Connect with us

technokrata

Teszt: Kingston DataTraveler Locker+ G3 – Védelem a zsebünkben

egyéb kütyük

Teszt: Kingston DataTraveler Locker+ G3 – Védelem a zsebünkben

Megfizethető árával és fejlett biztonsági rendszerével hódít a Kingston újdonsága.

Napjaink talán legtöbbet használt hordozható adattároló eszköze a pendrive. Emberek milliói tárolják rajta személyes adataikat, sőt, olykor titkosnak szánt dokumentumaikat is. Ezek elvesztése igen komoly problémákat okozhat, ezért fontos, hogy megfelelően bánjunk velük. Pontosan ennek a problémának a megoldására született a Kingston Technology legújabb, DataTraveler Locker+ G3 névre hallgató modellje.

Csomagolás

Egy egyszerű, egyáltalán nem túlbonyolított csomagolásban érkezett az eszköz. A biztonság jegyében szét kellett vágnom a műanyagot, mely nem ment könnyen, a kisebbik ollóm először elhasalt a feladattól. Ezután a Kingston újdonsága és az összehajtogatott, a gyártó oldalát ajánló többnyelvű anyag keltette fel az érdeklődésemet.

Külső

Mostanság szinte naponta lelepleznek egy új pendrive sorozatot a gyártók, egy ekkora tömegben pedig nem könnyű maradandót alkotni. Ha alapjaiban nem is rengeti meg a piacot a Locker+ G3, az biztos, hogy sokak számára jelent majd megnyugvást, hogy a kütyü fém házat kapott, így az adatainkat nem csak belülről, de kívülről is védi.

140113_DTLPG3

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a Kingston újdonsága nem tartozik a legkönnyebbek közé, első kézbevételkor is érzi az ember, hogy nem az alapmodellek kategóriájában versenyez. Túl sok dizájnnal kapcsolatos megoldást nem találunk, az egyik oldalon a gyártó dombornyomott logója, a másikon pedig a típusnév és a működést jelző LED néz velünk farkasszemet. A letisztult külső mellett a csatlakozót védő kupak levételével az USB 3.0 portra vethetünk egy pillantást, a fedél pedig a gyártó jó szokásához híven a hátsó térfélre rápattintható.

Működés

Az általam tesztelt modell 32 GB-os kivitelben érkezett, de a típus elérhető még 8, 16, illetve 64 GB-os verzióban is. Az USB csatlakozó kék színe már jelzi, hogy ez már 3.0-ás kivitel, így az adatok mozgatása is gyorsabban történhet. Azért ne szaladjunk ennyire előre, az első “indítás” után szembe találjuk magunkat egy programmal, mely a biztonsági beállítások konfigurálását várja tőlünk.

kingston1

Az applikáció nyelvezetének kiválasztása után a jelszavunkat és az arra utaló megjegyzést kell megadnunk, ezután elérhetővé válik a tárhely. Természetesen ezt a procedúrát csak egyszer kell elvégeznünk, utána már csak a jelszó beírása szükséges. A szoftver Windows és OSX alatt is működik, jómagam OSX 10.9.2 Mavericks alatt végeztem el a feladatot, minden probléma nélkül. Ez utóbbi azért is fontos, mert többször is előfordult, hogy az Apple rendszerébe nem fektettek kellő energiát a fejlesztők, így idegesítő problémákkal találkozhattam.

kingston2

Maga a biztonsági rendszer amúgy pofonegyszerű, egyáltalán nem éreztem problémásnak, hogy a szokásostól eltérően itt jelszót is be kell írnom. Gyakorlatilag plusz 5 másodperces feladat az, hogy adataim biztonságban tudjam. Lopás esetén sincs ok az aggodalomra, 10 hibás jelszóbeírás után az eszköz azonnal formázza a tárhelyét, így nem kerülnek illetéktelen kezekbe a számunkra fontos adatok.

Sebesség

USB 3.0-ás pendrive lévén a DT Locker+ G3 bizony igen gyorsan teszi a dolgát. A gyári adatok szerint USB 2.0 alatt 30 MB/s olvasási illetve 20 MB/s írási sebességre képes. Ugyanez USB 3.0 alatt már 135MB/s olvasás esetén, míg íráskor 40 MB/s-ra nő a sebesség. Érdekesség, hogy nekem a Blackmagic Disc Speed Test mérései alapján minden esetben sikerült plusz 10-15%-ot kihoznom a készülékből, tehát egyáltalán nem túlzott a Kingston, amikor ezeket az adatokat a papírra vetette.

Végítélet

Jelen tesztalanyunk ajánlott fogyasztói ára 22 180 forint, de már 10 000-13 000 forint közötti áron is megvásárolható, bolttól függően. Azt gondolom, hogy egy ilyen minőségi, fejlett biztonsági rendszerrel felvértezett termékért ez a pénz egyáltalán nem sok. Sőt, az 5 év garancia további megnyugvást adhat, hiszen így gyakorlatilag kockázatmentes lépés a DT Locker+ G3 megvásárlása.Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Kingston DataTraveler Locker+ G3

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Kiváló összeszerelési minőség
  - Profi biztonsági rendszer
  - Fém ház
 
  Kontra:  
  - Nem tartozik a legkompaktabb pendrive-ok közé
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin