Connect with us

Hirdetés

technokrata

24,5 milliárd forintra rúgnak az illegális szoftverek

Laptop

24,5 milliárd forintra rúgnak az illegális szoftverek

A Magyarországon a személyi számítógépekre jogosulatlanul telepített szoftverek értéke 2010-ben elérte a 24,5 milliárd forintot.

A BSA MTI-hez eljutatott közleménye szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kalózmásolatok aránya nem nőtt, de nem is csökkent.

A BSA és az IDC közös tanulmányból kiderül az is, hogy Európában a lopott szoftverek kereskedelmi értéke megközelítette a 13,5 milliárd dollárt. Globális szinten a szoftverkalózkodás értéke 59 milliárd dollárt tett ki, ami majdnem duplája a 2003-as értéknek.

A 2010-es tanulmányban szereplő 116 régió felében minimum 62 százalékos volt a szoftverkalózkodás mértéke, míg az átlagos nemzetközi szint 42 százalék. A kalózszoftverek részaránya Magyarországon 41, az USA-ban 20 százalék. Ugyanez a szám Ausztriában 24, Japánban 20, Németországban és az Egyesült Királyságban 27, Csehországban 36, Szlovákiában 42, Romániában 64, Oroszországban 65, Kínában pedig 78 százalék.

A felmérés szerint a szoftverkalózkodásban a fejlődő gazdaságok tettek szert vezető szerepre. Ezekben az országokban a kalózkodás szintje 2,5-szer magasabb, mint a fejlett területeken, és az itteni kalózmásolatok kereskedelmi értéke (31,9 milliárd dollár) a teljes nemzetközi szint több mint felét teszi ki.

A legális szoftver leggyakrabban hangsúlyozott előnye a műszaki támogatás (88 százalék) és a hackerek, kártékony szoftverek elleni védelem (81 százalék).

Az illegális szoftverhasználat egyik gyakori módja, ha több számítógépre telepítik a csak egyetlen számítógépre telepíthető szoftvereket.

A PC-felhasználók többsége világszerte és Magyarországon is úgy gondolja, hogy a szellemi tulajdonjog védelme érzékelhető gazdasági előnyökkel jár: nemzetközi szinten a válaszadók 59 százaléka véli úgy, hogy a szellemi tulajdon védelme jó hatással van a helyi gazdaságra, Magyarországon pedig a válaszadók 61 százaléka szerint a munkahelyteremtésben is fontos szerepet játszik.

A globális szoftverkalózkodásról szóló felméréssel párhuzamosan, az Ipsos Public Affairs közvélemény-kutatást végzett a PC-felhasználók körében a szoftverkalózkodással kapcsolatos alapvető társadalmi attitűdökről és jellemző magatartási formákról.

A közvélemény-kutatás szerint a szellemi tulajdonjog védelmét sokan támogatják: 10-ből 7 válaszadó nyilatkozott úgy, hogy szerinte a technológia fejlődése érdekében fizetni kell a szoftvergyártók termékeiért. A szellemi tulajdon védelmének támogatottsága általában véve azokban az országokban volt a legmagasabb, ahol magas volt a szoftverkalózok száma.

A válaszadók szerint a licenszelt szoftver jobb, biztonságosabb és megbízhatóbb, mint a kalózmásolat; számos PC-felhasználó azonban nem tudja megkülönböztetni, hogy a szoftverbeszerzés mely formája legális vagy illegális.

A kalózszoftverek nyilvánvaló veszélyt jelentenek közvetlenül a felhasználókra nézve is, hiszen azok használata gyakran napokig tartó szervizeléshez, rendszerleálláshoz, üzleti és személyes adatok elvesztéséhez vezethet, nem beszélve az esetleges botnet hálózatok útján történő visszaélésekről – közölte Dzsinich Gergely, a BSA Magyarországi Bizottságának vezetője.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés