Connect with us

technokrata

Nem változik a Telekom osztalékpolitikája

Laptop

Nem változik a Telekom osztalékpolitikája

Nem változik a Magyar Telekom osztalékpolitikája annak ellenére sem, hogy a kormányzati intézkedések hatására a korábban vártnál alacsonyabb árbevételre és eredményre számít a társaság idén – mondta Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettes a cég féléves eredményeiről tartott tájékoztatón.

Mint arra már a gyorsjelentésben is felhívták a figyelmet, a kormányzat megtakarítási előfeszítései mintegy 5-7 milliárd forintnyi árbevétel és EBITDA csökkenést jelenthetnek a Telekom számára. A kieső bevételek pótlásának módjáról még nem tudott pontosan nyilatkozni a szakember, utalt viszont arra, hogy jelentősen visszafogták beruházásaikat.

Kusch ugyanakkor nem számít arra, hogy a kormányzat jövőre is hasonló kéréssel állna elő, azaz a szerződések újratárgyalását kérnék. A beruházások visszafogása viszont hatással lehet a 2011-es eredményekre is. A vezérigazgató helyettes reménéli, hogy a kormányzati lépés kedvezőtlen hatásait más, újabb üzletekből származó bevételek ellensúlyozhatják a jövőben. Egy esetleges, a távközlési szektort érintő különadó bevezetéséről szóló igény nem érkezett a kormányzat részéről, így azt sem tudni, hogy a 20 milliárdos állami költséglefaragásba beleértik-e ezt a tételt, így a jövő ilyen szempontból elég bizonytalannak látszik – emelte ki Kusch.

A második negyedéves eredményekkel kapcsoltban úgy fogalmazott reményeik szerint a nehezén már túl vannak, az április-június közötti eredmények már nem annyira rosszak, mint az első negyedéviek. Ugyanakkor a válság hatására csökkentek a hangbevételek, ennek kompenzálását az új szolgáltatásoktól várják: a televíziós szolgáltatástól vagy az energia szektorban való megjelenéstől. Bár ennek kapcsán a vezérigazgató-helyettes, azt is elmondta, hogy tízezer körül van azon szerződések száma, amelynek keretében – saját ügyfeleinek – földgáz és elektromos áramot nyújt a vállalat.

A 2011-es év tervezésének közepén tartanak, ezért erről még nem kívánt beszélni a vezérigazgató-helyettes. Túl sok a bizonytalanság, nem tudni, hogy “megfordul-e a válság” – fogalmazott. Az viszont várható, hogy a következő három évben, csökkenni fog a tradicionális távközlési termékek szerepe, s az ebből származó bevételek, ugyanakkor nő az új szolgáltatások (TV, informatika) szerepe, ám azt nem tudni, hogy ez a két trend hol fogja keresztezni egymást. Thilo Kusch arra számít, hogy 2013-ban már növekedési pályára áll a cég.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Smart-TV

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

2021. április 20. kedd

SmartPhone

Mutasd meg a saját történetedet a Samsunggal!

2021. április 15. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin