Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új ATI Radeon driver – irgalmatlan grafikai teljesítmény Linuxon

Laptop

Új ATI Radeon driver – irgalmatlan grafikai teljesítmény Linuxon

A Linux mindig is elhanyagoltabb volt a grafikus vezérlőkártyák meghajtóprogramjainak tekintetében – míg Windowsra gyakran szinte hetenként jöttek ki az újabb és újabb Detonator driverek, a Pingvin szárnyaszegetten búslakodott…

Sarkalatos pont egy operációs rendszer életében az eszközkezelő programok, azaz a driverek milyensége – egyáltalán a meglétük is kardinális kérdés. A videokártyák linuxos támogatottsága közismerten gyengébb, mint a Windowsok alatt – például a legújabb Radeon, a GeForce gyilkos 9700-as emiatt nem volt rendesen használható a nyíltforrású operációs rendszerek alatt.

Épp itt volt az ideje, hogy az ATI bejelentse grafikus vezérlőkártyáihoz készített legújabb meghajtóprogramját, mellyel már Linux alatt is működőképessé tehető a cég zászlóshajójának számító Radeon 9700. Nincs szükség többé a házilag ˝barkácsolt˝ driverekre – a nemrég debütált szoftver a Radeon 8500-astól felfelé mindegyik kártyához használható. A meghajtószoftver egyébként már támogatja a 2.0-s OpenGL grafikus specifikációt is – a játékprogramok java igényli ezt a standardot.

A lépéssel bizonyára újabb köröket hódít meg magának a videochip-gyártó, amire nagy szüksége is van: az Nvidia NV30-as chipjei már a küszöbön állnak, s hamarosan megjelennek az első, ezzel a lapkával felszerelt hardvereszközök is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés