Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új technológián alapuló memóriák a SHARP-tól

Laptop

Új technológián alapuló memóriák a SHARP-tól

Az új technológia lényegesen gyorsabb, mint a jelenlegi memória-szisztémák és várhatóan az időigényes letöltések adatátvitele is gyorsabb lesz.

„Ez lesz a memóriák következő generációja” – mondta Sheng T. Hsu, az integrált áramköri technológiával foglalkozó Sharp Laboratóriumok amerikai igazgatója. „Használhatóak lesznek mind PC-kben, mobiltelefonokban, hálózatokban – és mindenben, ami memóriát igényel”.

Az operációs rendszer újraindítása mindig időigényes és dühítő feladat volt, ám most mind szabályos leállítás esetében, mind a reboot során elfeledkezhetünk erről, ha folytatódnak azok az innovatív fejlesztések, amelyeket a számítógépes tárakkal kapcsolatban végeznek.

Az új „thin-film”-ről már hallhattunk néhányszor, s ebben az esetben sincs szó másról. Ugyanis ezen az új eljáráson alapuló technológia teszi lehetővé, hogy a rebootolás során a rendszertöltés a hagyományos tranzisztor-elv helyett az ellenállás logikáján alapuljon, mely lényegesen gyorsabb, mint a jelenlegi memória-szisztémák és várhatóan az időigényes letöltések adatátvitele is gyorsabb lesz.

„A legtöbb számítógépben használtakkal ellentétben az általunk fejlesztett manganite memóriák tartósak és nem mechanikusak” – mondta Alex Ignatiev, az egyik kutató, aki kifejlesztette a szóban forgó új technológiát.

A PC-k jelenleg kétféle memóriát alkalmaznak: az egyik a RAM (random access memory), a másik, pedig az úgynevezett mágneses magmemória. A RAM programok futtatására, file-ok megnyitására és adatok kezelésére alkalmas. „Ám amikor az áram kimegy, az információ elszáll” – mondta Ignatiev.

„Számtalan számítógép merevlemeze használ mágneses memóriát az adatok tárolására, amely mechanikus és lassan működik” – folytatta Ignatiev. Azonban a rezisztív (ellenállásos) véletlen elérésű memória-technológiára mindkét hagyományos megoldás lecserélhető.

„Ez egy konstans és permanens tár, amely az elektronikán alapul – mechanikai részek nélkül” – mondta Ignatiev. Ekképpen amikor az áram elmegy, az összes információ megmarad, és újra elérhetővé válik a gép bekapcsolása után. Így a felhasználók nem vesztenek el semmit, sem hidegindítás, sem melegindítás esetén.

Ignatiev elmondása szerint a technológia körülbelül 1.000-szer gyorsabb, ráadásul nem mechanikus, ellentétben a jelenleg piacon lévő leggyorsabb memóriákkal.

A japán elektronikai óriás Sharp licenceli a technológiát, mely kedvezően alkalmas szélessávú Internet-kapcsolatokhoz, ráadásul alacsony feszültségű, gyors és kisfogyasztású.

A Sharp laboratóriumaiban készíti az új memóriákat, és szinte az összes termékébe be is építi, sőt más gyárak számára is elérhetővé teszi. Kereskedelmi forgalomba az elkövetkezendő három évben kerül, és ahogy Hsu elmondta, nem lesz annyira drága, mint a jelenlegi memória-techológiák.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés