Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nincs több Nvidia chipkészlet

Laptop

Nincs több Nvidia chipkészlet

Hivatalosan is leálltak a gyártással.

nvidia alaplap nforce chipkeszletTavaly októberben már írtunk az Nvidia terveiről, miszerint – megfelelő licencszerződés hiányában – a vállalat kénytelen kivonulni a PC-k chipkészletének piacáról. Amint azt akkor az Nvidia hivatalosan is elismerte, a vállalat SoC (System on Chip) platformjára, a Tegrára kívánta fordítani erőforrásait – az elmúlt egy év gyakorlatilag ezzel telt. Ennek eredményeként születet meg az bejelentés is, melyben a gyártó közölte a nyilvánossággal: nem készítenek több chipkészletet.

Jen-Hsun Huang, az Nvidia vezérigazgatója hivatalosan is bejelentette, hogy felhagynak a chipsetek gyártásával, és a Tegra platformra koncentrálnak. Az elmaradt fejlesztések következtében nem meglepő módon visszaestek az értékesítések is: míg a 2010-es üzleti év második negyedévében 27 százalékos bővüléssel a vállalat összes bevételének 31 százalékát adta a chippiac, addigra az év vége felé már stagnáltak az eladások. Meg nem erősített források szerint az idei üzleti év harmadik negyedére már csak a bevétel 15 százaléka származott a chipsetek értékesítéséből.

Mindez egy korszak lezárultát és egy új kezdetét jelzi. Persze a készletek kifutásáig még lehet kapni Nvidia chipsetes alaplapokat. Az AMD-s chipkészletek esetében ez Huang szerint valószínűleg az egész következő évet lefedi, de inteles fronton nem akart pontos becslésekbe bocsátkozni az igazgató.

A változás egyelőre viszonylag simának tűnik, ami a bevételi adatokat illeti. 843,9 millió dolláros bevételről számolt be a vállalat a 2011-es üzleti év harmadik negyedévében (mely az Nvidia számítása szerint október 31-én ért véget). Ez 4 százalékos emelkedést jelent a korábbi negyedévhez képest, igaz, az egy évvel korábbi, hasonló időszakhoz viszonyítva 6,6 százalékos esést mutat (akkor 903,2 millió dolláros bevételt tudott felmutatni az Nvidia). A bevétel javát még mindig a fogyasztói grafikus processzorokból származó eladások adják: a fenti időszak alatt a teljes bevétel 68,9 százalékáért feleltek, mintegy 581,9 millió dolláros értékben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés