Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Alienware M14X – Anyag a gépben

Laptop tesztek

Teszt: Alienware M14X – Anyag a gépben

Szerettem volna kipróbálni, mit is tud egy mai gamer laptop így azonnal lecsaptam a lehetőségre. Bevallom, kicsit megbántam.

Anno 2007-ben egy egész évre kölcsön kaptam egy Dell XPS M1530-at a forgalmazótól. Amikor lejárt az egy év, bizony nem adtam vissza örömmel, szerettem, hogy az elegancia találkozott a csúcstechnikával, hogy táp nélkül is bírta, ha 2 órán keresztül Half-Life 2-t játszottam rajta.
Ellenség, vagy barát?

Aztán most itt egy Alienware laptop, egy 4 kilós dög, amin ott virít az UFO-fej, a gumírozott külső pedig egy nem éppen békés szándékkal érkező földönkívülit rejt magában. Utólag rá kellett jönnöm, hogy az Alienware-nek ellenségesek a szándékai. Egyrészt a Dell oldaláról nem tudtam rátölteni a megfelelő driver-eket, mivel 32 bites Windows 7-el jött a kicsinek nem nevezhető gép, viszont az oldalon csak 64 bit-es Win 7-re adtak illesztőprogramokat. Sebaj, irány előre! Rendszergazda ismerősömtől kértem egy megfelelő Windows 7-et, az előzőn nem volt semmi se, úgyhogy nem volt kár érte, hogy újraformáztam a meghajtót. Gondoltam magamban „ez most felmegy, utána rátöltöm a megfelelő drivereket és minden megy magától”. Ez mennyire nem igaz! Egyrészt persze rögtön nem ment a Wi-fi, így első körben ahhoz kerestem illesztőprogramot a Dell oldalán. Megtaláltam, letölteném, nincs ilyen driver. Mi van még? Másik driver ugyanúgy a hálózatok menüpontban. Szedjük le! Lejön, USB átrak, Intel telepítő elindul, kékhalál, gép újraindul. Hát köszönjük, azóta sincs Wi-fi a gépen, viszont minden más szépen lejött, úgyhogy kipróbálhattam ezt-azt.

Egy messzi-messzi galaxisból

A gép dizájna mindenesetre érdekes. Fogása a gumírozásnak köszönhetően kellemes, nem csúszik ki a kézből, viszont nagyon nehéz a gép (anyák napjára, barátnőnek ilyet ne vegyünk) és vastagabb az átlagosnál. Hiába, kell a hely a vasnak. A klasszikusnak mondható kis szürke emberke feje elegánsan virít a monitor hátoldalán, amit ha felnyitunk, szintén egy UFO-fejjel találkozhatunk a billentyűzet felett, ami a bekapcsoló gombnak felel meg (ez világít is). Mint már írtam, a gép nehéz, már az alapgépnek is közel 3 kilós a súlya. Viszont mi dönthetjük el, mi kerüljön bele a gépbe még az alapszinten túl, csupán a hitelkártyánk vastagsága szabhat határt vágyainknak. Mivel nagy a gépház, így sok mindennel körbe tudták rakni azt a szakemberek a Dell-nél: van rajta két darab USB 3-as kapu, egy USB 2-es port, kártyaolvasó, HDMI 1.4, Gigabit Ethernet kártyaolvasó, VGA kimenet és Mini-Display port. A billentyűzete elegáns fekete, miden egyes billentyűzet kapott egy fehér festett keretet, ami szintén világít és egy kicsit Star Trek-utánérzésem van tőle, kivéve az „Í” betűt, ugyanis az nincsen rajta. A TouchPad kerete is világít, egyáltalán nem bántóan, viszont diszkrét eleganciát kölcsönöz gépünknek.
Működés közben

A gép viszonylag gyorsan, 1 perc alatt bootol be, bírnia is kell az i5-ös 2.4-es i5-ös processzornak meg a 6 GB DDR3 RAM-nak (utóbbi miatt végkép megéri 64 bites Windows-t telepíteni rá). Igazából ez a gép nem csak emiatt lett szörny, ugyanis a videókártya se semmi: 1.5 GB-os nVidia GT555M, mindez megtámogatva az nVidia energiaoptimalizáló technológiájával, aminek köszönhetően a gép tovább bírja, mint egy átlag laptop az átlag hardverével. A gyártó az „akár” 6 órát ígéri, a tapasztalatom szerint ez inkább a 3 óra felé tendál. Akkumulátora 8 cellás Lítium-Ion, ami valljuk be, igazán nem rossz (igaz, az XPS M1530-as gépnek anno 9 cellás akkumulátora volt). Western Digital merevlemeze gyárilag 500 GB-os, valójában 465 GB marad a formázás után (persze is változtatható kívánság szerint, akár SSD-vel is). A kijelzője, amire a neve is utal, 14 collos, WLED megvilágítással rendelkezik és 1366×768-as felbontással jeleníti meg a képernyőt. E felett található a 2 megapixeles HD webkamera, amivel már HD-konferenciahívásokat is kezdeményezhetünk az új Skype segítségével.

Hozzávalók

Az MX 14 piszok gyors. Na nem olyan gyors, mint a nemrég tesztelt ASUS ultrabook, hanem másként erős. A processzor, a memória, a videókártya arra enged következtetni, hogy ennek a gépnek (pláne az i7-es nagytestvérei) nem csak a játékosok tudják a hasznát venni, hanem például a hatalmas erőforrást igénylő programok felhasználói, mint például akik a filmes szakmákban vagy a médiában tevékenykednek. Nem csak kiválóan megy rajta a Crysis vagy a legújabb Medal of Honor, hanem bizony szépen exportálja a videókat Premiere-ben és a Photoshopban is döccenésmentesen zoomolgatunk ide-oda, egy kis effekt meg se árt neki, csupán annyit veszünk észre, hogy felzúgnak a hatalmas beépített ventillátorok. A gép egy idő után óhatatlanul melegedni kezd, ha pedig játék közben óvni szeretnénk a billentyűzetet és a meleg levegőt is unjuk, akkor érdemes beszerezni egy külön klaviatúrát, a notebookot meg kössük rá tévére HDMI-n keresztül (ilyenkor kép és hang egy kábelen megy a készülékre). De vehetünk hozzá egy Xbox kontrollert is és úgy szabdaljuk az ellenfélt Wi-fin keresztül. Persze nem újdonság az ilyen móka, de ez a gép bírja is.
 Összefoglalva

Kéne is meg nem is. A dizájn talán kicsit a játékélmény rovására megy a billentyűzet miatt is, de az ára is elég borsos az MX-14-nek, ugyanis az alapgép is 1100 dollárba fáj, abba bele se merek gondolni, mibe kerülne, ha a full extrás modellt raknám össze a kosárba (egymillió felett lenne a végösszeg). Ha lehet, ne ezt a gépet vigyük a kirándulásra, mert tényleg nehéz, ha meg leöntjük valamivel, az egyáltalán nem olcsó mulatság. De egyetemre, főiskolára se ezt vigyük, mert senki se hinné el, hogy ezen jegyzetelünk.
Ami nem tetszett a gépben, az a túl lapos és amerikaias billentyűzet, hogy dobozhangú a hangszóró, enyhén hiányos terméktámogatás a Dell oldalán és az ára.
Ami tetszett a gépben: sokáig bírja, nagyon gyors, kitűnően futnak rajta a játékok, a 3D Mark se tudta nagyon megizzasztani, az erős videókártya és a bőséges mennyiségű memória. Jó pont az is, hogy nem csak egy USB 3-as portot kapunk, hanem rögtön kettőt és hogy támogatja a Bluetooth 3.0-át is.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Alienware M14X

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - Gyors, erős, izmos, sokáig bírja, gönyörű a kijelző
 
  Kontra:  
  - nagyon drága, ormótlan nagy, nincs magyar billentyűzet, fáj a csukló egy idő után
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 14"
  • kijelző felbontása: 1366x768"
  • kijelző típusa: WLED Backlight"
  • eszköz mérete: 37.8x258.34x337 mm
  • tömeg: 2092 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® Core™ i5 2430M 2.4GHz
  • memória: 6 GB DDR3 GB
  • háttértár: 500 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: Gigabit Ethernet, USB 3.0, USB 2.0, HDMI 1.4, VGA, 9 in 1 Card Reader, jack out, security lock
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 2 MP
  • hangkártya:: N/A
  • videókártya: Nvidia GeForce GT555M 1.5 GB
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: DVD SuperMultiDrive
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: WiMax
  • WiFi: Intel® Wireless-N WiFi Link 1000 a/g/n 1x2
  • Bluetooth: Internal Bluetooth® 3.0
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 7 64 bit
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 6 óra
  • tapasztalat: 3 óra
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés