Connect with us

technokrata

Teszt: WayteQ xTAB-700dc – bizonyítványosztásra

Tablet

Teszt: WayteQ xTAB-700dc – bizonyítványosztásra

Itt a nyár, vége a sulinak és jönnek a szünidő felejthetetlen napjai. Jól időzítette tehát a WayteQ az xTAB-700dc megjelenését, hiszen pont az a kategória, amit egy jó bizonyítványért megvehetünk a gyereknek. Meg persze magunknak is…

Ismerjük a WayteQ-et és szeretjük is. Azok közé a márkák közé tartozik, akiknek köszönhetően a tenyérgépek és tabletek már nem csak a gazdagoknak elérhetőek. A tesztünkben szereplő modellel sem adtak alább annál a minőségnél, amit tőlük már megszokhattunk és ezt megint úgy tették, hogy az árat is sikerült leszorítaniuk. 26.000,- forint környékén találjuk meg ezt a táblát az internetes árukeresőkben, de ha csak úgy simán beugrunk valamelyik nagy elektronikai áruházba, akkor is megvásárolhatjuk 27.000,- forint alatt.

DSC08142_resize

Ez az árkategória pedig már nagyon az, amit simán megengedhetünk magunknak, ha a gyerek jó bizonyítványt hozott haza. És ez az az árkategória, amit oda is merünk adni a gyereknek, mert ha valami baj történik, nem veszik oda sok pénzünk. Azt hiszem, az idei bizonyítványosztáskor sok kissrác és kislány kért okostelefont vagy táblát magának és ha belegondolunk, nem ajándékba, hanem jutalomként kérik. A jutalom pedig jár annak, aki valamit jól csinál. De örülni is fognak neki, ha ezt a tabletet kapják? Erre keresünk választ a tesztünkben.

DSC08135_resize

Hogyan csinálja a WayteQ, hogy ilyen áron ilyen minőséget tud adni? Úgy, ahogyan az összes többi, brandelt, azaz felcímkézett terméket forgalmazó cég: kiválaszt egy szuper kínai tabletet, ráteteti a saját márkanevét és mögé teszi a magyarországi szervizhátteret. Mi, vásárlók pedig annak örülhetünk, hogy a külföldi webáruházakból megismert tableteket kockázatmentesen vásárolhatjuk meg idehaza, garanciával. A magyarországi tabletforgalmazók szervizhátteréről én magam írtam tesztet, ide kattintva elolvasható. A teszt során név nélkül hívtam fel több tabletes cég szervizét és a WayteQ jól vizsgázott. A garanciális hátteret tekintve tehát bátran merem ajánlani őket. De nézzük a tesztkészüléket végre!

DSC08145_resize

A 7 colos méret az, amit én a tabletek legjobban eltalált verziójának tartok. Már elég nagy a képernyő mindenhez, de még elég kicsi és kényelmes a géptest, hogy magunkkal cipelhessük. 192 x 122 x 8,8 milliméterbe sikerült belezsúfolni a tesztünk tárgyát képező xTAB-700dc-t és ez annyit tesz, hogy egy nagyobb zsebbe elfér. Nem is nagyon húzza a zsebet, mert 295 gramm annak ellenére, hogy fém házas. Ha tehát a gyerek viszi magával mindenhova, akkor sem kell táskát vinnie hozzá. A fém hátlap (és oldallap egyben) bírja az ütődéseket is, így nem is nagyon kell vigyázni rá.

DSC08138_resize

A tabletek között is vannak lényegesen rosszabbak, de ez a táblagép nem kell szégyenkezzen. A játékok futtatásához szükséges 3D terén nagyon megtámogatták és így a durvább játékok is szépen futnak rajta. A külön 3D támogatásra írt SnowCold 3D benchmark tesztprogramon 6918-as értéket hozott, ami szép. Viszonyítási alapnak: a 180.000,- azaz száznyolcvanezer forintért vásárol csúcsgépem 3707-et produkált. Pedig az négymagos, a WayteQ xTAB-700dc pedig kétmagos. A titok a Mali-400 MP GPU-ban, azaz grafikus egységben rejlik, amely igencsak jó cucc. És mivel ezek a tabletek főként szórakoztatásra készültek, talán ez a legfontosabb dolog, amit tudni kell róluk.

DSC08136_resize

A készülék teljes specifikációja, adatai elérhetőek ide kattintva, így nem írogatnék nagyon számokat és nem untatnám ezekkel az olvasót. Inkább kiemelném azokat a tulajdonságokat, amelyek szerintem fontosak. Ilyen, fontos szám az 1 GB DDR RAM, amelyből a gép elindulása és az operációs rendszer betöltődése után is üresen marad 500 MB-nyi. Ez azt jelenti, hogy ha sok minden fut együtt, akkor sem fog elfogyni és ezért nem kell foglalkozni a háttérben futó alkalmazások bezárogatásával. Szépen szalad a gép akkor is, ha megterheljük.

Screenshot_2013-06-16-08-57-43_resize

A szoftverek telepítésére 1 GB helyet ajánlanak nekünk, amelyből 800 MB ténylegesen meg is marad a saját kedvenceink részére. Ez annyit tesz, hogy nem fogja dobálni nekünk a hibaüzeneteket és nem kell szoftvert töröljünk csak azért, hogy egy másikat fel tudjunk telepíteni. 800 MB-ra ugyanis átlagos szoftverekből így 2013-ban is felér 250 darab. Viszonyítási alapnak: az én, agyontelepített telefonomon a legtöbb egyszerre feltett szoftver 174 darab volt, azaz ez a 800 MB mindenre elég lesz.

Screenshot_2013-06-16-09-01-14_resize

A belső, 4 GB-os FLASH tárolóból csípik le az összes memóriát, így a tárolásra – filmekre, zenére, könyvekre – csak 1 GB környéki szabad tárhelyünk marad. Ez nem sok, de a tábla külső kártyával 32 GB-ig bővíthető és manapság egy jófajta, azaz mondjuk Class 10-es (gyors) microSDHC kártya 7.000,- magyar forintért megvásárolható, de már 5.000,- HUF környékén találunk lassabbakat is (Class 4), amelyek fájltárolásra tökéletesek. Így aztán a gyereknek nem kell azzal szórakozni, hogy törölgessen zenéket, hogy felférjenek filmek. 32 GB-ra 8000 zeneszám vagy 40 egész estés (DivX) film fér fel.

Screenshot_2013-06-16-11-17-09_resize

Ha már filmek és multimédia: az erős grafikus processzornak köszönhetően tökéletes a filmek lejátszása. Meg sem döccen a DivX filmeken, sőt még az MKV filmeket is viszi szépen. Nem kell tehát kódolgatni a filmjeinket, a számítógépen lejátszható formátumok itt is mennek. Csak hab a tortán, hogy a tabletnek van mini HDMI kimenete, így egy kábel vásárlása után (sajnos a dobozban nem kapunk hozzá), 600-1000 forintos beruházással akár a lapos tévére is kitehető a tablet képe.

DSC08140_resize

Kapunk viszont a gyári dobozban OTG kábelt, amellyel például pendrive-ot is rádughatunk a tabletre, de külső billentyűzet csatlakoztatására is alkalmas. Innentől pedig a tablet hazaérkezve átalakulhat egy laptoppá, mert egérrel kombinált billentyűzetet is ráköthetünk. Nekem egy Logitech K400-as billenytűzetem van, tökéletesen működik vele. Ha magyar ékezeteket szeretnénk, meg kell vásároljuk az External Keyboard Helpert a Google Play-ről és ezzel az összes magyar ékezet megjön. Akinek jó a képernyőn felugró virtuális billentyűzet, annak továbbra is ajánlom az AnySoftKeyboardot, amely innen letölthető és hozzá a magyar billentyűzetkiosztást, amelyet pedig ide kattintva találunk meg. Ha ezeket feltelepítjük, igazi magyar ékezetes táblabillentyűzetünk lesz. A tablet egyébként magyar nyelvű menüt is tud.

DSC08132_resize

Az internetre a WayteQ xTAB-700dc wifin keresztül tud kapcsolódni, de jó hírem az, hogy – mint minden kínai tablet, ez is  – támogatja a mobilszolgáltatók által forgalmazott internetes stickeket, így az OTG kábelre rádugva pillanatok alatt lehet stick-es mobilinternetünk is. Ha van odahaza egy ilyen stick, érdemes kipróbálni vele, jó eséllyel menni fog. Nekem még a Telenor hálózaton szolgáltató Invitel mobilnetet is sikerült belőni, csodálatos internetem lett akárhol, ahol van Telenor torony.

Screenshot_2013-06-16-11-00-37_resize

A készüléknek van előlapi kamerája, amely videokapcsolatra tökéletes. Innentől tehát gyermekünk nem a családi számítógépen csetel majd a barátaival, hanem a saját tabletjén, Skype-on, Google Hangout-on (a Google Talk utódja), vagy bármilyen, arra alkalmas szoftver segítségével. Ennek persze vannak veszélyei is, de ezek a veszélyek kezelhetőek.

DSC08133_resize

Kiknek és minek? Nos, én ebben a teszten nagyon rágyúrtam az olvasni már tudó korosztályra, hiszen nekik a legtökéletesebb. Emellett jó szívvel tudom ajánlani azoknak is, akik olcsón szeretnének jó tabletet, megbízható szervizháttérrel. Dolgozni is alkalmas, mert minden Google-szolgáltatást igénybe tudunk vele venni, de elsősorban szórakozásra ajánlanám. Már a dobozán is ez fogad minket: “Time to have fun”. Itt az ideje tehát az örömöknek és ennek biztosan örülni is fog a gyermek.Szólj hozzá!

További Tablet

WayteQ xTAB-700dc

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó, minőségi, fém ház
 
  Kontra:  
  - GPS hiánya, speciális töltőcsatlakozó
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 1024x600"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 192 x 122 x 8.8 mm
  • tömeg: 295 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Rockchip 3066, Dual-Core Cortex A9 1.6 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB 2.0, mini HDMI,
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1024x768
  • video chat:  
  • video felbontás: 1024x768
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: nincs
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 2.0
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1.1.
  • spec. szoftverek: nincsenek
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000 mAh
  • tapasztalat: n/a
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu