Connect with us

Hirdetés

technokrata

A SCSI szabvány is az ATA sorsára jut?

Laptop

A SCSI szabvány is az ATA sorsára jut?

Mint ismeretes, a SerialATA elnevezésű konzorcium már megkezdte a soros ATA kidolgozását. Vajon a SCSI ”sorosítása” eredményes lesz?

A Compaq, az IBM és a legnagyobb merevlemezgyártók (Seagate, Maxtor stb.) megkezdték a jövőbeli merevlemezek új szabványának kidolgozását. A csúcskategóriás rendszerekbe szánt merevlemezek már most súrolják a jelenlegi leggyorsabb SCSI-rendszer sávszélességének határait. Milyen megoldás következhet tehát?

A sávszélesség növelésének egyik legkézenfekvőbb módja az órajel növelése. A másik a busz szélesítése (8 bit helyett 16 bites, 16 bites helyett 32 bites, és így tovább). A busz szélesítése és az órajel növelése azonban felveti a szinkronizálás problémáját, vagyis ha túl nagy a busz szélessége és túl nagy az órajel, akkor igen nehéz az adatok szinkronizálása. A logikus választás tehát az, hogy az ATA-hoz hasonlóan a SCSI szabványt is úgy módosítsák, hogy soros felépítésre is alkalmas legyen. A soros adatátvitel során ugyanis nagyobb órajel használható, anélkül, hogy szinkronizálási problémák lépnének fel. Így nagyobb sávszélesség érhető el, mint a mostani rendszereknél (a 3GIO rendszer használatával érték el a mostani leggyorsabb soros átviteli szabványokat is, például a FireWire-t és az USB 2.0-t). A soros megoldás további előnye, hogy a kábelnek nem kell még 50 eresnek sem lenni, mindössze (árnyékolással együtt) négy ér bőven elegendő.

A jövőben tehát két szabvány kerül bevezetésre. Az egyik a már említett SerialATA, mely a munkaállomások, otthoni felhasználók merevlemezeinek kiszolgálására bőven elegendő lesz, a másik a drágább, de nagyobb sávszélességet biztosító SCSI, amelyből szintén készül soros kivitel, inkább a szerverek vagy csúcskategóriás gépek piacán fog megjelenni.

Az új konzorcium tagjai 2004-re működő technológiát ígérnek, egyelőre az átviteli sebesség értékéről nincs információ. Összehasonlításképpen azért annyi elmondható, hogy a mostani leggyorsabb ATA szabvány, az ATA-100 100 MB/s-os sávszélességgel (vagyis 800 Mbps-os sebességgel) rendelkezik, míg a SerialATA átviteli sebességére 1,5 Gbps-ot ígérnek. A növekedés tehát első lépésben kétszeresre várható.

(A párhuzamos – busz – rendszerekben az átviteli sebességet mindig Byte/s-ban, míg soros rendszereknél bit/s-ban adjuk meg!)



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés