Connect with us

Hirdetés

technokrata

Úton a Windows ˝Longhorn˝ – a Microsoft nyilvánosságra hozta a megjelenés időpontját

Laptop

Úton a Windows ˝Longhorn˝ – a Microsoft nyilvánosságra hozta a megjelenés időpontját

A legújabb desktop Windows már működőképes alpha változatban van.

˝Élet az XP után˝ – alig egy hónapja láttak napvilágot részletes(ebb) információk és (valódi) képek a Microsoft készülő új operációs rendszeréről, a ˝Longhorn˝-ról.

A legfrissebb információk szerint a Windows Longhorn már működőképesen, alpha változatban létezik – az első beta megjelenése június második felében várható.

A Longhorn újdonságai közé tartozik, hogy új file-rendszer mutatkozik be, és az XP-s CD-írási funkció kibővül DVD-írási képességekkel. További újdonságot jelent a Windows Movie Maker és a Windows Media Player ˝Corona˝ továbbfejlesztése, egyéb apróbb (vagy még nem ismert) fejlesztések mellett.

A Microsoftnak komoly céljai vannak az új operációs rendszerrel – mindenek előtt a már korábban említett odafigyeléssel a PC platform biztonságossá és megbízhatóvá tétele. Emellett a PC-t még könnyebben használhatóvá szeretnék tenni, tökéletesebb Plug and Playt, és egy OnNow nevű új technológiát építenek be – utóbbi a bootolás gyorsítását, illetve elmaradását jelenti a jelenlegi hibernate funkcióhoz hasonlóan. A PC-t továbbá a valós idejű (leginkább beszéd) kommunikáció és az otthoni szórakoztatás központjává kívánják tenni, miközben e funkciók mobilitását (Tablet PC) is szem előtt tartják.

Ami a kezelői felületet illeti, a Windows XP GDI+ 1.0-ját fejlesztik tovább (2.0 vagy 1.x), és a GUI igényel majd némi 3D-s rásegítést, aminek teljes kihasználásához valamilyen GPU-ra lesz szükség, bár lassabb software renderinggel is használható marad. Nagy figyelmet fordítanak a transparency (átlátszóság – például ablakok húzása) és az anti-aliasing (élsimítás – például ClearType betűk) fejlesztésére.

Kérdés maradt azonban a Longhorn verziószáma – ugyanis a korábban NT 5.2-es verziószámot ˝elviszi˝ a már beta változatban létező .Net Server, az NT 6.0 pedig a Blackcombnak van fenntartva. Anélkül, hogy különösebben találgatásokba bocsátkoznék, nem tartom kizártnak, hogy a jövőben a 2004-re ˝kiírt˝ Longhorn és a 2005-ös Blackcomb valójában egy termékben találkozik majd.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés