Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony VAIO Fit 15 – Beleillik az életedbe

Laptop tesztek

Teszt: Sony VAIO Fit 15 – Beleillik az életedbe

Leteszteltük a Sony legolcsóbb érintőképernyős notebookját.

2008-as itthoni bevezetésük óta nagy sikernek örvendenek a VAIO modellek hazánkban. Bár a gyártó modellpalettája rendkívül széles skálán terül el, -nyilvánvaló okokból – a fogyasztók leginkább az olcsóbb árkategóriájú kiadásokat keresik. Ezt 2013-ig az E-sorozat sorozat darabjai fedték le, ám most csavartak egy kicsit és a jövőben két modell igyekszik majd a felhasználók kedvére lenni. Az E-szériát felváltó Fit ugyanis olcsóbb kiadásban -E végződéssel kerül piacra, első látásra is felismerhetővé téve az elődmodellt. A drágább verziók viszont elhagyták az utólagos toldatot és simán Fit néven hivatkozhatunk rájuk. Ezen modellek ismertetőjele a jobb anyagminőség, az erősebb hardver és az érintőképernyő.  A lexikális ismereteim birtokában tehát nagy érdeklődéssel bontottam ki a Sony-tól érkezett tesztkészüléket, hiszen tudtam, hogy a jövőben sok felhasználó asztalán lesz majd megtalálható jelen írás alanya.

Külső/Csomagolás

A Sony-tól megszokott, egyszerű fekete dobozban érkezett a 15″-es modell. A készülék mellé a töltőt és a használati útmutatót csomagolták, aki tartozéközönre számított, annak bizony csalódnia kell. Azt viszont el kell ismerni, hogy az első negatív érzés után csomó pozitív kerekedett bennem, hiszen a fém fedlappal és könyöklővel érkező Fit 15 bizony igen hamar belopja magát az ember szívébe. A fedlap egyszerűsége az alsó részre is átnyúlik, hiszen a notebook legalján mindössze a legszükségesebb információkat tartalmazó matrica és a csavarok találhatóak.

DSC06131

A legtöbben mégsem ezt, hanem a kijelzőt, és a hozzá tartozó megvilágított billentyűzetet fogják használni. Mivel ezen 2 alkatrész kulcsfontosságú egy notebook esetében, ezért mindkettőre nagy figyelmet fordítottak a Sony mérnökei. Gépelés közben semmilyen problémát nem tapasztaltam, a világításnak köszönhetően éjszaka is kiválóan használható a numerikus gombokkal megáldott klaviatúra.

DSC06133

A VAIO Fit érdekessége, hogy ujjunk nemcsak a gombokhoz, hanem a képernyőhöz is érhet, hiszen az 1920 x 1080 pixel felbontású kijelző érintésérzékeny. Szerencsére az érzékeléssel nincs probléma, azért viszont kár, hogy a tükröződő panel eléggé szereti az ujjlenyomatokat, néhány óra használat után egy törlés azért nem árt. Felette az Exmor R szenzorral felszerelt, 1 megapixeles webcamera található, aminek – ahhoz képest, hogy pusztán videótelefonáláshoz készült – igen szép képe van.

DSC06135

Nem szeretném kihagyni a felsorolásból a touchpadot sem, hiszen Windows-al szerelt számítógépek között kifejezetten hatalmasnak számít, és a használata is nagyon egyszerű. Még nem éri el egy MacBook szintjét, de igen közel van hozzá. Baloldalra nézve a szemünk számtalan csatlakozón akadhat meg. Ide került a töltő, az Ethernet, a 3 db USB (ebből 2 db 3.0-ás), a jack és a Kensington zár aljzata is. Jobboldalt mindössze a DVD-író található. Sajnálom, hogy nem slot-in kialakítású, azaz “szippantós” hanem a hagyományos tálcás, ez sérülékenyebb, és koszolódásra hajlamosabb, viszont olcsóbb gyártani.

Sebesség/Hardver

Egy közel 300 ezer forintba kerülő eszköznél kulcsfontosságú a megfelelően összeválogatott hardver. A Sony jó szokásához híven az Intelhez  és az NVIDIA-hoz fordult amikor a tesztkészülék fejlesztésénél tartottak. Így került a fedél alá egy Core i5-3337U processzor, mely  alap esetben 1,8 GHz-en üzemel de fokozott terhelés mellett akár 2,7 GHz-es órajelen is tud működni. Mellé egy 2 GB RAM-mal megáldott NVIDIA Optimus videókártya került. A Windows 8 ennek megfelelően kiváló sebességgel működik, igaz ez nem csak a fentebb említett két gyártó érdeme, a Microsoft is jelentős fejlesztéseket végzett a rendszer megalkotásakor. Épp ezért igazán sajnálatos, hogy bár a laptop képes rá, mégis túl kevés az érintőképernyőre optimalizált alkalmazás. Első indítás után mindössze néhány ilyen programmal találkozhatunk.

DSC06137

Ennek nem igazán örültem, hiszen szerintem az élményhez hozzá tartozik a széleskörű alkalmazás lista. A gyári Windows applikációk mellett a Sony extrái foglalnak helyet, köztük az igen idegesitő McAfee vírusírtó. Utóbbi gyakorlatilag lelőhetetlen, folyamatosan pittyegett, hogy ideje lenne aktiválni. Ettől eltekintve pozitívan csalódtam, hiszen a japán vállalat által készített zene illetve galéria alkalmazás kiválóan működik.

DSC06136

Mivel gyakran találkozom Xperia modellekkel, így rögtön ismerős volt mindkettő. A zenére térve érdemes szót ejteni a ClearAudio+ technológiáról aminek hála a Fit 15 könnyedén porba alázza kategóriatársait, hiszen notebookhoz képest kiválóan szól. Családi videók rögzítésére jó partner a Movie Center amivel könnyedén megvághatjuk életünk anyagát. A közösségi életet élők számára a Sony a SocialLife-ot találta ki, ami gyakorlatilag a legfontosabb közösségi oldalakat rendezi egy, igen könnyen átolvasható képernyőre.

DSC06139

A legfontosabb beállításokat a Vaio Control Center alatt végezhetjük el, a komplex használati útmutató pedig a Vaio Care-ben található. A 8 GB RAM miatt egyik programnál sem érzékeltem lassulást, általánosságban mindegyikről elmondható, hogy odafigyeltek az optimalizációra. Aki kiélné a kreativitását vagy munkaszenvedélyét az a 750 GB-os HDD-re mentheti az anyagait.  Kissé zavart, hogy noha a készülék árába belefért volna ,egy  SSD mégsem kapott helyet a repertoárban, a felhasználónak ezt utólag, az alsó borítás leszedése után, egyedileg kell beépítenie. A sok nyomkodásnak bizony ára van, a VAIO Fit 15 nálam egy töltéssel körülbelül 2 órát bírt ki, ami nem sok, legalább még 1 órát illene működnie. Azt viszont el kell ismerni, hogy bármennyire is használtam, sohasem melegedett fel zavaró szintig, a csöndes ventillátor mindannyiszor jól végezte a munkáját.

Végítélet

Pozitívan csalódtam a Sony újdonságával. Elegáns formaterve, minőségi összeszerelése hamar belopja magát az ember szívébe. Az öröm tovább folytatódik miután elkezdjük használni és az erős hardvere miatt a legtöbb feladatot remekül végrehajtja. Igaz, akkumulátorról ezt maximum 2 órán át tudja, utána beadja a kulcsot és lemerül. Tehát legfőképpen azoknak tudom ajánlani a Fit 15-öt, akik egy otthoni számítógépet kiváltó, elegáns de mégis erős gépet keresnek. Akik viszont egy útközbeni társat keresnek, azok nem ezzel járnak jól, nekik érdemes tovább keresgélni.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

SONY VAIO SVF15A1M2E

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Minőségi összeszerelés
  - Elegáns formaterv
  - Kényelmesen használható billentyűzet
 
  Kontra:  
  - Nincs SSD
  - Gyenge akkumulátoros üzemidő
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 15,6"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080"
  • kijelző típusa: LED LCD, Érintőképernyő"
  • eszköz mérete: 379 x 22,5 x 255 mm
  • tömeg: 2300 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® Core™ i5-3337U processzor (1,8-2,7 GHz)
  • memória: 8 GB
  • háttértár: 750 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD, Memory Stick
  • portok: 1 db 3,5 jack fülhallgató,1 db Ethernet, 1 db HDMI, 1 db SD kártya slot, 1 db USB 2.0, 2 db USB 3.0
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1 megapixeles előlapi kamera
  • hangkártya::
  • videókártya: NVIDIA GeForce GT 735M NVIDIA Optimus
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: DVD író
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8
  • spec. szoftverek: Adobe Reader 11, Imagination Studio VAIO Edition, Internet Explorer 10, McAfee Internet Security 30 napos próbaverzió, McAfee Online Backup 30 napos, PlayMemories Home
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4400 mAh
  • tapasztalat: Normál használattal maximum 2, \\\\\\\\
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés