Connect with us

Hirdetés

technokrata

A félvezetőipar új hiányszakmája: a melós

E-gazdaság

A félvezetőipar új hiányszakmája: a melós

A félvezetőipar új hiányszakmája: a melós

Az akut építőipari munkaerőhiány könnyen keresztbe tehet az Intel nagyszabású terveinek Ohióban, ahol a cég valaha volt legnagyobb gyáregysége épülhet fel 2025-re. Már ha lesz, aki megépíti.

Az év végén megkezdődhetnek az Intel ohioi gyártókomplexumának építési munkálatai, mely mind a kaliforniai székhelyű cég, mind az állam számára az évtized egyik meghatározó beruházásának minősülhet. Már ha nem csúszik a gépezetbe homokszemként a tengerentúlon is egyre súlyosabb mértéket öltő építőipari szakemberhiány.

Az Intel idén januárban jelentette be a meglehetősen nagy léptékű projektet, mely részben állami dotáció révén valósulhat majd meg mintegy 20 milliárd dollárból. Az ohiói komplexum (mely két gyáregységből áll) a tervek szerint több mint 400 hektáron terül majd el és háromezer mérnöknek ad majd munkát, ám egy ekkora építkezéshez elő kell teremteni több ezer építőipari szakembert is.

A tervek szerint a 2025-os zárással számoló ütemtervhez mintegy 7000 melósnak kéne részt venni az építkezésekben, és bár nem egyszerre dolgoznának ennyien a projekten, a szakemberek előteremtése így is komoly fejfájást okozhat a kivitelezőnek és beruházónak egyaránt.

A szövetségi adatbázis egyébként jelenleg körülbelül 45 ezer építőipari munkást tart nyilván Ohio központi régiójában, jelentős részüket azonban leköti számos már futó projekt, így például egy új, 28 emeletes Hilton vagy a helyi egyetem orvosi központjának kivitelezési munkálatai. Ha ez nem lenne elég, a Google és az Amazon összesen három új adatközpontot épít jelenleg a régióban.

Építőipari szakértők szerint bár kézenfekvő megoldás lehet a lakáscélú építkezésekről átcsoportosítani a munkásokat, mindez azt eredményezheti, hogy a régióban – többek közt az Intel révén – létesülő új munkahelyeket a lakáspiaci hiány miatt nehezebben lehet majd betölteni.

Forrás: HWSW

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés