Connect with us

Hirdetés

technokrata

Problémákat okozhatnak a távközlésben a napkitörések

Dotkom

Problémákat okozhatnak a távközlésben a napkitörések

A hétfőn hajnalban történt hatalmas napkorona-kitörésnek köszönhetően bonyodalmak adódhatnak a műholdas helymeghatározásban, a távközlésben és az elektromos hálózatban.

Hétfőn hajnali 4óra 59 perckor egy M9-es koronakitörésnek köszönhetően, ~2200 kilométer per másodperc sebességgel közelít felénk egy protonvihar. Ez természetes esemény, minden 11 éves napciklusban legalább 2000 ilyen történik, bár a legtöbb protonvihar nem okoz galibát. A Jelenlegi S3-as kitörés viszont eléggé veszélyes, ugyanis a skála csupán 5-ös beosztású.
A kitörés hatásaival már szembesültek a repülőgéptársaságok, mivel olyan érzékeny kommunikációs berendezéseket használnak, amiket zavarnak azok a töltött részecskék, amik bombázzák a Föld mágneses terét. Persze vannak védő intézkedések, például a repülőgépek elkerülik a sarkköröket, mivel ott jobban ki vannak téve ennek a sugárzásnak. A repülőgépeken kívül a műholdak is veszélyben vannak, megzavarhatják a szenzorokat, hibás adatokat kommunikálhatnak vagy akár teljesen ki is sütheti az adott műhold hardverét a sugárzás. Persze ezt az átlag felhasználók nem fogják érzékelni, mivel a kereskedelmi forgalomba kapható olyan eszközök, mint például a GPS, nem annyira érzékenyek, mint a katonaiak vagy mérnöki műszerek.
Természetesen az emberre nincs hatással, kivéve ha a magasban tartózkodik, vagy a föld mágneses védelmén kívül. És mi van az űrállomással? A Nemzetközi Űrállomáson bizony űrséta tilalom van.

A napkorona-kitörés az, amikor a Nap felszínén található plazma a mágneses instabilitás miatt a csillagközi térbe lökődik. Az ilyen eseményekre az elkövetkezendő időszakban sok esély van, mivel 2013-ban lesz a legaktívabb a csillagunk.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés