhetők vagy egymás mellé helyezhetők. Újdonságot jelent az eddig csak CRT monitorokra jellemző MagicBright technológia, mely mostantól a Samsung TFT-LCD kijelzők sajátja is. A technológia biztosítja, hogy különböző üzemmódokban, szöveges módban (szövegszerkesztés, táblázatkezelés), Internet módban (internetes szörfözés) és szórakozás módban (DVD, VCD mozgóképek) a monitor automatikusan mindig az optimális fényerőre és a kívánt üzemmódban optimalizált színbeállításra álljon be. A ˝nagy testvér˝, a 40 colos SyncMaster 403T készülék az üzleti életben – reptereken, szállodai lobby szalonokban, konferenciatermekben vagy akár bevásárlóközpontokban – játszhat központi szerepet.

A TFT-LCD technológia számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik
A Samsung által frissen bemutatott új generáció TFT-LCD technológiával készült, mely technológia egyre jobban hódít a monitor felhasználók körében. Szemben a hagyományos monitorokkal, a TFT-LCD kijelzők digitális jelfeldolgozással rendelkeznek, formatervezett, jellegzetes külsőjükkel pedig szemmel láthatóan minimális helyet követelnek maguknak az íróasztalon. További előnyként említhető, hogy a méretcsökkenéssel fogyasztáscsökkenés is párosul, figyelembe véve a felhasználó anyagi kiadásait. A TFT-LCD kijelzőknél nincs elektromágneses interferencia, valamint nem lép fel a fénypor-utánvilágítás és a képfrissítési frekvencia együttes hatásából eredő vibrálás. Mind a forma, mind a belső felszereltség tekintetében igen széles termékskálát vonultat fel a Samsung, bőséges választási lehetőség biztosításával támogatva ennek az új technológiának az előretörését.

A TFT-LCD monitorok várhatóan 2004-ben világszerte átveszik a piacvezető szerepet
A hagyományos katódsugárcsöves monitorokat egyre inkább kiszorítja a piacról a monitorok új generációja, az LCD. Az LCD-boom oka valószínűleg a kereslet és a kínálat nemrégiben beállt dinamikus egyensúlyára vezethető vissza: az eladott darabszám túllendült a kritikus ponton, így a gyártók jelentősen tudták csökkenteni áraikat. A folyadékkristályos képernyők elterjedéséhez a divaton kívül természetesen a technológia előnyei is hozzájárultak. Az IDC piackutató felmérése szerint 2002-ben világszerte mintegy 104 millió PC-monitort adtak el a gyártók, amelynek 28 százaléka már LCD volt. A szektor trendjeinek vizsgálatára szakosodott amerikai DisplaySearch előrejelzései pedig azt mutatják, hogy 2004-ben már több LCD-t adnak majd el, mint CRT-t, és 2006-ban 100 eladott monitor közül 66 folyadékkristályos képernyő lesz.

Ez már csak azért is megtörténik, mert a CRT nagy helyigénye miatt manapság az összes számítástechnikai eszköz fejlesztése – így például a tábla PC-ké is – LCD alapokon történik. Mindez azt eredményezi, hogy az előrejelzések szerint 2000 és 2005 között a felhasználók világszerte már összesen 40 milliárd dollárt költenek LCD-kre, méghozzá úgy, hogy egyre olcsóbban juthatnak hozzájuk.

Egyre népszerűbbek lesznek a 17 colos monitorok
Az árak a kisebb időszakos ingadozásoktól eltekintve folyamatosan csökkennek, a kisebb kijelzők esetében évente átlagosan 13 százalékkal, az inkább üzleti felhasználók számára érdekes 19 hüvelykes képernyőké pedig még ennél is nagyobb ütemben, évi 30 százalékkal. A piac elemzői szerint Nyugat-Európában és Magyarországon is elsősorban a 17 colos LCD-k forgalmának növekedésére lehet számítani, mert a fogyasztók néhány éve a CRT-k közül is ezt a méretet részesítik előnyben. Ez azt is jelenti, hogy a várhatóan kisebb darabszámban eladható 15 colos képernyők ára nem sokkal lesz alacsonyabb a nála egy számmal nagyobbakénál. 2005-ben várhatóan Magyarországon is átveszik a TFT-LCD-k a piacvezető szerepet

Tavaly világszerte 29 millió lapos monitort adtak el, ez duplája a 2001-es forgalomnak. A tendencia Magyarországra is érvényes: a Bryan Norris Associates adatai alapján itthon 2002-ben mintegy 20 milliárd forint értékben, összesen 430 ezer monitort értékesítettek, amiből 36 ezer darab már LCD volt – ez pedig tizenkétszerese az előző évi mennyiségnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés