Connect with us

Hirdetés

technokrata

100 éves az IBM

Laptop

100 éves az IBM

Fennállásának századik születésnapját ünnepli csütörtökön az IBM számítástechnikai óriáscég.

Közel 200 milliárd dolláros (38 ezer milliárd forint) piaci tőkeértékével az Apple mögött marad, de továbbra is a technológiai értékek csúcstartója fej-fej mellett a Microsofttal, bár régebb óta van a piacon, mint a redmondi vállalatóriás.

Thomas Misa, a Minnesotai Egyetem technológiatörténeti tanára azzal magyarázza a cég hosszú fennállását, hogy szükségleteiket és kívánságaikat figyelembe véve volt képes az információkezelést a felhasználók kezébe adni.

Ezt tették az 1930-as években is a lyukkártyák írására alkalmas kártyalyukasztó gépekkel, akárcsak 1993 után az informatikai szolgáltatásokkal – mondta a professzor.

Még ha „őseinek” a gyökerei a XIX. századra nyúlnak is vissza, az IBM 1911-et tartja születési évének. Ekkor egyesült három vállalat: az egyik az óragyártásra, a másik a mérleggyártásra, a harmadik pedig az amerikai népszámlálás szervezőinek szánt számítási segédeszközökre szakosodott.

Három évvel később az akkor még CTR néven működő vállalat Thomas Watsont alkalmazta vezérigazgatónak, aki egészen 1956-ig töltött be ezt a posztot, majd fiának adta át a gyeplőt. Idősebb és fiatalabb Thomas Watson dolgozta ki azt a kultúrát, amelyet 1924 óta International Business Machine-nek, rövidítéssel IBM-nek neveznek.

A céget sokáig csúfolták alkalmazottai konformizmusa miatt, de ez nem gátolta abban, hogy élen járjon az innovációban, annyira, hogy az IBM lett az a vállalat, amelynek a legtöbb amerikai szabadalma van. Öt alkalmazottja ráadásul fizikai Nobel-díjat is kapott.

A cég annak köszönhette a fejlődését, hogy szeretett mindent egy lapra feltenni – vélte Dag Spicer, a kaliforniai Mountain Viewban működő Számítógép-történelmi Múzeum kurátora.

A világgazdasági válság idején Thomas Watson még akkor is folytatta a gépek gyártását, amikor nem volt piacuk – mesélte Spicer. Amikor 1935-ben Franklin Roosevelt létrehozta a nyugdíjfolyósító intézetet, az IBM volt az egyetlen cég, amelynek több millió dosszié naprakész kezelésére alkalmas gépe volt, így egyeduralomra tett szert a lyukkártyák területén.

1964-ben ifjabb Tom Watson 5 milliárd dollárt (948 milliárd forintot) azaz gyakorlatilag a cég teljes vagyonát feltette a System/360 rendszerre, ami lényegében egy új központi számítógépmodell volt, amely révén azonnal korszerűtlenné vált minden korábbi IBM termék, viszont egy adott számítógépcsaládon belül biztosította a szoftverek kompatibilitását – tette hozzá a kurátor.

“A System/360 volt minden idők legnagyobb sikere a központi számítógépek terén, és bevéste az IBM kék betűit az emberek képzeletébe” – hangoztatta Spicer.

A személyi számítógépekre az IBM késve tért át, az Apple után, és a nyolcvanas években közel járt a véghez. Elveszítette az irányítást, piacra dobott ugyan személyi számítógépeket, de kevés marketing munkával – emlékezett vissza a kurátor.

A megváltás az IBM számára Lou Gerstner vezetése alatt 1993-ban kezdődött meg a vállalat újradefiniálásával. Ezt a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Samuel Palmisano is folytatta, aki nem habozott a személyiszámítógép-gyártást 2005-ben eladni a kínai Lenovo cégnek.

A konzorcium forgalmát (2010-ben 29 milliárd dollár, azaz 5500 milliárd forint) jelenleg a nagy központi számítógépek, a tároló központok és a szolgáltatások területén éri el, ugyanakkor nagy figyelmet fordít az olyan presztízsvállalkozásokra, mint a Big Blue sakkbajnok számítógép vagy az idei Jeopardy vetélkedő nyertese, a Watson számítógép.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés