Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Overmax Vertis 4010 You – Kellemes meglepetés

Mobil tesztek

Teszt: Overmax Vertis 4010 You – Kellemes meglepetés

Kevés pénzért is lehet már jó okostelefont vásárolni.

Okostelefont venni 25 ezer forintos áron nem kunszt. Jó okostelefont venni ennyi pénzért, na az már kihívás! Pedig ennyiért már a miénk lehet a Vertis 4010 You, mely a tesztidőszak alatt igen jó benyomást tett rám. Hiába, van amikor nem igaz az olcsó húsról szóló közmondás.

Csomagolás

A mai kor szellemének megfelelően egy letisztult, hófehér színű dobozban érkezik az Overmax újdonsága. A fólia letépése és a fedél felemelése után a hófehér tesztkészülék nézett velem farkasszemet, a tartozékok alább foglalnak helyet. A szokásos microUSB kábel, töltőfej és fülhallgató kombináció mellett azonban a mérnökök bedobták a festékbombát is, hiszen a gyári fehér hátlapon túl túl még négy, igen feltűnő színű kiegészítő is bekerült a csomagolásba.

vertis2

A kék, citromsárga, lila és rózsaszín színben pompázó négyesből bizonyára mindenki megtalálja a számára leginkább tetsző darabot. Jó hír, hogy ezek túl még egy gumi tok is a repertoár része, így a csillogó hátlap sokáig fényes marad.

Külső

25 ezer forintért badarság lenne extrém formai megoldásokat várni, de azért a ronda külső így is elriaszthatja a vásárlókat. A Vertis 4010 You ezért egy jellegtelen, de kétségtelenül időtálló formatervet kapott. Az előlapot a 4”-es, IPS képernyő foglalja el, az egység 480 x 800 pixeles felbontással bír.

zdjecie-8_1411390637

A technológia hatására a betekintési szög megfelelő, a színeket azonban egy kicsit fakónak találtam. Hiába, ennyi pénzből nem lehet csodákat várni. Alább az androidos érintőgombokra lehetünk figyelmesek, felül pedig a VGA felbontású előlapi kamerát és a hangszórót találjuk. Bal oldalra került a hangerőállító gomb, míg a bekapcsolást a jobb oldalon tehetjük meg. Itt kapott helyet a microUSB csatlakozó is, míg a fülhallgatónkat a tetőn lévő portba dugatjuk be.

vertis1

A hátlapon a 8 megapixeles kamerára és az Overmax logóra lehetünk figyelmesek, illetve a hangszóró rácsozata is itt kapott helyet. Az akkumulátor, a microSD és a két SIM foglalat a hátlap alá került. Jó hír, hogy a készülék igen masszívra sikeredett hiszen nyikorgás nem bántotta a fülem. Üröm az örömben, hogy ennek hatására a hátlap leszedése bizony nem annyira egyszerű mutatvány, hiszen a készülék nagyon ragaszkodik a felpattintott példányhoz.

Rendszer/Szoftverek

Az olcsó ár ellenére a Google előző, Android 4.4-es rendszere foglal helyet a telefonon, így a sebességgel szerencsére nem sok gondunk van. Az 512 MB RAM ugyan húzósabb feladatok esetén kevésnek bizonyulhat, azonban a jól optimalizált rendszernek és a négymagos, 1,3 GHz-en üzemelő processzornak hála a mindennapok során nincs ok az aggodalomra.

Screenshot_2014-12-22-14-57-05

 

Az Overmax fejlesztői nem vitték túlzásba a szoftver kinézetét, így a Google által elkészített formai megoldások néznek velünk farkasszemet. Annál inkább meglepő, hogy mennyi szoftverrel találkozunk. Van itt virusírtó az Avast személyében, dokumentumkezelő a Kingston Office és a QuickOffice képében, illetve videólejátszó is ezt a kategóriát az n7player képviseli.

Screenshot_2014-12-22-14-51-12

 

Ezen túl még számtalan szoftver helyet kapott a repertoárban, azonban legnagyobb sajnálatomra ezek nagy része sajnos lengyel, az általam próbált példány ugyanis a gyártó hazájából érkezett. Szerencsére a gyári Google megoldások sem maradtak ki, így van Play Áruház, Gmail, böngésző és Google Earth is.

Multimédia

Ahogy azt a külsőt taglaló szekcióban is említettem, a hátlapon egy 8 megapixeles, LED villanóval felszerelt kamera került elhelyezésre. A tesztidőszak alatt elég mostoha körülmények uralkodtak, legalábbis ami az időjárást illeti, így sajnos nem volt lehetőségem optimális körülmények között kipróbálni az Overmax újdonságát. A zajosodás így egyáltalán nem meglepő, sajnos egy ennyire olcsó modellben gyakran spórolnak a kamerán. Azért nem maradt ki a HDR mód és az arcfelismerés sem, illetve ha kedvünk tartja akár Full HD felbontású videót is készíthetünk.

IMG_20141222_144402

Szintén örök a panoráma mód is, így egy mozdulattal megörökíthetjük az általunk érdekesnek talált dolgokat. A microSD kártyán túl a beépített, 4 GB-os tárhelyre is készíthetünk anyagokat. Ide menthetjük a zenéinket is, ezeket a Google által készített zenelejátszóval játszhatjuk le. Nem maradt ki az FM rádió sem, a szolgáltatás az opcionális headset csatlakoztatása után lendül működésbe. Ennek minősége egyébként nem túl extra, gyakorlatilag hozza a két-háromezer forint körüli áron kínált darabok minőségét. Aki akar, úgyis vehet külön jobbat.

Adatkommunikáció/Üzemidő

A Vertis 4010 You igazi 3G képes készülék, így gyorsan szörfölhetünk a világhálón, akár két kártyán is. A mobilinterneten túl van n-es Wifi és Bluetooth 4.0 is, illetve nem maradt ki a funkciók közül a GPS sem. Az 1700 mAh-es akkumulátor mai okostelefon szokás szerint körülbelül 1 napig viseli el a nyúzást, kis odafigyeléssel azért 1.5 nap is kihozható a készülékből.

Végítélet

Aki csodára számít, az biztosan csalódni fog a Vertis 4010 You-ban. Az viszont, aki reálisan felméri, hogy 25 ezer forintért a Dual SIM támogatás, az IPS képernyő, a négymagos processzor és az Android 4.4 rendkívül jó csomagnak számít,  az jól dönthet az Overmax újdonságával. SMS-ezésre, internetezésre vagy épp zenehallgatásra gond nélkül befoghatjuk, így akár első okostelefonnak is kiváló lehet. A fiatalok pedig biztosan élvezni fogják a színes hátlapokat, ez manapság úgysem általános!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Overmax Vertis 4010 You

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Korrekt építési minőség
  - Divatos hátlapok
  - Android 4.4 Rendszer
 
  Kontra:  
  - Kicsit kevés RAM
  - Kevés, hazánkban is működő extra szoftver
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 480 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: IPS"
  • eszköz mérete: 129mm x 65mm x 10mm
  • tömeg: 0 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: négymagos, 1,3 GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack, Dual SIM
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, VGA felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4 KitKat
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1700 mAh
  • tapasztalat: 1 nap átlagos felhasználással
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés