Connect with us
Hirdetés

technokrata

Kis híján 2 millióan szélessávon

Dotkom

Kis híján 2 millióan szélessávon

2011 májusában az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek száma 1,807 millió, a teljes piacra vonatkozó becsült érték 1,98 millió volt – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentéséből.

A hatóság adatai szerint a teljes piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom piacvezető, piaci részesedése 34,5 százalék, második a UPC 20,7 százalékkal, a harmadik a sorban több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12,3 százalékot tesz ki. Jelentős előfizetői tábora van még a Diginek és az Invitelnek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes- és kábeltelevízió-hálózatos hangátviteli csatornák száma összességében tovább csökkent az áprilisi csaknem 2,939 millióról 2,926 millióra. A teljes hangcsatorna-számon belül a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,18 millió (az előző hónapban 2,2 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 638 ezer (áprilisban 633 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 108 ezer (az előző hónapban közel 107 ezer) volt. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 2,986 millió volt május végén.

Az NMHH gyorsjelentése szerint a vezetékes hangszolgáltatások esetében – a teljes piacot alapul véve – legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 63,2 százalékot jelent május végén. Második helyen az Invitel áll 13,4 százalékkal, a UPC 10 százalékkal, majd a Digi 7,4 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó 6 százalékán több tucat kis szolgáltató osztozik.

Májusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,34 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,43 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 362 millió, IP-alapon pedig 94 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 155,8 perc volt.

A májusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. január óta összesen 624 ezer számot hordoztak – közölte az NMHH.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés