Connect with us

Hirdetés

technokrata

Számítógép papírból

Laptop

Számítógép papírból

A papír újrahasznosításának létezik egy szokatlan módja is: van, aki számítógépet épít belőle.

Még a tavalyi év során lelkes Apple rajongók tömege rendelte meg Interneten keresztül a cég PowerMac G4 Cube nevű számítógépét. A kiszállításig eltelő, hosszúra nyúlt várakozási idő alatt volt, aki már nem bírta tovább: épített egyet magának kartonpapírból.

A derék úriember az Apple weblapján látható képek alapján dolgozott: a cég számítógépének 3 dimenziós modelljét QuickTimeVR formátumban mindenki számára közzétette. A Macintosh rajongó (becsületes nevén Mike Burgess) ennek letöltése után a masina minden oldaláról nyomtatott egy részletgazdag fotót, melyeket a kartonból készült vázra ragasztott.

Mindazonáltal nem Burgess az első ember, aki ilyentén módon éli ki álmai tárgyához való ragaszkodásának megtestesítését: az 1984-ben megjelent Macintosh után alig két évvel már napvilágot látott az első papírmodell (létrejötte a karácsonynak köszönhető: fenyőfadíszként funkcionált). Idővel egyre több emberen ütközött ki a papírszámítógép fabrikálására irányuló hajlam, lassan növekedésnek indult a rajongók tábora. Mára nem maradt olyan Apple modell, amely ne lenne megtalálható papír alakban is (igaz, a legtöbb csak matchbox nagyságúra sikeredett).

Nemcsak a Macintosh termékeket érte el a másolási láz: Toshiba laptop és Commodore gép ugyanúgy fellelhető, mint egy Gateway doboz; az Apple gépei mégis vezetik a népszerűségi listákat (legalábbis ami a papír alapú replikák számát illeti). Kíváncsian várjuk, mikor jelenik meg az első, lapos képernyővel ellátott Macintosh mintáján alapuló papír-számítógép.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés