Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sikeresen debütált az Oracle technológiája a választásokon

Laptop

Sikeresen debütált az Oracle technológiája a választásokon

Magyarországon a 2002-es országgyűlési választásokon először működött élesben az Oracle fürtözéses technológiája.

[sajtóközlemény]A 2002-es választások lebonyolítására kialakított informatikai rendszer az Oracle 9i adatbázist illetve az Oracle9i RAC (Real Application Cluster) adatbázis-fürtözési technológiát használta a nagy mennyiségű és biztonságos adatfeldolgozás lebonyolítására. Magyarországon ez az infrastruktúra most került először alkalmazásra, amely az adatbázist tekintve 100%-os rendelkezésre-állást és megbízhatóságot nyújtott a hazai környezetben kiemelkedően magas szintű elvárások szerint kiépített rendszerhez.

A rendszernek az alapvető elvárást, a hibamentes működést számos egyedi feltételnek megfelelve kellett teljesíteni. Közel 2000 adatrögzítésre szolgáló PC-t kellett kiszolgálni, amelyekről mintegy 35 ezer adatlap és jegyzőkönyv adatai kerültek feldolgozásra alig 4 óra alatt. A feldolgozott adatokból 10 percenként friss információt kellett továbbítani a központ, illetve az internetes felhasználók felé. További fontos feltétel volt a tervezésnél a könnyű betanítási lehetőség is, tekintettel a nagyszámú felhasználóra. Az adatbevitelre szolgáló terminálokon kívül egy vezetői információs rendszer is kiépítésre került.

A rendszerhez egyedileg kialakított háromrétegű alkalmazás került kifejlesztésre. Az adatbázis-konfigurációt az Oracle9i adatbázis illetve Oracle9i RAC (Real Application Cluster) jelentette, amely a központi számítógép két külső node-ján futott. Ez szolgálta ki az alkalmazásszervereket (egy clusterben négy nodot), illetve ezekre a gépekre érkeztek a különböző felhasználók adatai a területi választási irodákból és az okmányirodákból. A rendszerhez kapcsolódó gépek 64-512 kbyte/sec fölötti adatátviteli kapacitással bíró menedzselt bérelt vonalakon csatlakoztak, de ez az érték egyes helyeken elérte s 2 megabyte/sec-ot is.

A biztonság érdekében az infrastruktúra úgy került kialakításra, hogy minden tekintetben kihasználhatók legyenek az Oracle9i Real Application Cluster (RAC, valódi alkalmazásfürt) nyújtotta magas szintű adatbiztonsági funkciók. A RAC az Oracle adatbáziskezelő speciális, több node-os kiterjesztése, amely nagyfokú skálázhatóságot és rendelkezésre állást biztosít a teljesítmény feláldozása nélkül. A RAC olyan hardverfürtön (node-ok csoportján) fut, amelyek egymással együttműködve kívülről egy rendszernek látszanak. A hardver-felépítés szerverekből, szerverek közötti nagy sebességű hálózati kapcsolatból és közös merevlemezes alrendszerből áll, amelyekben a szerverek közösen használják és menedzselik a merevlemezen elhelyezkedő adatokat, de a saját fizikai memóriáikat nem osztják meg, hanem egységes memóriát hoznak létre. A szerverek egy vagy több processzorból álló gépek lehetnek, amelyek saját operációs rendszerrel, adatbázis-példánnyal és alkalmazásszoftverrel rendelkeznek.

Az Oracle9i adatbázis-kezelő számos, a választási rendszerben elengedhetetlen hibatűrési és rendelkezésre állási tulajdonsággal bír (katasztrófa elleni védelem, rendszerhiba elleni védelem, emberi hibák elleni védelem és tervezett leállások kezelése), amelyekből több a RAC-nak köszönhető. A rendszerhibák elleni védelem területén kiemelkedő a RAC által teremtett transzparens clusterarchitektúra-kezelő környezet, amely technológiát korábban az Oracle Parallel Server néven ismert opció alapozta meg. Az Oracle cluster-környezetekre kialakított másik architektúrája az Oracle Fail Safe, amely automatikusan végzi a cluster tartalékképzését.

Az emberi hibák elleni védelmet – a LogMiner és DataGuard funkció mellett – az adatbázis-kezelő megújított rollbackszegmens-kezelője, az Automated Undo Management biztosította, amelyben az úgynevezett visszamenőleges lekérdezési funkciónak (Flashback Query) a jóvoltából az adatok valamely múltbeli időpont szerinti állapot kérdezhető le.

Az internetes adatszolgáltatást tekintve a biztonságos működést tűzfalak biztosították, a központban a nagyobb biztonság érdekében az Internet használata tilos volt. A webes adatszolgáltatás keretében több PC (tűzfalon át) külön került kiszolgálásra, amelyek html formátumú tartalmat generáltak az adatbázisból, és ezen keresztül szolgálták ki a felhasználókat. A rendszer tehát Internetről közvetlenül nem volt elérhető, csak az előtét PC-ken keresztül.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés