Connect with us

technokrata

Brutális erő egy netbookban

Laptop

Brutális erő egy netbookban

Fenekestül forgatja fel a koncepciót a Dell új netbookja.

A netbook fogalmáról mindenkinek egy kicsi, keveset fogyasztó, de korlátozott erőforrással is rendelkező laptop ugrik be. Ezt változtatja most meg részben a Dell, a birtokában levő Alienware márka révén. Aki kicsit is ismeri a tuninggépek világát, az tisztában van vele, hogy az Alienware a PC-k Ferrarija: ezek a masinák a kompromisszum nélküli teljesítményimádatról szólnak. Nos, ezt a filozófiát terjeszti ki a Dell a netbookokra.

M11x kódnevű masinájával a vállalat végsőkig kitolta a netbookok méretbeli határát: a laptop 11,6 colos kijelzőt kapott, vagyis kategóriájának óriását láthatjuk megszületni benne. Ezt egy ultraalacsony feszültségen üzemelő Core 2 Duo lapka (konkrétan az SU7300-as modell) 1,3 GHz-es órajelű példánya illetve a 1 GB-nyi saját GDDR3 memóriával szerelt Nvidia Geforce GT 335M mobil grafikus vezérlő látja el adatokkal.

Itt persze nem álltak meg a tervezők: igény szerint akár 8 GB-nyi DDR3 operatív tár is lapulhat a masinában, illetve vagy egy fél terabyte-os, 7200 RPM sebességű merevlemez, vagy egy 256 GB-os SSD biztosítja az adatok eltárolását. Természetesen vezetékmentes hálózati csatlakozásból is a maximumot kapta: az M11x támogatja a 802.11n Wi-Fi standardot. A nagyfelbontású videotartalmak megjelenítése végett HDMI porttal is ellátták, valamint 3 USB-vel, egy memóriakártya-olvasóval, Firewire-ral, sőt, még Displayport is helyet kapott rajta. Igény szerint 3G-s modemmel szerelhető a netbook, amely ezen paraméterek mellett nem meglepő módon üti a 2 kilogrammos tömeget.

A Dell állítása szerint a netbookok királya 3DMark 06 alatt 6100 pontot nyom, ami derék eredmény, főleg egy ilyen kis masinától. Ugyanakkor az újabb Futuremark benchmarkprogram, a 3DMark Vantage alatt teljesített pontszám (még) nem ismert; pedig ez konkrétabb tájékoztatást adna a modernkori játékok futtatásának képességéről. Szintén csak találgatás tárgya lehet az üzemidő: meglepődnénk, ha másfél-két óránál többet bírna akkumulátorról; holott a hosszú, töltés nélküli használati idő a netbookok egyik legnagyobb fegyverténye.

A Windows 7 64 bites változatát futtató M11x kétféle színben kapható: „Kozmikus Feketében” (Cosmic Black) és „Holdezüstben” (Lunar Silver). Indulóára 750 font, de ne legyenek kétségeink: bőven 1000 font feletti konfigurációkat is lehet vásárolni.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin