Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem kellett a Sybase kedvező ajánlata az NFM-nek

Laptop

Nem kellett a Sybase kedvező ajánlata az NFM-nek

A Sybase Magyarország Kft. felmérése szerint a magyar közigazgatás évente mintegy 16 milliárd forintot költ Oracle-licencekre és terméktámogatásra – mondta lapunknak Telek Balázs, a Sybase magyarországi működését irányító vezetője.

Az Oracle Hungary egykori kormányzati üzletág-igazgatója, Vetési Iván tavaly augusztustól miniszteri biztosként, majd októbertől elnökként vezeti a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát. Vetésit emellett a nemzeti egységes kártyarendszer koncepciójának kidolgozásáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter február elsejétől. Az Oracle egykori konzultációs üzletágának ügyvezető igazgatója, Laufer Tamás jelenleg az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke. Laufer a cégbírósági adatok szerint egyik társtulajdonosa a RacioNet Informatikai Zrt.-nek, amely honlapja tanúsága szerint az elmúlt években számos keretszerződés és keretmegállapodás nyerteseként, illetve minősített szállítójaként részt vesz a központosított közbeszerzésben.
 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős államtitkársága hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében állapodott meg az Oracle Hungary Kft.-vel licencekről és támogatói szolgáltatásokról tavaly év végén 2,27 milliárd forintért, 12 hónapra vonatkozóan (Napi Gazdaság, 2011. január 27.). Telek szerint a Sybase egy olyan lehetőséget ajánlott fel a tárcának, amely a teljes közigazgatás számára egyszeri 850 millió, a továbbiakban pedig évi 400 millió forintért nyújtaná adatbázis- és adattárház-technológiájának teljes körű felhasználását. A társaság technológiája nyitott, az Oracle technológiájával egyenértékű és bizonyos speciális eseteket leszámítva “csereszabatos”. Ráadásul jóval alacsonyabb fenntartási költségeket jelent használatuk: nem kell igénybe venni külső alvállalkozókat, míg az Oracle mostani szerződése mellé több milliárd forint értékű külső szakértői bevonásra lehet számítani – tette hozzá a szakember. A Sybase által ajánlott egyösszegű díj magában foglalja az adatbázisok technológiai üzemeltetőinek és a középvezetők teljes körű átképzését is, ami a társaság számításai szerint mintegy 600-800 főt érintene. Az Oracle egy évre szóló, 2,27 milliárd forintos ajánlata Telek szerint csupán 53 intézményre vonatkozik, ahol 180-200 adatbázisszervert érinthet, a Sybase vállalása a teljes, 1100-1200 egységből álló állami gépparkot magában foglalja, a társaság azonban a személyes egyeztetéseket követően több mint egy hónapig nem kapott választ benyújtott ajánlatára a szaktárcától. A napokban azonban azt közölte a céggel, hogy “a Sybase korlátlan licenc- és oktatási ajánlata nem tartalmazza azokat a valószínűsíthetően magas járulékos költségeket, amelyek felmerülhetnek az esetleges technológiaváltás kapcsán”, emiatt a javaslatot jelenleg nem tartja elfogadhatónak a minisztérium.

Összességében a Sybase által kínált alternatíva egy-másfél év alatt térülne meg, ami körültekintő tervezés mellett akár az első évben egymilliárd forint megtakarítást hozna – állítja Telek. A hirdetmény közzététele nélküli eljárás alkalmazását “előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősséggel” indokolta a minisztérium. Az Oracle Hungary kommunikációs szabályzatára hivatkozva korábban nem kívánt lapunknak nyilatkozni a közbeszerzési eljárásról, mondván, a cég üzleti ügyeiről nem ad tájékoztatást. A Sybase az SAP leányvállalata, Telek szerint az anyacég többkörös egyeztetéssel hagyta jóvá az állítása szerint a piacinál “extrém módon” alacsonyabb árajánlatának megtételét. A cég megoldásaival a magyar közigazgatást támogatná, adatbázis- és adattárház-technológiájának teljes körű felhasználási lehetőségét – a képzéssel együtt – egy jelképes összegért ajánlotta fel, piaci értéken e csomag legalább hússzoros értéket képvisel – tette hozzá Telek. Emellett abban is bízik a társaság, hogy a termékeire kiképzett szakemberek később más területeken továbbviszik hírét, illetve egyfajta kelet-európai referenciának is szánták a lépést.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés