Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alkatrészhiány nyomja fel a winchesterárakat

Laptop

Alkatrészhiány nyomja fel a winchesterárakat

A közeljövőben megfordul a trend: drágábbá válnak a merevlemezek.

Régóta tartó trend, hogy a winchesterek egységnyi adattároló kapacitására vetített ára folyamatosan csökken. A nemrég Japánban történt események azonban komoly kihatással vannak az elektronikai iparra, a leálló vagy csak alacsonyabb hatásfokkal működő gyárak miatt kevesebb alkatrész készül a szükségesnél. Ezalól a merevlemezgyártó ipar sem tudja kihúzni magát, vagyis rövidtávon várhatóan drágulni fognak a mágneses adatrögzítési elvre alapuló tárolóeszközök.

Egészen pontosan a Texas Instruments gyártósorai a ludasak: a távol-keleti szigetország földmozgásai miatt megszakadt a winchesterek motorját működtető vezérlőchipek gyártása. Ami ennél is rosszabb hír, hogy meg nem erősített információk szerint szeptemberig nem is áll teljesen helyre a rend. A Digitimes szerint ennek következtében az összes nagyobb winchestergyártó – Seagate Technologies, Western Digital stb. – kénytelen a TI nagy riválisát, az STMicroelectronics-et választani. A versenyhelyzet hiánya pedig várhatóan fel fogja nyomni az alkatrészek árát.

Hasonló jelenség figyelhető meg a tárterületet biztosító lemezek gyártóinál is. Az e területen vezetőnek számító Showa Denko K.K. (SDK) a földrengések után, március közepén három napra teljesen beszüntette tevékenységét, de ezt követően is csak erősen korlátozott mennyiségben, a korábbi volument töredékén tudta újraindítani a termelést. Tekintve, hogy a térség lakóinak nagyobb szükségük volt az olyan nyersanyagokra, mint élelmiszer, ivóvíz, elektromosság, az üzem emberbaráti okokból nem dolgozhat teljes kapacitással.

A nagykereskedői árak a fentiekből kifolyólag máris emelkedtek 10-15 százalékkal, az OEM piacon pedig 5-10 százalékos drágulás várható a második negyedévben. Becslések szerint a nyáron sem lesz olcsóbb a merevlemez, de egyelőre pontos adatok nincsenek erre vonatkozóan.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés