Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia Lumia 620 – fel, támadunk!

Mobil tesztek

Teszt: Nokia Lumia 620 – fel, támadunk!

Amikor hírül adták, hogy a Nokia összebútoroz a Microsofttal, akkor eléggé szkeptikusan vártam az eredményeket. Nagyjából pont két éve történt a nagy bejelentés, eddig nem túl sok eredményt láthattunk. Most azonban megmozdulni látszik a dolog, egymás után jönnek ki a jobbnál jobb cuccok, az új Lumiák az új Windows Phone 8 operációs rendszerrel.

Valódi feltámadás tapasztalható tehát, újra bebizonyosodott, hogy igen, a Nokia tud hardvert gyártani! Igaz, már sajnos nem nálunk teszi (a tesztünkben szereplő alany is Made in China feliratot visel az IMEI-címkén). De ez csak nekünk magyaroknak okoz némi rossz szájízt a sok megszűnt munkahely miatt, de mindenki tudja, sajnos, hogy Kínában egészen mások a fizetés-igények, mint az öreg földrészen.

Amikor az első Windows Phone 8-as mobilt a kezemben tartottam, éreztem, hogy változás közeleg. Valóban kezdi kinőni magát, ehhez – pedig 2 éve még hihetetlen volt – kiváló partner a Nokia. Igyekszem szétválasztani a hardvert a szoftvertől, amennyire csak lehet, hiszen egy készüléket tesztelek, nem csak annak az operációs rendszerét.

Külső

Kis kék, hasáb alakú dobozban érkezett a Lumia 620 a szerkesztőségbe, lassan egyen-méretűek lesznek ezek a dobozok minden gyártónál, minden modellnél. Különlegesség annyi, hogy itt nem felnyitni kell a dobozt, hogy hozzáférjünk a belső tartalomhoz, hanem oldalra kihúzni (ehhez van egy csinos kis fül is), mint egy gyufásdobozt. Legfelül itt is a készülék mosolyog ránk első benyomásként, majd alatta jönnek a már megszokott tartozékok, a headset, a microUSB adatkábel és a hálózati töltő. Ezen kívül van egy 56 oldalas röpke leírás, ami nem annyira a kezelhetőséget hivatott elősegíteni, hanem inkább a betartandó szabályokat sorolja.
A készüléket kézbe véve nagyon kellemes érzés lett úrrá rajtam, kézbe illő, nem hivalkodó méretű, de mégis emberi léptékű, 3,8 collos képátlójú kijelzővel rendelkező készüléket tartottam a kezemben. Ez pont az a méret, amin már lehet böngészni, olvasgatni, képeket nézegetni, de még nem kétkezes, átérhető egyetlen hüvelykujjal még kisebb kezűeknél, hölgyeknél is a kijelző simán.

IMG_4324

Számomra szokatlan, hogy a készülék bal oldala teljesen üres, jobb oldalon viszont mindjárt 4 gomb is van, a felső kettő egybeér, a hangerő le-fel, alatta a bekapcsoló ill. felébresztő gomb, legalul pedig a kamera dedikált exponálógombja. Amiben megegyezik mind, az a Nokiától megszokott halálpontos nyomáspont. Ami viszont – szerintem – öngól, az az, hogy hiába van lezárva a képernyő, ha 2 mp-nél tovább benyomódik a kameragomb, akkor elkezd fotókat gyártani. Ha esetleg valakinek a zsebében benyomódik a gomb, akkor olyan láthat, amit még soha, jó pár fotón a zsebét, belülről. Lehet, hogy meg lehet akadályozni a kéretlen fotókészítést valami fortéllyal, de a tesztelés lényege, hogy a gyári alapállapotról mondjuk el a véleményt, tapasztalatokat.

IMG_4326

Alul helyreállt a rend, középen a microUSB csatlakozó, valamint mellette a beszédmikrofon kapott helyet, a hangminőség a Nokiánál megszokott tökéletes.

IMG_4325

Felülre csak a 3,5 mm-es audio-kimenet került, ill. a zajcsökkentő mikrofon. Nem volt lehetőségem igazán zajos helyen kipróbálni, ahol próbáltam, ott nem panaszkodott senki, hogy nem hallana kiválóan. Érdekesség még, hogy a 3,5-es audiocsatlakozó aljzata a hátlapba van építve, azt minden hátlapcserével cserélni tudjuk. Más modellekkel szemben ez óriási megoldás, ahol az alaplapra van forrasztva a csatlakozó, a cseréje pedig horribilis összeg egy esetleges elhasználódás esetén. Itt “csak” egy hátlapcsere kell hozzá, még szervizbe sem kell vinni!

IMG_4307

A tesztkészülékhez kaptam külön két fajta tartalék hátlapot (így türkiz, fehér és fekete járt nálam), ezek nem gyárilag járó tartozékok, külön megvásárlandók, de az árukról nincs tudomásom. A képen látható jobb oldalt felül a 6 érintkező, amik a 3,5 mm-es audio-csatlakozó átviteli pontjai.

IMG_4313

Lecsupaszítva a készüléket meglátjuk a microSD foglalatot, ami – nagyon pozitív – kikapcsolás és az akksi kivétele nélkül cserélhető, jobb alul feltűnik a furcsa kialakítású hátoldali hangszóró, mellette a WLAN- és a BT-antenna fóliára gőzölt vezetékei, a kamera optikája körül pedig a GSM-antenna vezetékei látszanak.
A SIM kártya ennél a modellnél is – a trendeknek megfelelően – micro méretű, ez önmagában nem lenne baj, ami szerintem nem bölcs döntés, az a kis kihúzható füles SIM-tartó, ami kiszedhető, pártized grammos kis semmiség, szerintem egy kisebb szél elfújja, talán jobb lett volna, ha csak kihúzható lenne, de nem kivehető.
Ettől függetlenül a kártya biztosan ül a helyén, határozott mozdulattal rakható be és vehető ki. Na persze, az emberek általában nem cserélgetnek naponta többször SIM-et.

IMG_4318

A végére hagytam az elejét. A tükörsima, csillogó fényes felületet egyedül a hangszóró kivágása töri meg, egyébként a Windows Phone 8 szigorú szabályainak megfelelőn csak a 3 db érintőfelület (balról jobbra visszalépés, csempemenü/home, keresés), az előlapi VGA-kamera és a specifikáció szerint kötelező környezeti fényérzékelő szenzora (ez a kamera és a hangszóró között kapott helyet, nem igazán látható módon, de kiválóan teszi a dolgát). Sajnos az árba nem fért bele a Gorilla Glass, egy nyomásra picit benyomódó műanyag felület az érintőpanel. Ennek érzékenysége viszont valami fantasztikus.

IMG_4329

A dobozban található még a már említett töltőfej, az adatátvitelre és töltőnek is használható usb-microUSB kábel, valamint egy sztereo fülhallgató.

IMG_4331

Utóbbival akadt egy kis problémám. No nem az, hogy nem megy bele a fülembe, nem is az, hogy meg sem áll benne (nem tudom, mekkora fülű emberekre lett kitalálva), annál sokkal rosszabb! Nincs hívásfelvevő/letevő gomb a gyári fülesen!

Szerintem ez azért kellemetlen, mivel ha valaki zenét hallgat, akkor nagy eséllyel a zsebében vagy valami tokban tartja a készüléket. Nos, innen előkapni a hívásfogadáshoz, fene tudja, nekem nem bejövős, sokkal jobb ötletnek tartom, amikor a headseten van egy kis felvevőgomb. Más headsettel hallgatva a zenelejátszás minősége brilliáns!

Ezek a hibák azért nem nagyok egyáltalán, ráadásul az is lehet, hogy a WP8 szigorú szabályai miatt vannak.

Belső, működés

Bekapcsolva a készüléket arra lettem figyelmes, hogy nagyon szép a kijelző kontrasztja, igen komoly a feketéje. Közepes és alacsony fényerőn nézve simán összekeverhető az AMOLED-del, mert (még erre is figyeltek) lapos szögben nézve sem látszik ki a háttérmegvilágító fény a peremnél (ami pedig egyszerűbb kijelzőknél ki szokott).
A bootolási folyamat közel 1 perc, de utána minden szalad és azonnal. A névjegyzékem (~470 szám) századmásodpercek alatt jön be (ami a Note2-mön 3-4 mp-be telik), és még egy animáció is szépen belefér.

Az egész készülék érintővezérlésénél az volt az érzésem, mintha az egész kijelzőkép “olajban úszna”. Annyira finomak a scrollozások, amilyet még nem láttam mobiltelefonnál. Nem csak androidnál nem, de még iPhone-nál sem.
Ami ikont megérintek, az azonnal végrehajtódik, nagyon tetszetősek az animációk (mondjuk ez így volt már a Windows Phone 7-nél is). A csempe-rendszer (ami most épp nem Metro UI, hanem Modern UI nevet kapta a keresztségben) azzal én nehezen tudok megbarátkozni, de ez innentől már ideológiai vita.
A hívás hangminősége első osztályú, a bluetooth viszont folyton leakadt és újra csatlakozott a Renault gyári BT-jével. Ez viszont lehet a franciák hibája is, itthon a laptop BT-jével bármelyik módon csatlakozva atomstabil volt a kapcsolat.

wp_ss_20130314_0002

A készülékben található 2 magos, magonként 1 GHz-es Qualcomm MSM8227 Krait processzor az 512 MB RAM-mal minden igényt kielégít, ami ebben az árfekvésben felmerülhet egy telefontulajdonosban. Belső tárolóhelyként 8 GB-ot kapunk, de persze azt mindenki tudja, hogy ez csak névlegesen annyi, általában jóval kevesebb a szabadon felhasználható terület. Esetünkben 4,98 GB marad szabadon. DE! Lehet bővíteni is végre, microSD-vel, ráadásul bevallottan kezeli a microSDXC kártyákat is (igaz, ezt már a Samsung Galaxy Note 1 óta a koreai gyártótól kikerült mindegyik készülék tudja, igaz, nem hivatalosan).
Interneten böngészni szintén nagyon jól lehet, HTML5 alapú a gyári böngésző, gyors, flexibilis.
wp_ss_20130314_0005

A szoftverekre részletesen nem térnék ki, ez majdnem minden WP8-as Lumiában azonos, ami tetszik, az a Nokia városnéző. Olyasmi, mint Androidon a Layar, az iránytű segítségével  “ráteszi” a kamera képére azt, amit arra felé nézve láthatunk, megjelölve a távolságot is.
Elvileg a készülék tudja az NFC-n át történő fájlküldést is, próbáltam a Note2-mről egy jpg fotót átküldeni, a Note2 zizzent is, mint amikor érzékeli a másik telefonban az NFC-chipet, de amikor megérintettem a képet, tehát engedélyt adtam a küldésre, akkor a Lumia620 kijelzőjén az fogadott, hogy a fájlformátum (a jpg) nem támogatott. Természetesen nincs kizárva, hogy én csináltam valamit rosszul, de több próbálkozás után sem sikerült. Gyanítom, hogy Nokiák között működik, ahogy a Note2-mmel is csináltam már SGS3-ra az NFC-fájküldést.
Van egy negatívum, amit nem tudok kihagyni, ez egyedül a Microsoft, az operációs rendszer hibája. Játszani is jól lehet vele, valószínűleg. Azért csak valószínűleg, mert az összes olyan játék, amit szívesen kipróbáltam volna, az mind fizetős volt. Még csak egy korlátozott próbaverzió sincs hozzáférhetően mondjuk az Angry Birdsből,

A végére hagytam a kamerát. Ebből egy elég szerényet kapott a Lumia 620, se nem színhelyes, se nem részletgazdag a képe, de ebben az árkategóriában – az androidokhoz hasonlítva – még így is tisztességes. A videofelvétele 720-soros HD, szerintem nagyon szép mozgókép a végtermék. Lejátszani viszont a teljes FullHD-t is lejátssza, szintén akadásmentesen.

Összegzés

Élmény volt újra Nokiát tesztelni. Nem a Microsoft legújabb oprendszere miatt, mert nekem abból még hiányoznak az S40 és S60-as Nokiánál megszokott profilok, beállítási lehetőségek, fájlböngészés lehetősége, hivatalos, de ingyenes programletöltési lehetőségek, hanem az igényes hardver miatt. Véleményem szerint a szolgáltatói hűséggel 40e Ft környékén megkapható készüléknek nagy sikere lesz, szerintem alkalmi vétel annyiért.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Nokia Lumia 620

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - extrafinom scrollozás
  - mély fekete szín
  - gyorsaság, akadásmentesség
  - jó kamera
  - bővíthető háttértároló
 
  Kontra:  
  - profilok hiánya
  - szinte minden játék fizetős
  - nincs felvevőgomb a fülesen
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,8"
  • kijelző felbontása: 480x800 pixel"
  • kijelző típusa: Nokia ClearBlack"
  • eszköz mérete: 115.4 x 61.1 x 11 mm
  • tömeg: 127 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon S4, Adreno 305
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: micro SDHC/SDXC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 MP főkamera, VGA másodkamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p/30fps
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: 3.0, A2DP
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Microsoft Windows 8
  • spec. szoftverek: SkyDrive felhőszolgáltatás, 7 GB tárhely
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1300 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap után letérdelt töltőért, nem rossz egy ekkora készüléktől
 
Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
új pocketbook e-book-olvasó
xiaomi

SmartPhone

Nagyot megy itthon a Xiaomi a magyaroknál

2021. május 8. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés