Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bárhonnan, bármikor, bármit – ez a felhő?

Dotkom

Bárhonnan, bármikor, bármit – ez a felhő?

Ennél egy kicsit több is.

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor a felhőszolgáltatásokat úgy is összegezhetnénk, hogy mindig, mindent, mindenhol. Na persze az igazság ennél kicsit bonyolultabb.

A felhőszolgáltatások ugyanis amellett, hogy helytől, időtől és eszköztől függetlenül engednek hozzáférést a céges levelezésünkhöz, naptárunkhoz, dokumentumainkhoz, olyan plusz hozzáadott értékkel is szolgálhatnak vállalatunk számára, melyekről talán nem is álmodtunk.

Az egyik ilyen az, hogy a távoli szerveren tárolt adatoknak köszönhetően többet nem kell aggódunk azon, hogy ki vagyunk szolgáltatva a technika ördögének: egy tönkrement számítógép, vagy elveszített mobil még akkor sem jár adatvesztéssel, ha azokon a teljes levelezésünket és életünket tároltuk. A fejlett vállalati felhőalkalmazásoknak köszönhetően ugyanis ezen kütyük mostantól nem adattárolóként, hanem megjelenítőként segítik a hétköznapokat, és amellett, hogy rajtuk keresztül bármi, bárhonnan hozzáférhető, központilag szabályozható az is, hogy az ezeken megjelenő adatok egy esetleges elveszítés esetén eltűnjenek.

Pont ez a szép a felhőben: nem fordulhat elő az, hogy a vállalatunk magját képező kapcsolati tőke egyszer majd csak egy tömeges mobiltelefon elveszítésnek köszönhetően elszáll, nem kell rakosgatnunk a névjegyeket évről évre, fiókról fiókra, nincs szükség az emailek és egyéb céges dokumentumok rendszeres, éjszakába nyúló archiválására. Ezek mind-mind központilag történnek, és nekünk semmi más dolgunk nincsen, mint használni a lehetőségeket ahelyett, hogy a rendszer, illetve egyes alkalmazások meghibásodása esetén bosszankodnánk.

A felhőszolgáltatások mellett szóló mobilitás és biztonság mellett ugyanakkor az ár sem utolsó szempont: míg egy új szerver és az ahhoz kapcsolódó vállalati szoftverek és alkalmazások akár több millió forintra is rúghatnak, addig a felhőbe szóló jegyünket már havi pár tízezer forinttól megválthatjuk, mely ár természetesen attól is függ, hogy milyen szolgáltatásokat és hányan szeretnénk használni a jövőben távolról és milyen eszközökön keresztül. Ennek megfelelően a cég bővülése később szintén kisebb határköltséget jelenthet: egy új munkatárs felhőbe való „jegye” havi szinten akár kevesebbe is kerülhet, mint eddig egy átlagos munkatárs által elfogyasztott havi villany és víz mennyiség.

Kipróbálnád? Itt az alkalom!

A GTS Hungary a Felhasználó által megadott adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeli, harmadik félnek azokat nem adja át. A Felhasználó emellett hozzájárul, hogy a GTS felhasználja az adatait további marketing tevékenységei során.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés