Connect with us

technokrata

Teszt: Dell Latitude E6430u – Irodába teremtve

Laptop tesztek

Teszt: Dell Latitude E6430u – Irodába teremtve

Leteszteltük a Dell 14″-es Ultrabookját.

A mai notebook kínálatban az a szép, hogy mindenki megtalálhatja a saját szájízének megfelelő eszközt. Legyen szó akár multimédiáról, akár professzionális felhasználásról, minden szegmensben van választék. A Dell mint a világ egyik legnagyobb PC gyártója, számtalan termékkel áll a vásárlók rendelkezésére, ez a tapasztalat pedig a tesztkészüléken is kivehető volt. A nem túl fantáziadús, Latitude E6430u névre hallgató modell egyértelműen az üzleti szegmenst célozza meg. Strapabíró kivitele és erős hardvere miatt számos üzletember felfigyelhet rá, igaz a hivatalos forgalmazásra egyelőre nincs túl nagy esély.

Csomagolás

Az amerikai vállalat nem követi konkurense az Apple példáját, a készülék doboza ezúttal is egy festetlen kartonpapír, amin egy méretes Dell és Intel logó foglal helyet. Az ultrabook mellett a töltő és a használati útmutató található. Meg kell említenem, hogy a csomagolás alaposan túl van méretezve, érződik, hogy az esetleges szállítás során felmerülő esésekre is gondoltak, gyakorlatilag nem tudom elképzelni, hogy bármilyen módon megsérülne a készülék.

Külső

Már első ránézésre is masszivitást sugároz a Latitude 6430-as. Ebben nagy szerepe van a magnéziumnak, hiszen az alja és a fedlap is ebből az anyagból áll, a kényelmes használat érdekében viszont a felső rész enyhe gumírozást kapott. Ugyanitt láthatunk még három, a megjelenítő alatt is megtalálható jelzőlámpát, amik becsukott állapotban is tájékoztatnak a gép állapotáról. A masszív zsanér felnyitása után egy 14,1″-es 1366 x 768 pixel felbontású TN panellel szerelt megjelenítő tárul elénk. Bármennyire is elnyerte a tetszésemet a modell, ez a kijelző bizony nem üti meg a gép többi szintjét, a betekintési szög és a fényerő nagyon halovány. Szerencsére – természetesen plusz pénzért – elérhető egy jobb, 1600 x 900 felbontású kijelző is a modellhez.

Dell_Latitude_E6430U_BIG

A képernyő fölött egy 1,3 megapixeles webkamera található. Dicséretet érdemel a cseppálló, háttérvilágítással rendelkező billentyűzet, mivel nemcsak elviseli a mindennapok viszontagságait, de kényelmes a használata. A hozzánk került tesztkészülék amerikai import, így a billentyűzet is az ottani kiosztással rendelkezett. A professzionális Dell modellektől megszokottan ezúttal is két eszközzel “egerészhetünk”, hiszen van touchpad és pöcökegér is. Mindkettőről elmondható, hogy precíz irányítást tesznek lehetővé és a Dell Touchpad szoftverével saját szájízünkre konfigurálhatjuk őket. A billentyűzet fölé kerültek a hangszórók, amik minősége jobb volt mint vártam, igaz a kissé szerencsétlen kialakítás miatt a hang nem teljesen úgy jutott el a fülembe, ahogy kéne. Az ugyanezen a térfélen elhelyezett bekapcsoló gombtól balra találhatóak a hangerőállító érintőgombok, melyek elegáns villanással jelzik, ha az általunk kiadott parancsot végrehajtották. Mivel üzleti készülékről van szó, így kiemelten fontos az adatok védelme. Az amerikai mérnökök ezért ujjlenyomat-olvasót helyeztek el rajta.

1252449_1160-100023677-large

Ultrabookról lévén szó a kompakt méret és a jó hordozhatóság elsődleges szempont volt a tervezésnél. Ebből kifolyólag optikai meghajtót nem találunk, van viszont egy 60 wattórás akkumulátor. Jobboldalon kapott helyet az SD kártyaolvasó, illetve egy USB 3.0, egy Ethernet és egy Kinsgton csatlakozó, míg meglehetősen szokatlan módon hátulra került az eSATA és a HDMI portja. Baloldalon találjuk meg a második USB 3.0-t, emellett itt kapott helyet a töltő, a VGA a 3,5 mm-es jack és a külső SSD csatlakoztatását is lehetővé tevő Express Card bővítőhely is.

Hardver/Szoftver

A kiválóan összeszerelt készülékházban egy 2 GHz-es Intel Core i7-3667U processzor foglal helyet, mely extrém terhelés esetén akár 2,3 GHz-en is képes működni. Mellé alapértelmezésként 4 GB RAM került, míg SSD-ből 256 GB-nyit osztottak ki a gyárban. A tesztkészüléken nem a ma megszokott Windows 8, hanem annak elődje a Windows 7 foglal helyet. A sebességet szerencsére nem érheti kritika, normál keretek között nem tapasztaltam akadást, viszont 1-1 erőforrás igényesebb applikációnál már kijött a relatíve kevés RAM hátránya.

1234321

Az sem okozott túl nagy örömet, hogy az integrált Intel HD Graphics 4000 videókártya bizony alaposan korlátozza a felhasználási területet, hiszen professzionális videó vagy képszerkesztő alkalmazások alatt már elvérzik a készülék. Sajnáltam, hogy akárcsak a korábban tesztelt Latitude 10-nél, itt sem fektetett túl nagy energiát a Dell az egyedi szoftverekbe. Gyakorilatilag néhány, a konfigurálást segítő alkalmazáson kívül csak a gyári Windows 7 programok találhatóak meg az eszközön. Ez különösen furcsa annak fényében, hogy manapság a gyártók kifejezetten igyekeznek a felhasználók kedvében járni – olykor túlzásba is viszik -, és számtalan applikációt helyeznek el a modelljeiken.

latitude-6430u-ultrabook-overview3

Jól szerepelt nálam a WiFi vevő, nem volt probléma az érzékenységgel, és mindig látott legalább fél tucat hálózatot. Üzleti gépről lévén szó, kiemelt fontosságot szenteltek a mérnökök a hűtésnek. Tény, hogy időközönként “felemelte a hangját”, de mindezt azért tette, hogy soha ne melegedjen túl a helyzet. Dicséret illeti a 60 wattórás akkumulátort, mivel segítségével minimális terhelés mellett akár 9 órát is működik a készülék, igaz reálisan 6-7 óránál tovább nem lehet vele kihúzni.

Végítélet

Jó benyomást tett rám a Dell újdonsága. Egy igen masszív, sok területen kiválóan használható gépet ismertem meg a Latitude E6430u-ban. Sajnáltam, hogy mindössze egy ilyen fakó és alacsony felbontású kijelző került az amúgy igényesen összeszerelt készülékházba (felárért persze ez orvosolható). A hivatalos forgalmazás elmaradása miatt ugyanakkor egyelőre nem több mint kuriózum, hiszen a legtöbben nem valószínű, hogy megkockáztatnák a garancia nélküli vásárlást.

 Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Dell Latitude E6430u

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó összeszerelési minőség
  - Strapabíró kialakítás
  - Erős hardver
 
  Kontra:  
  - Itthon nem lesz hivatalosan
  - Kevés a gyárilag adott szoftverek száma
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 14"
  • kijelző felbontása: 1366 x 768 pixel"
  • kijelző típusa: LED LCD"
  • eszköz mérete: 338 x 230 x 20,9 mm
  • tömeg: 1690 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i7-3667U
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 256 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD
  • portok: eSATA, 2 db USB 3.0, VGA, HDMI, Express Card, Ethernet, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1,3 megapixel
  • hangkártya::
  • videókártya: intel HD Graphics 4000
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: -
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 7
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 60 wattóra
  • tapasztalat: Normális használattal körülbelül 7 órát megy el
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin