Connect with us

Hirdetés

technokrata

A számítógép károsítja az olvasási készséget

Laptop

A számítógép károsítja az olvasási készséget

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a számítógépes játékok károsak a gyermekek olvasási készségeire.

Eredményeik alapján a kilenc-tíz évesek olvasni tudása jelentősen visszaesett azokban az országokban, ahol minden háztartásban legalább egy számítógép van.

A svéd Göteborgi Egyetem kutatói kilenc-tíz éves gyermekek olvasási készségeit hasonlították össze Svédországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Magyarországon. Kimutatták, hogy 1991. óta az átlagos olvasási készség az Egyesült Államokban és Svédországban visszaesett, míg Olaszországban és Magyarországon, ahol az embereknek kisebb valószínűséggel van otthon számítógépük, a készség javult. Az amerikai és a svéd gyermekek ezen kívül kisebb valószínűséggel kölcsönöztek könyveket a könyvtárból, és szabadidejük kisebb részét töltötték olvasással.

Az eredmények szerint a fiúk olvasási készsége valamivel nagyobb mértékben romlott, mint a lányoké, valószínűleg azért, mert ők több időt töltenek a videojátékokkal. A kutatást vezető Monica Rosen professzor szerint az olvasási készség a számítógépek szabadidős használatának növekedésével párhuzamosan romlik. Fontos, hogy ne jussunk arra a következtetésre, hogy a rosszabb olvasást teljes egészében az oktatás hiányosságai magyarázzák. Sőt, a számítógépek negatív hatása az olvasásra azt bizonyítja, hogy a szabadidő legalább annyira befolyásolja az olvasási készséget, mint az oktatás.

Amerikai kutatók közben arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyermekek minden óra Xbox és Gameboy játékkal megduplázzák a csukló és ujjfájdalom kialakulásának kockázatát. A 257 kilenc és tizenöt év közötti gyermek részvételével készült tanulmány azt mutatta, hogy az SMS-eket küldő, iPhone-t használó lányok kétszer annyi ízületi fájdalomról számoltak be, mint a fiúk. Yusuf Yazici, a New York-i NYU Hospital for Joint Diseases kórház professzora úgy foglalta össze az eredményeket, hogy minél többet használják a gyerekek ezeket az eszközöket, annál nagyobb eséllyel tapasztalhatnak fájdalmakat.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés