Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megjelent a Windows XP SP1a

Laptop

Megjelent a Windows XP SP1a

Az új javítócsomag csak egyvalamiben különbözik elődjétől – de abban nagyon…

Öt hónappal a Windows XP SP1 angol és négy hónappal a magyar változat megjelenése után a Microsoft kiadta az első hivatalos, továbbfejlesztett verziót.

Ismeretes, hogy a várhatóan ez év folyamán megjelenő Windows XP SP2-be várakozó javítások darabszáma immár a 200 felé közelít, míg a letölthető javítások közel 20-an vannak. Egy lelkes programozó egy telepítőcsomagba intergrálta ezeket a javításokat – a csomagot az SP1 után kell telepíteni, és valamennyi a Microsoft által kiadott, jelenleg külön-külön elérhető post-SP1-es, illetve pre-SP2-es javítást tartalmazza, beleértve a Windows Media 9 Seriest és a Windows Movie Maker 2-t is. A csomag rendkívül hasznos egysége az egyébként csak külön-külön letölthető, de már tekintélyes számú javításoknak.

A híradás idején felhívtuk a figyelmet, hogy a bemutatott telepítőcsomagot NEM a Microsoft adta ki (az elnevezés sem tőle származik), vagyis a szoftvergyártó nem nyújt semmilyen támogatást hozzá, annak ellenére, hogy a beleintegrált javítások kivétel nélkül a Microsoft javításai, amelyeket a telepítőcsomag változtatás nélkül tartalmaz, és voltaképpen csak egymás után telepíti őket, ahelyett, hogy a felhasználónak kellene ugyanezt megtennie, az egyenkénti letöltés után. Tudni kell azt is, hogy a Windows XP SP1.1-ként megismert telepítőcsomag angol nyelvű!

Nem úgy, mint a hivatalosan kiadott Windows XP SP1a, melyet azonban a Microsoft nem azért adott ki, hogy a post-SP1-es, illetve pre-SP2-es javítások egyszerre legyenek telepíthetők. Az angol és magyar nyelven egyarán megjelent Windows XP SP1a-nak egészen más célja van…

Az ügy hátterében a Microsoft és a Sun közötti, régóta húzodó per áll, amellyel – nagyon leegyszerűsítve – a vállalatok azt kívánják eldönteni, hogy melyikük Java Virtual Machine (platformfüggetlen szoftverfuttató környezet) (a Sun ezt sajátjának vallja, így nem szeretné, ha a Microsoft által készített verzió lenne az alapértelmezett) programja legyen része az operációs rendszernek. Ugyanezen ügy fejleményeként került ki a Windows XP-ből, majd a Windows Update útján került be tavaly ismét a Java VM, bár akkor már nem a legújabb, hanem egy jóval korábbi, az akkori döntés hatályán kívül eső Microsoft verzió, amely jelenleg is fut a rendszeresen frissített Windows XP-ken, és Magyarországon olyan ismert internetes szolgáltatások használják, mint például az OTP Direct.

A Sun azonban pert nyert e régi Microsoft Java VM ellen is, így J. Frederick Motz amerikai bíró kötelezte a Microsoftot saját Java VM-jének lecserélésére a Sun azonos funkciójú termékére. Ennek első lépése a Windows XP SP1a, amely mindössze annyiban különbözik elődjétől, hogy teljesen kikerült belőle a Java VM. A Microsoft 120 napot kapott arra, hogy e hiányt pótolja a Sun verzióval…

Ismételjük megint, hogy a Windows XP SP1a nem tartalmaz extra javításokat elődjéhez képest, így a Windows XP SP1-et tartalmazó számítógépek részére nem feltétlenül szükséges a telepítése. Ugyanakkor új Windows XP telepítésekor már csak e ˝foghíjas˝ javítócsomag érhető el – hivatalosan.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés