Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megjelent az Internet Explorer 10 Platform Preview 2

Dotkom

Megjelent az Internet Explorer 10 Platform Preview 2

A Windows 8 demóban bemutatott HTML5-motort használó böngésző már letölthető.

Két és fél hónappal az Internet Explorer 10 (IE10) első „platform preview” verziójának debütálását követően megjelent a második kiadás, amely számos új szabványt támogat, és készen áll a HTML5 technológia elterjedésére.

A HTML5 jövője

A HTML5 nem is olyan rég még csupán a tesztek és a demók világában létezett, a weboldalaknak csupán elhanyagolható méretű és jelentőségű része épült rá. Ez azonban megváltozott. A Microsoft felmérése szerint a HTML5 nem csupán egy divatos szakszó, hanem az internet jelene is: a fejlesztők egyharmada fog HTML5-ben dolgozni még az idén, és a világ 50 ezer népszerű weboldala használja már ezt a technológiát. Egyértelmű tehát, hogy fordulóponthoz érkezett a HTML5 sorsa, immáron a fejlesztők jelentős hányada olyan alapvető eszközként tekint rá, amellyel a mindennapokban dolgoznia kell. A HTML5 a nemrég napvilágot látott Windows 8 demóban is megjelent – a kezelőfelület erre a technológiára épült.

A fejlesztői oldalról érkező támogatásnak köszönhetően várhatóan gyorsan fog terjedni a technológia az elkövetkező hónapokban, a multimédiás tartalmakban egyre gazdagabb weboldalak révén különösen a CSS3 és a HTML5 Audio/Video számíthat átütő sikerre. Egyre többen használják ki a hardveres gyorsítás lehetőségét is. A 120 országban működő mintegy 50 ezer ilyen weboldal legnagyobb arányban az SVG, a Canvas, a HTML5 Semantics és a HTML5 Video technológiákat használja erre a célra.

Az IE10 PP2 újdonságai

Az IE10 PP2 verziója révén a fejlesztők elkezdhetik a HTML5-re épülő, a korábbinál szebb és interaktívabb alkalmazásaik elkészítését, amelyekhez az alábbi újdonságok járulnak hozzá:

  • A CSS3 Floats, HTML5 Drag-drop, File reader API, Media Query Listeners szabványok teljes, valamint a HTML5 Forms kezdeti támogatása.
  • Nagyobb teljesítményű és hatékonyabb HTML5 alkalmazások – a Web Workers with Channel Messaging, az Async script support és egyéb technológiák jobban gazdálkodnak az erőforrásokkal.
  • Biztonságosabb alkalmazások a HTML5 Sandbox és az iframe elkülönítés miatt.

Az Internet Explorer 10 fejlesztők számára ajánlott Platform Preview verziója a http://www.IETestDrive.com oldalról tölthető le, ahol a böngésző kódja várhatóan háromhavonta újul meg. A weboldalon ezen kívül számos új szabványt is tesztelhetnek a fejlesztők.

A Microsoft továbbra is a HTML5 szabványosításának egyik vezető szereplője. A HTML5 Labs oldalon a szabványosító szervezetek – például a W3C – által kiadott korai specifikációk prototípusai találhatók meg: http://www.html5labs.com. A közelmúltban hazánkban megtartott HTML5 konferencia teljes felvétele megtekinthető itt:http://devportal.hu/html5.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés