Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyenge Telekom kaphatta az adópofont

Laptop

Gyenge Telekom kaphatta az adópofont

Árbevétel- és nyereségcsökkenésről adhat számot a Telekom holnapra várt harmadik negyedéves gyorsjelentésében, a gyenge forint segíthetett a társaságnak.

Csökkent a Telekom-perek száma
A Magyar Telekom tájékoztatása szerint a Fővárosi Bíróság október 29-i ítéletében elutasította azt a kisrészvényesi keresetet, amelyben az áprilisi rendes éves közgyűlésen hozott határozatok hatályon kívül helyezését kérték. Ezzel egyidejűleg megszüntette a 2008-as közgyűlés azon határozataival kapcsolatos határozatok végrehajtásának felfüggesztését, amelyet egy tavalyi ítéletben helyezett hatályon kívül. Az ítélet még nem jogerős.
 

Nem javult látványosan a Magyar Telekom helyzete a harmadik negyedévben sem, ez olvasható ki a társaság gyorsjelentése előtt az elemzők várakozásaiból. A Bloomberg és a Napi Gazdaság adataiból készült 8 elemű konszenzus alapján a szakértők átlagosan 6 százalékos árbevétel-csökkenésre számítanak a távközlési cégtől az év első kilenc hónapjában, azaz a társaság várhatóan csak mintegy 450 milliárd forintnyi bevételt realizált szeptember végéig a tavalyi 480 milliárd feletti összeg után. Az EBITDA közel 9 százalékkal csökkenhetett, 184,4 milliárd forintra 202 milliárdról, az üzemi eredmény pedig 110 milliárdra zsugorodhatott 125 milliárd forint után. Nettó eredmény szintjén a várakozások szerint közel 19 százalékos lehet a cég mínusza, 54,7 milliárd forintot realizálhatott a Telekom a tavalyi 67,4 milliárd forint után.

Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője szerint a harmadik negyedév szezonálisan ugyanakkor erősebb lehetett az előző kettőnél. Egyrészt a montenegrói leányvállalat számai a turisztikai szezon miatt kedvezőbbek lehetnek a korábbi negyedévekben tapasztaltnál, másrészt az, hogy a forint átlagosan 4 százalékkal gyengébb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában, önmagában is kedvezően befolyásolja a külföldi leányok forintban mért negyedéves teljesítményét.

A piac a jelentéssel párhuzamosan várhatóan valamilyen iránymutatást várna szívesen a cég vezetőitől a tekintetben, vajon a társaság által fizetendő különadó hogyan befolyásolja az osztalékfizetést. Könnyen lehet azonban, hogy erre az információra az éves számok közzétételéig várni kell.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés