Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hibatűrő szoftveres iSCSI háttértároló-megoldás

Laptop

Hibatűrő szoftveres iSCSI háttértároló-megoldás

A StarWind 5-ös verziójával olyan valódi aktív-aktív hibatűrő SAN fürt építhető, amely Microsoft Windows és Hyper-V 2008/R2 fürtök iSCSI tároló-alrendszereként is alkalmazható.

A Linux-tábor válasza erre:
Ingyenes (GPL) HeartBeat/OpenAIS-PaceMaker+DRBD+IET.
Akkor miért fizessünk?

Mert a Microsoft 2008/R2 fürtök a SCSI SPC-3 utasításkészlet, nevezetesen a PR (Persistent Reservation) utasítások támogatottságának hiánya miatt – néhány kivételtől (FreeNAS, Open-E) eltekintve – jelenleg nem fogadják el a linuxos megoldást megosztott tárolóként (Cluster Shared Volume – CSV).
Márpedig a tárolót igénylő fürtszolgáltatásoknak (például magas rendelkezésre állású és működés közben a gazdák között vándorolni képes Hyper-V virtuális gépek) minden fürttag (node) által elérhető, célszerűen iSCSI vagy FC (Fibre-Channel) csatoláson keresztül elérhető tároló alrendszerre van szükségük.

Eddig a mostanáig rendelkezésre álló Windows-alapú szoftveres eszközökkel (StarWind 4, iStorage, iSCSI Cake) is el tudtunk jutni, alacsony költséggel vagy – korlátozásokkal ugyan, de – akár ingyenesen is.

Szinkron Replikácó

Azonban ahhoz, hogy a tároló alrendszer se legyen szűk meghibásodási keresztmetszet (Single Point of Failure – SPoF), az üzemszünetet nem (jól) viselő alkalmazások esetében szükséges az adatok adatközpontokon belüli, de akár földrajzilag elkülönített tárolók közötti szinkron módú replikálása. Ez a tároló vagy telephely üzemképtelensége esetén katasztrófa-elhárítási (Disaster Recovery – DR) eljárás helyett eleve magas rendelkezésre állású (High Availability – HA) elérhetőséget biztosít.

A linuxos megoldás kiesése miatt pedig ez csak rendkívül költségigényes, többszörözött célhardverrel volt megoldható – eddig.

A StarWind 5 megjelenésével ugyanis olyan eszköz került piacra, amely – megfelelő licenc birtokában – Windows szerverre telepítve képes megvalósítani 2 tároló között a szinkron replikációt és automatikus hiba-áthidalást (FailOver-FailBack), valamint az aktív-aktív elérhetőséget, vagyis hogy a tárolók bármelyikére való írás szinkron replikálódik a másik tárolóra.
A tárolókat a StarWind régóta jól működő iSCSI Target-ével publikálja a hálózat felé, és ezeket a Windows 2008/R2 illetve Vista/7 óta beépített (XP-hez külön letölthető) iSCSI Initiator – a megfelelő komponens feltelepítése után akár több szálon (Multi-Path IO – MPIO) is – használni tudja.

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy már eddig is voltak hasonló szoftveres megoldások (például SteelEye LifeKeeper), azonban ezek ára vetekszik a célhardveres megoldásokkal.
A StarWind 5 replikációra képes kétféle változatának ára (Enterprise HA – 1 TB, Enterprise HA Unlimited) várhatóan jóval ezek alatt marad.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés