Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony VAIO Pro 13 – A Penge

Laptop tesztek

Teszt: Sony VAIO Pro 13 – A Penge

Alig 1 kg-os, ám mégis nehézsúlyú a Sony új laptopja.

Sokan nem tudják, de a vékony notebook őrületet nem az Apple, hanem a Sony kezdte el, méghozzá a 2003-as X505 bemutatásával. Az igazi őrületet viszont a kaliforniai óriás indította el 2008-ban, a MacBook Air bemutatásával. Azóta sok víz lefolyt már a Dunán hiszen az Intel által létrehozott UltraBook kategóriában már számtalan, szupervékony modell található meg, a japán vállalat mégis olyat tudott építeni, amivel első látásra lehengereli az embert.

Csomagolás

A Sony-tól megszokott, fekete színű dobozban érkezett a tesztkészülék. Legfölül, alaposan becsomagolva pihent a modell, a tartozékokat alá helyezték el a mérnökök. A bársonyos anyaggal borított felső fiók kiemelése után elénk tárul a kompakt méretű töltő és a hozzá tartozó kábel illetve a HDMI- VGA adapter.

DSC06148

Aki jobban figyel még egy aprócska “ez mi?” tartozékra is felfigyelhet. Ez, a különleges WIFI adapter a töltőhöz csatlakoztatva 5 eszköznek nyújt hozzáférést a szoba egész területén. Ehhez mindössze az Ethernet csatlakozót kell bekötnünk. Szerintem rendkívül jó ötlet, hiszen még most is vannak olyan szállodák, ahol bár internet rendelkezésre áll, a folyamatos Wifi csatlakozás nem megoldott.

Úristen, de vékony!

Nem tagadom, elsőként kissé hitetlenkedve vettem kézbe a VAIO Pro-t. Az elképesztően könnyű és vékony gép méreteit tekintve egy néhány évvel ezelötti notebook fedlapjának is elmenne, de ez bizony egy komplett laptop. Az alig 1,06 kg-ot nyomó készülék mindenkit lenyűgözött, hiszen nehézsége egy makett eszközével ér fel, az ember nem gondolná, hogy ebbe bizony egy kisebbfajta erőgépet zsúfoltak bele a japán mérnökök.

DSC06141

A csoda nem más, mint a szénszál, a gyártó adatai szerint ez az anyag 47%-al könnyebb és 25%-al erősebb mint az alumínium. Akármit is mutassanak a száraz specifikációk, a Vaio Pro bizony észveszejtően könnyű, az ember percekig csak fogja a kezében, és nem hiszi el, hogy ez egy mindennapi használatra alkalmas eszköz. Pedig de, hiszen fedél felnyitása után elénk tárul a teljes értékű, háttér világított billentyűzet, amivel nagyon kényelmes a gépelés. Aki esetleg elveszne a funkciók rengetegében, az az Assist gomb segítségével a használati útmutatóhoz illetve a Sony ügyfélszolgálatához férhet hozzá. “Egerészni” a kellően nagy méretű, fizikai gombok nélküli touchpaddel tudunk. Az eddigieknél is hatalmasabb élményt nyújt a TRILUMINOS technológiával felvérzetett IPS kijelző. A FullHD felbontású panel gyakorlatilag életrekelti a tartalmat, a színek gyönyörűek, a technológiának hála a betekintési szöget sem érheti kritika. Akárcsak a múlt héten tesztelt Vaio Fit 15-é, ez is a kijelző is érintésérzékeny.

DSC06144

Akárcsak a nagyobbik Sony laptopnál, itt sem volt problémám ezzel a funkcióval, bár azt hozzá kell tennem, hogy jelen esetben a használata igencsak körülményes.Ennek oka, hogy a csukópánt nem nyílik elég széles szögben, így nem csak, hogy bizonyos helyzetekben kényelmetlen a puszta nézése is, de nyomkodásra alkalmatlanná válik a megjelenítő. Ez tipikusan az a helyzet, amikor feláldozták a formát a használhatóság oltárán, mivel a hátsó rész úgy lett kialakítva, hogy további nyitás esetén már az alsó borítást nyomná a mechanika. Ezt a problémát enyhítve egy elegáns, szálcsiszolt alumíniumból álló díszcsíkot helyeztek el a hátoldali élre így amikor morognánk, hogy ez bizony kevés lesz, szemünk tiltakozhat, hogy nem, ez pont így szép.

Kevés csatlakozó

Mivel egy rendkívül vékony eszközről van szó, az ember nem várhatja, hogy majd elárasztanak minket csatlakozókkal. Ez sajnos így is van,  a Vaio Pro 13-ra 1 HDMI, 2 db USB 3.0 – ebből az egyik alkalmas eszközök töltésére akkor is, amikor a laptop ki van kapcsolva- , és 3,5 mm-es jack csatlakozó található. Mellettük az SD kártya olvasója található, a Sony által hosszú ideig favorizált Memory Stickkel már nem birkózik meg a modell.  Tovább haladva már csak az egyre vékonyodó készülékházat láthatjuk. Kicsit talán túlzásba is vitték a vékonyítást, mivel meglepve fedeztem fel, hogy a notebook egy-egy óvatlan pillanatban akár meg is szúrhat, az élek ugyanis olyan laposak és hegyesek, hogy azok egy erősebb érintésre már fájdalmat okoznak.

Vékony a bors de erős

Az alig 1 kg-os készülékházba egy 1,6 GHz-es Intel Core i5 kétmagos processzort helyeztek el a mérnökök mely szükség esetén akár 2,6 GHz-en is képes működni. Keveseltem a 4 GB-os RAM-ot, ez a mai világban éppe nhogy elég, de évek múltán már kevés lehet. Ugyan ez volt a problémám az SSD-vel is, mivel a 128 GB-os kapacitása korlátozza a felhasználhatóságot, elég néhány film vagy egy komolyabb zenegyüjtemény, hogy hijján legyünk a tárhelynek. Igaz, ez a modell vérbeli második eszköz, általában aki ilyet vásárol az már tart otthon egy másik készüléket is.  Ennek ellenére ledöbbentem, amikor a bekapcsoló gomb megnyomása után 12 másodperccel már használható volt a készülék.

DSC06142

Hiába, az SSD és az erős processzor igazán jó alap a Windows 8 számára. Igaz, hogy túl sok mindent nem kell betöltenie, hiszen a Sony ezúttal is inkább a hardverre, sem mint a szoftverre helyezte a hangsúlyt. Van Album illetve Zene alkalmazás, mely az Xperia modellekből már ismerős, illetve ne feledkezzünk meg a Vaio-k törzsprogramjáról a Movie Creator-ról sem. Segítségével filmeket hozhatunk létre a családi anyagokból. Van még PlayMemories Home is, ami egy fotók illetve videók rendszerezésére és megosztására szolgáló applikáció. Kapcsolattartásra a Skype illetve SocialLife való, utóbbi a legnépszerűbb közösségi oldalakat igyekszik egy helyre összesűríteni. Továbbra sem értem, miért jó, hogy a 30 napig működő McAfee vírusírtó folyamatosan igyekszik megkeseríteni a tulajdonos életét az állandó jelzéseivel, amik legtöbbször a “veszélynek van kitéve a gép”-re korlátozódnak. A baj csak az, hogy ezt akkor is kiírta, amikor 10% alá esett az akkumulátor üzemideje, ami bár zavaró, azért veszélyesnek nem mondanám. Fizetős játékokra a WildTangent Games szolgál,  amivel 1-1 applikációt bizonyos ideig játszhatunk, utána viszont fizetni kell érte. A Vaio rendbetartásáért a Care illetve a Control Center felel.

DSC06143A  Message Center segítségével az aktuális, minket érintő üzeneteket kaphatjuk meg, legyen szó akár az új készülék aktiválásáról vagy a legújabb frissítés letöltéséről.  Kezdésként egy 30 napos Office is elérhető a felhasználóknak, én voltam olyan szerencsés, hogy valaki már korábban aktiválta a tesztkészüléket, így kényelmesen, hibaüzenetek nélkül használhattam az irodai programcsomagot. Vezeték nélküli szolgáltatásokban sem állunk rosszul, az N-es Wifi illetve a Bluetooth 4.0 mellett NFC is a modell repertoárját képezi. A Sony állítása szerint maximum 8 órán át bírja a Pro 13. Ez az adat teljesen hihető, igaz komolyabb munka esetén jobb ha maximum a felével számolunk, főleg ha beindul az igencsak izmos ventillátor, ilyenkor könnyen órák tűnnek el a 4740 mAh-es akkumulátorból.

Nem járunk rosszul vele

A mai telített piacon igencsak üde színfoltot képez a Sony újdonsága. Szénszálas háza, könnyű súlya illetve gyors sebessége miatt bármilyen üzleti feladatot könnyedén elláthatunk vele és nem utolsó sorban megjelenni sem utolsó egy ilyen készülékkel.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Sony Vaio Pro 13

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Elképesztően könnyű
  - Merev szerkezet
  - Gyönyörű kijelző
  -
 
  Kontra:  
  - A szélei olyan vékonyak, hogy meg is sérthetik a kezet
  - Nem bővíthető
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080"
  • kijelző típusa: IPS (Érintőképernyő)"
  • eszköz mérete: 322 x 17,2 x 216 mm
  • tömeg: 1006 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD
  • portok: HDMI, 2 USB 3.0, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1,3 megapixel
  • hangkártya::
  • videókártya: Intel® HD Graphics 4400
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: -
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8
  • spec. szoftverek: Adobe Reader 11, McAfee Internet Security 30 napos, PlayMemories Home
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4740 mAh
  • tapasztalat: Internetzéssel 7 óra
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés