Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Philips PicoPix 2480 mini projektor – vetítés a zsebből

egyéb kütyük

Teszt: Philips PicoPix 2480 mini projektor – vetítés a zsebből

Hányszor esik meg velünk, hogy egy prezentációt a laptop kijelzőjén keresztül, vagy egy kisebb tablet kijelzőjén kell megtennünk, ezzel is lekorlátozva a figyelő tekintetek számát kettőre, maximum háromra? A Philips mini projektora erre ad egy egészen egyszerű megoldást: egy akkumulátoros, zsebben is elférő projektort.

Tesztünk alanyát a miniprojektor.hu áruháztól kaptuk egy hetes tesztelésre, ez az egy hét elég is volt arra, hogy a kütyünek a használhatóságát illetően pontos képet kapjunk és tegyünk ajánlásokat olyan szituációkra, élethelyzetekre, ahol az eszköz igazán hiánypótló. Merthogy mielőtt fejvesztve rohannánk a boltba, vagy leadnánk online megrendelésünket, netán üvöltöznénk egyet az informatikussal, hogy „Minek vettük meg a két-háromszázezres projektort tavaly?”, fontos leszögezni azt, hogy mire jó és mire nem jó a kis gép.

picopix_1

Előnyök

A Picopix 2480-as a gyártó – illetve pontosabban a Sagemcom, aki a Philips-nek tervezi a hardvert – jelenlegi csúcskategóriát mini projektora, ami azt jelenti, hogy ennél vannak nála jóval olcsóbbak is a piacon – akár fél áron is -, ellenben mind fényerőben, mind képességeiben ez az a termék, amivel igazán érdemes foglalkozni, ha mobil kivetítő témában gondolkodunk. A mindössze 290 grammot nyomó eszköz egy 80 lumenes fényerejű, 1000:1 kontraszt arányú ledes kivetítőt tartalmaz, mely maximálisan  848 x 480 képpontban képes megjeleníteni tartalmat a falon, kivetítőn, vagy amin csak szeretnénk.

A gyártó adatai szerint a vetítési távolság 0,5 -5  méterig terjedhet, tapasztalataink szerint a sötétítési lehetőségektől függően talán a 3-3,5 méter az, amilyen távolságból még viszonylag világosban is értékelhető, mondhatni jó képet tud adni a gép. Ezzel körülbelül egy kétméteres képátlót tudunk elérni, mely egy 12-14 négyzetméteres terüóleten, maximum 8-10 fő számára tartott prezentációra elég tud lenni, megfelelő sötétítéssel.

Természetesen a prezentáció jellegétől is függ a használhatóság, azonban egy Powerpointos, vagy Prezis prezentáció kapcsán aligha kell kompromisszumokra kényszerülnünk az eszközzel. Fényerejében a PicoPix 2480-as az alábbi képen látható, hogy egy „normális”, hagyományos Panasonic projektorhoz képest mit tud közepesen lesötétített, 20 négyzetméter körüli szobában, 2méter távolságról (felül a PicoPix, alul a Panasonic képe 2 méterről):

2meter_picopix

 

2meter_hagyomanyos projektor

Vezérlés

A mini projektoron egy négyirányú navigációs felületet találunk, közepén az OK gombbal, ezzel tudjuk a menüt vezérelni, beállítani az egyes paramétereket. A készülék tetején találjuk még a manuális fókusz állítására alkalmas görgőt, illetve a vissza gombot, hátulján pedig a hálózati csatolót, mini USB aljzatot, SD/MMC kártya helyet és egy mini HDMI csatlakozót találunk, mely mellett egy mini Jack aljzat ad lehetőséget arra, hogy a hdmi-n bejövő hangot igény szerint fejhallgatóba tereljük. Az áramellátást illetően a gyári adapter 12V-tal és 2A-rel tölti a belső akkut, ami tapasztalataink szerint két órát simán kibír vetítéssel.

 

A hagyományos projektorokhoz képesti továbbá egyértelmű előny, hogy leállítás előtt nem kell várakozni addig, amíg a ventilátor lehűti a lencsét, hanem vetítés után azonnal áramtalaníthatjuk az eszközt, az egyből kikapcsol és már mehetünk is a dolgunkra. A beépített LED fényforrás azonban nem cserélhető, ez azt jelenti, hogy a forgalmazó által 20-30.000 óra után – mely napi 2 óra használat esetén valamivel több, mint 27 év élettartamot jelent – kell új eszközt vásárolnunk, már amennyiben addig nem ejtjük le, veszítjük el, vagy tesszük másképpen tönkre a készüléket. A gépre amúgy 3 év garanciát ad a forgalmazó, ez talán több mint elég, ha egy normál projektor izzótartamát illetve annak cseréjével járó, 3-4 évente jelentkező költségeket nézzük összehasonlításként, akkor meg pláne.

picopix_2

Miután van miniUSB és SD kártya bemenet is, ezért nem hathat nagy meglepetésként az a tény, miszerint a kis projektor operációs rendszere képes zenék, képek és mp4 formátumú videók lejátszására is anélkül, hogy az adathordozón kívül bármilyen más eszközt csatlakoztatnunk kellene a géphez. A hangminőséget illetően külső hangszórókon különösebb élmény nem ér bennünket: sztereóban szól a hang, a beépített hangszóró 1W-os teljesítményétől sokat ne kell várni. Mindezek ellenére nagyon dicséretes, hogy a mobilitást ennyire kompaktan oldották meg a tervezők, és hangszóró cipelésére sincs szükség az eszköz használata kapcsán.

picopix_3

A teszttermék dobozában miniHDMi-VGA kábelt, egy távirányítót, a töltőt, illetve egy AV kábelt találtunk, a végleges termék doboza a polconok állítólag még egy szütyőt is tartalmaz, illetve mini USB kábelt is, mely azért manapság a legtöbb háztartásban, irodában talán már fellelhető. Talán egy miniHDMI – HDMI kábel még elférne a kiegészítők között, más hiányzérzetünk igazán nem lehet a csomagolás kapcsán.

Verdikt

Bár a bruttó 100.000 Ft-os árat kissé sokallom, azt kell, hogy mondjam, hogy hiánypótló eszközt ismerhettem meg a PicoPix kapcsán. A hazai forgalmazó – www.miniprojektor.hu – tájékoztatása szerint jönnek idén még új modellek, tehát a zsebprojektorokra ráálló SagemCom komolyan veszi az eszközben rejlő lehetőségeket és igen nagy energiákat fordít erre az üzletágra. Jómagam a teszt során leginkább az iPhone-os Prezi alkalmazásról való mobil vetítést élveztem a leginkább: itt gyakorlatilag a viszonylag nagy kábel és átalakító volt az, ami kissé elrontotta a komfortérzetemet, lévén mobilinternettel, az akkus projektorral és az iPhone-nal igazából mobilabb nem is lehettem volna (pici iPhone kábelt lehet külön venni hozzá 7.000-ért, de nekem volt VGA kábeles átalakítóm). Illetve de, ha wifi kapcsolaton keresztül tudtam volna prezentálni, melyre állítólag idén az új modellekben már lesz lehetőség…



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Philips PicoPix 2480

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - rendkívül kicsi, kompakt méret
  - könnyű
  - szép kép, sok csatlakozási lehetőség
  - saját oprendszer, mp3, mp4 lejátszás
  - beépített hangszóró
  - 2 órás akku idő
 
  Kontra:  
  - a 80 lumen fényerő azért nagyobb figyelmet követel a sötétítésre
  - wifi csatlakoztatást alig várjuk az új modellben
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés