Connect with us

Hirdetés

technokrata

Inkompatibilitási gondok .ZIP fronton

Laptop

Inkompatibilitási gondok .ZIP fronton

A ZIP formátum azok számára mindenképp ismerős, akikben már valaha is felmerült a tömörítés iránti igény. A stabilitása és a kompatibilitási problémák hiánya miatt népszerűvé vált .ZIP körül azonban változások zajlanak.

PKWare és WinZip – a ZIP tömörítőket készítő két legismertebb cég, melyek egymással folyamatos harcban állnak. Küzdelmük célja a .ZIP szabvány feletti egyeduralom megszerzése – amit ráadásul régebben a PKWare adott ki a kezéből. A versengésnek ˝köszönhetően˝ inkompatibilissé válhatnak a ZIP file-ok az azokat kezelő programokkal.

Történelem

A PKWare-t eredetileg a .ZIP kifejlesztője, Phil Katz alkotta, aki 2000-ben távozott az élők sorából. Munkája során elhatározta, hogy a formátum mindenki számára használható lesz, nyílt szabványként bárki által alkalmazható saját szoftverben. Nos, ennek következményeként szabadította magára a WinZipet, mely a PKWare konkurenseként mára már uralkodóvá vált a piacon.

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a folyamatos változás mozgatja a technológiai fejlődést. Nem csoda, hogy a ZIP is szépen lassan átalakult. Ennek legfontosabb eleme a titkosítás megjelenése volt, ami egyértelműen az adatok védelmére irányuló igények következménye. A régi 2.04g változatban alkalmazott jelszavas biztosítás ugyanis egy felkészült támadót nem sokáig tartóztat fel. A PKWare, válaszolva az igényekre, új lehetőségeket épített a .ZIP kezelésére képes szoftverébe: hitelesítés alapú biztonságot és 256 bites AES titkosítást kap(hat)tak a tömörített állományok.

Természetesen ezen igényekre a WinZip is reagálni kívánt, így a szoftver 9-es változatának béta verziója már szintén 256 bites AES kódolást tartalmazott, noha hitelesítés nem szerepelt a lehetőségek között. Itt következett viszont a probléma, mert az azonos titkosítás ellenére a védett állományok nem kompatibilisek egymással: tehát a WinZippel titkosított file-ok nem bonthatók ki a PKWare-rel és viszont.

A probléma gyökere

Miért nem készítette a PKZip megoldásával kompatibilisre a WinZip saját szoftverét? A válasz nagyon egyszerű: a PKWare nem árulta el riválisának, miként működik programjuk. ˝Sokáig törekedtünk a kompatibilitásra,˝ – mondja Kevin Kearney, a WinZip egyik konzultánsa – ˝de a PKWare valami olyasmit tett a kódolással, ami már nem szerepel a nyilvános specifikációban.˝ Emiatt a WinZip kénytelen volt saját útját járni.

A PKWare-nél azzal érvelnek, hogy még nincsen teljesen kész a hitelesítés alapú titkosítás, ezért nem is adják ki annak dokumentációját (itt azért érdemes megjegyezni, hogy szinte egyik platformon sem érhető el még ez a lehetőség – kivéve az Windows-okat, melyeken már egy éve használhatók a védelmet nyújtó PKZip 5.x-es szoftverek). ˝Nem adjuk még közre technológiánkat, mert még számos funkciót hozzá szeretnénk adni a szoftver tudásához.˝ – mondta Jim Peterson, a PKZip vezető technológusa, reagálva a WinZip közleményére.

A piac többi résztvevőjének álláspontja

Nemcsak a fenti két cég készít ZIP formátumra alapuló tömörítő-szoftvereket, például az Aladdin Systems és a PentaWare is foglalkozik ilyen programok fejlesztésével. Tisztában vannak a PKWare kivételezett helyzetével, azonban számukra is fontos a titkosítás biztosítása. A cégek megkeresésüket követő válaszukból kitűnik, hogy igyekeznek minden formátumot támogatni, ám amihez nem biztosított a dokumentáció, azzal nem nagyon tudnak mit kezdeni.

Mit hoz a jövő?

Sem a PKWare, sem a WinZip nem kínálja alapértelmezettként a file-ok tömörítésénél a titkosított algoritmus alkalmazását, így egyelőre nincsen nagy veszély az inkompatibilitásból – hiszen a ˝mezei˝ .ZIP állományokat bármelyik szoftverrel ki lehet bontani. Ám megegyezésnek a két nagy rivális között egyelőre még jele sincs…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés