Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb hiba a DirectX 9-ben

Laptop

Újabb hiba a DirectX 9-ben

A megjelenés után nemrég kiderült súlyos hiba után újabb problémát jeleztek a frissen feltelepített DirectX 9-ről.

Ezúttal a Windows Messenger működésében jeleztek több helyről abnormális működést a DirectX 9 feltelepítése után. Nevezetesen azt, hogy egyrészt az üzenőprogram betöltése indokolatlanul sok időt vesz igénybe, másrészt annak működése félpercenként pár másodpercre leáll, és ilyenkor semmilyen felhasználói beavatkozást nem fogad.

Egy – hivatalosan amatőr, azonban a jelek szerint igencsak nagy tudású – felhasználó érdekes jelenséget figyelt meg a Windows Messenger abnormális működésének hátterében. Gyanúja szerint az üzenőprogramnak a DirectX 9 telepítése után hirtelen problémája támad a Windows beépített tűzfalával. Kiderítette ugyanis, hogy a Windows Messenger minden egyes ilyen pillanatnyi lefagyás után újabb bejegyzést illeszt a tűzfal beállításai közé. A tűzfal kikapcsolásával a jelenség megszűnik.

Kiderítette azt is, hogy lehet az üzenőprogramot és a tűzfalat együtt is használni, ennek feltétele azonban az, hogy a Windows Messenger előbb induljon el, mint ahogy a tűzfal aktívvá válik…

Egyesek a DirectX 9 által a jobb és stabilabb multiplayer támogatás érdekében frissített UPnP szolgáltatás és a tűzfal részleges inkompatibilitásában látják a hiba okát, sőt nem is csak a Windows beépített tűzfalával, hanem más szoftveres és hardveres (!) tűzfalakkal is van ilyen tapasztalat – azonban ez sem hivatalos magyarázat. A javaslat itt a tűzfal szoftver, illetve firmware frissítése – ha lehetséges.

Ismeretes, hogy nem sokkal a DirectX 9 végleges verziójának decemberi megjelenése után kiderült, hogy egy, a júliusban megjelent legelső béta verzióban talált hiba ugyancsak előfordul a végleges kódban is. Az akkori hiba miatt egyes játékprogramok hálózati funkciói nem működnek megfelelően… Az első hiba egyébként a DirectX 8.1-et is érintette, amelyhez először javítást, később egy teljes új verziót, a DirectX 8.2-t adta ki a Microsoft. A 8.2-re egyébként azóta nincs panasz.

Hogy az akkori és a mostani hiba között van-e összefüggés, azt egyelőre nem tudni. A Microsoft mindenesetre eddig nem foglalt állást egyik kérdésben sem.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés