Connect with us

Hirdetés

technokrata

Húzóágazat lehetne az elektronikai ipar

Laptop

Húzóágazat lehetne az elektronikai ipar

Kitörési pont lehet Magyarországnak az elektronikai ipar.

Egy sor bérgyártó cég – Jabil, National Instruments, Sanmina, Flextronics – hozta ide gyártását, s ennek következtében hazánkban ma már a teljes európai bérgyártás 16-17 százaléka folyik. Az elmúlt években fokozatosan nőtt a hozzáadott érték aránya is, így egyre kevésbé volt jellemző, hogy a legegyszerűbb alkatrészek, részegységek és kész gyártmányok kerülnek le az itteni gyártósorokról – az ilyen tevékenységeket ugyanis időközben a Távol-Keletre telepítették.

A magyar iparban további jelentős fejlesztési potenciál rejlik – emeli ki az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) tegnap nyilvánosságra került elemzése. A növekedéshez azonban további határozott lépésekre van szükség. A munkaerő hiányzó mobilitása, a nyelvtudás gyakori hiánya, illetve az oktatás hullámzó színvonala ma még gátja a további fejlődésnek. Márpedig a szerződéses elektronikai iparág egyre inkább Európára koncentrál. A távol-keleti gyártási kapacitásokat ugyan nem tervezik visszahozni, ám a bonyolultabb, nagyobb szakképzettséget igénylő termékek gyártásának bővítését itt képzelik el a nagy cégek. Erről tanúskodnak a statisztikák is. A válság hatására ugyan 90 ezerre csökkent hazánkban a szektorban foglalkoztatottak száma 2009-ben, ám az idén már ismét jelentős munkaerő-felvételre is akadt példa. A Jabil például Szombathelyen 400 új munkahelyet létesít, de bővülésre számít a Flextronics és a National Instruments is.

Az elektronikai gyártóipar igazi húzóágazatnak számít, hiszen a logisztika, a csomagolás és egy sor más iparág növekedését is elősegíti. Ehhez kapcsolódva lehetséges lenne akár több tízezer munkahely létrehozása is. Ennek előmozdítására tett ajánlásokat az AmCham tanulmánya, amelyet az iparág szereplői készítettek és tettek le a kormányzat asztalára.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés