Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nvidia GeForce FX: +30% grafikai teljesítmény

Laptop

Nvidia GeForce FX: +30% grafikai teljesítmény

Bemutatkozott az eddig NV30 kódnéven ismert, ötödik generációs GeForce GPU…

Ahogy a pletykák ˝megjósolták˝, a las vegasi Comdex Fall informatikai szakkiállításon bemutatkozott az eddig NV30 kódnéven ismert, ötödik generációs GeForce GPU. A GeForce 5-ként is ismert grafikai processzor az eddig megszokottakkal ellentétben immár nem generációs sorszámot, hanem fantázianevet visel.

A GeForce FX sikerének kulcsai a 48 GB/s grafikai sávszélességet biztosító 1 GHz-es 128 bites DDR2 memória és az AGP 8x csatolás, illetve természetesen maga a GPU, amely 8 renderelő pipeline 2 textúrázó egységével ciklusonként 16 textúrát képes előállítani. Maga a GPU egyébként 0,13 mikronos és alumínium-alapú gyártási technológiával, 125 millió tranzisztor integrálásával készül és 400 MHz-es órajellel működik.

Teljesítmény

Ami a teljesítményt illeti, a megszállottaknak elég annyi információ, hogy a GeForce FX megfelelő hardveres és szoftveres támogatással mintegy 20-22000 3DMark-ot ér el a 3DMark 2001 SE grafikai mérőprogramban, ami nem mondható éppen gyenge teljesítménynek. Ezzel 30%-ot ver a konkurens ATI Radeon 9700 Pro-ra – igaz ez utóbbinak DDR266 memóriája ˝csak˝ fele grafikai sávszélességet biztosít.

Elképzelhető, hogy a jövőben az Nvidia 500 MHz-en fogja működtetni az új GPU-t, továbbá a jelenleg 128 bites memóriát 256 bitesre kívánja cserélni. Várható tehát, hogy a jelenleg is elképesztő grafikai teljesítmény a jövőben komolyabb fejlesztések nélkül fog tovább növekedni, miközben készül az NV31 és NV34 is.

Ár és hozzáférhetőség

GeForce FX alapú grafikus bővítőkártyát az ASUS, a BFG Technologies, a VGA.com, a Gainward, a Leadtek, az MSI és a PNY Technologies fog kiadni, és elsőként a DirectX 9 kompatibilis Breed Command & Conquer Generals, Delta Force – Black Hawk Down, Everquest 2, Gun Metal, No One Lives Forever 2, RalliSport Challenge, Sea Dogs II, Silent Hill 2, Splinter Cell, S.T.A.L.K.E.R., Tron 2.0 és Unreal 2 játékok fogják támogatni.

Az elsőként megjelenő GeForce FX grafikus kártyák kétféle változatban, 399 és 499 dolláros áron lesznek kaphatók.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés