Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megjelent a Windows Server 2003 (pre-RTM) build 3785 – további tesztelések

Laptop

Megjelent a Windows Server 2003 (pre-RTM) build 3785 – további tesztelések

Bár egy héttel ezelőtt még a 3780-as verziót jósolták RTM-nek, mégis további tesztelésekre volt szükség.

Mozgalmas volt a tavalyi nyár a Microsoft számára – a Windows 2000 SP3 és a Windows XP SP1 mellett megjelent a Windows (.NET) Server RC1, majd RC2 is, amely – a Microsoft szerint – mérföldkő a szoftveróriás szerver operációs rendszerei között biztonságával és sokoldalúságával. Olyannyira, hogy Jim Allchin, a Microsoft Platforms Groupjának elnökhelyettese szerint ˝ez a termék kőkemény˝ – úgy legyen.

A Windows (.NET) Server 2003 RC2 gyakorlatilag teljes funkcionalitással és csaknem végleges felépítéssel – az RC1-hez hasonlóan – customer preview (CPP) verzióként funkcionál, és a Microsoft ingyenes letöltési, illetve CD-rendelési hozzáférést biztosít (utóbbi esetben a megrendelő költségére történik a szállítás) hozzá. A kipróbálásra a Microsoft Windows Server 2003 Customer Preview Program Site-ján lehet regisztrálni – a CPP verzió 360 napig használható, illetve próbálható ki.

Már a Microsoft.com is Windows Server 2003-on fut – a világ egyik legnagyobb forgalmú website-ja is a gyártó legújabb szerver operációs rendszerét használja.

Másodszor is átkeresztelték a Windows .NET Server 2003-at. Ismeretes, hogy múlt év augusztus végén az akkor Windows .NET Server munkanéven ismert új szerver operációs rendszert a Microsoft marketingokok miatt Windows .NET Server 2003-nak nevezte el – véglegesen.

Aztán év elején robbant a bomba: a megjelenés előtt három hónappal ismét új nevet kapott az operációs rendszer. Windows Server 2003 – az új elnevezés a Microsoft egységes márkenév-politikájának eredményeképp született meg, amely a szoftveróriás reménye szerint jobban követhetővé teszi a vásárlók számára a termékvonal(ak) egyes mérföldköveit.

Mert a Windows .NET Server 2003 átkeresztelése nem egyedi változtatás, hanem egy teljes körű vállalkozás eredménye, amely a lassan mindenre kiterjedő .NET technológia jelenlétének egységes kommunikációját irányozza elő. A termékből nem tűnik el teljesen a .NET-re utaló megjegyzés, ugyanis magán viseli majd a ˝Microsoft .NET Connected˝ logo-t, utalván a használt technológiára.

A második hivatalos név év eleje óta: Microsoft Windows Server 2003, amelyet az alábbi változatokban fejlesztenek:
Windows Server 2003 Standard Edition
Windows Server 2003 Enterprise Edition
Windows Server 2003 Datacenter Edition
Windows Server 2003 Web Edition
A gyártó tájékoztatása szerint a névváltásban komoly szerepe volt a (leendő) vásárlói visszajelzéseknek, azonban az nem jelent technológiai vagy megjelenés-időzítési változtatást. Megjegyzendő, hogy a customer preview (CPP) verzióként funkcionáló, 360 napig használható, illetve kipróbálható Windows .NET Server 2003 RC2 – minthogy azt a névváltoztatás előtt készítették el – továbbra is a régi név alatt működik.

A most megjelent 3785-ös verziót a 3777, 3771, 3765-3764-3763, 3757, 3742, a 3718 RC2, illetve a 3714, 3708, 3700, a 3689, valamint a csak belső használatú 3678, továbbá a 3663 RC1 és a 3628 előzte meg. Az RTM-verzió egy héttel ezelőtt még 3780 körül volt várható, azonban a további tesztelések miatt ezen már túljutottak. A végleges buildszám az eddigiek alapján 3800 lesz.

Bill Gates tavaly november 11-én jelentette be az új Windows .NET Servert. A Windows .NET Server teljesen kompatibilis a Windows 2000 Serverrel, a Microsoft ígérete szerint upgrade és alkalmazások tekintetében sem lesz nehéz dolga a rendszergazdáknak.

A Windows Server 2003 várhatóan április 24-én jelenik meg. Az időpont kis késést jelent az előzetes várakozásokhoz képest, ugyanis a Microsoft korábban múlt év végére ígérte az RTM (released to manufacturing – megjelenésre kész) verzió véglegesítését, ami rendszerint két hónappal előzi meg a hivatalos kiadást.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Microsoft a Windows Server 2003 #3765-öt szánta az ˝aranykódnak˝, amely ˝legújabb kori˝ ESCROW-túlélőként gyakorlatilag befejezetté tette a fejlesztést. A 3765 minden szempontból stabil, így várható, hogy döntő többségében ezzel a kóddal találkozhatunk majd a végleges termékben.

Tudjuk azonban, hogy azóta újabb buildek is jelentek meg. Az ok: egy apró hiba, amely miatt – bár nem jelent funkcionális problémát (minthogy az ESCROW-eljárás sikeresen lefutott) – az egész folyamatot meg kell ismételni. Az elindult láncreakció a kód (hivatalos) elkészülését egy héttel későbbre tolta – az eddigi március 12. helyett csak később kerül RTM (released to manufacturing) állapotba az operációs rendszer.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés